Egy hétköznapi tárgy, amin több a baktérium, mint a WC-n: egyenesen a kezedre szórja őket
Lépten-nyomon találkozhatsz a népszerű eszközzel, ám kutatások szerint eredeti funkciója ellenére többet árt, mint használ.

kezszarito
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha besétálsz egy nyilvános mosdóba, az esetek többségében háromféle kézszárítási mód áll rendelkezésedre: hagyományos törölköző vagy papírtörlő, illetve meleg levegővel működő elektromos kézszárító.

Sokan úgy tartják a kórokozókat leghatékonyabban az utóbbival lehet elűzni, ám kutatások szerint népszerűsége ellenére korántsem tisztítja úgy a kezet, ahogyan azt a legtöbben hiszik.

Az elektromos kézszárító veszélyei

Számos országban foglalkoztak már az elektromos kézszárítók egészségügyi kockázataival, melyek között akad pár igazán érdekfeszítő felmérés. Az egyik a Connecticut és a Quinnipiac Egyetem kutatóinak kooperációjából született: a kísérlet során 36 nyilvános, férfi és női mosdó elektromos kézszárítóiba helyeztek baktériumgyűjtő tányérokat, 30 másodperc után pedig kivizsgálásra vitték őket. A laboratóriumban megállapították, hogy az eszközök 18-60 különböző baktériumtenyészetet is tartalmazhatnak. A CBS 2 Chicago riportjában élőben végigkísérhetsz egy hasonló bevizsgálást:

Egy másik kísérletben a tudósokat az érdekelte, melyik módszerrel marad több baktérium a kézfejen. A hagyományos kéztörlős eljárás után átlagosan 45-60%-kal csökkent a baktériumok száma, nem úgy az elektromos kézszárítók esetében, melyek inkább növelték a kórokozók számát, méghozzá mintegy 255%-kal.

Ezen felül a Journal of Hospital Infectionben publikált jelentés, illetve a fent említett kutatás szintén megerősítette, hogy a baktériumok szaporodásának igencsak kedvez a mosdók meleg, párás levegője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ami sokkal érdekesebb, hogy bár a fenti kutatást végző szakemberek szerint csupán ártalmatlan Bacillusokról van szó, egy korábbi, a Saudi Journal of Biological Sciencesben publikált felmérésben arról írnak, hogy az eszközökben sok esetben hemzsegnek a súlyos, gennyes gyulladást okozó baktériumok, ezért célszerűbb a hagyományos kézszárító megoldásoknál maradni.

Nézd meg ezt is - Leült a vécére, és valami megcsapta a fenekét

Sok embernek az egyik legnagyobb rémálma, hogy az állat, amitől fél vagy undorodik, egyszer csak felbukkan, és szembe kell néznie vele. Ha szerencséd van, nem ijedsz meg annyira, és van annyi lélekjelenléted, hogy elbánj vele. De mi van akkor, ha ez a valami a legváratlanabb - és legvédtelenebb - helyzetben bukkan elő, mondjuk, vécézés közben? Egy Cheyenne nevű lányt például a vécén ülve érte meglepetés. És alulról támadott.

Ezt is szeretjük