Ne fertőzzön meg a nyár!

Minden, amit tudnod kell a szalmonelláról

A nyár a pihenésé és a nyaralásé - hacsak nem keseríti meg valamilyen betegség. Jobb, ha elkerülöd őket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári időszakban az egyik leggyakoribb betegség a szalmonella. Éppen itt az ideje hát, hogy többet tudj meg róla! E kórokozónak különböző fajtái ismeretesek. Ezekhez tartozik a hírhedt S. typhi, mely a hastífuszt okozza. Szerencsére ez a manapság is súlyos betegség csak ritkán fordul elő hazánkban. Sokkal gyakoribbak az egyéb szalmonellák, mint például az S. paratyphi, S. enteritidis stb. Tünetük a gyomor- és bélnyálkahártya gyulladása, azaz a gastroenteritis.

Kellemetlen tünetek

Érdekes megfigyelés, hogy vannak, akik esznek ugyan a szalmonellás ételből, mégsem betegszenek meg. Miért van ez így?

Azért, mert a hányingerrel, hányással, fejfájással kezdődő, majd lázzal, hasmenéssel, köldök körüli hasi fájdalommal folytatódó betegség létrejöttéhez több tényező együttes jelenléte szükséges. Ezek pedig:

  • a betegséget okozó baktérium mennyisége - egymilliónál több csíra kell
  • a baktérium típusa - mennyire fertőző
  • a szervezet fogékonysága - a gyomorsav megvédhet a fertőzéstől

A láz általában két-három napig tart, a hasmenés pedig egy hétig. Jellemző a panaszok vissza-visszatérése, változékonysága. A baktériumok végleges kiürítése a széklettel történik, ennek időtartama általában egy hónap, és laboratóriumi székletvizsgálattal igazolható.

Legfontosabb megelőzni!

A megelőzés alapja a higiénia, a mindig tiszta kéz és a szennyeződésektől mentes konyhatechnológia. A tojásokat éppen ezért feltörés előtt célszerű folyóvízzel megmosni, megtörölni, majd a kezedet szintén. Nagy melegben ne készíts nyers tojást tartalmazó ételeket, mert a baktérium pillanatok alatt elburjánzik a neki kiváló táptalajon!

Késő bánat...

Ha már megbetegedtél, semmiképpen se vegyél be hányás- és hasmenés-csillapítót! Ez azért lényeges, mert a szervezeted ily módon szabadulhat meg a kóros toxinoktól és kórokozóktól. Ne állítsd hát le ezeket a természetes öntisztító mechanizmusokat, legalábbis eleinte ne! Később, ha nagyon muszáj, adszorbens típusú hasfogót vegyél be, ilyen például a Bolus adstringens, a Smecta por vagy a jól ismert orvosi széntabletta. Ezek a készítmények azért jók, mert aktív felületükkel megkötik a mérgeket, és így azok kiürülhetnek a szervezetedből.
A Smecta ezenkívül még egy védőréteggel is bevonja a sérült, gyulladt bélnyálkahártyát, így védi azt az egyéb károsító hatásoktól.

Szalmonellafertőzés esetén is rendkívül fontos a megfelelő folyadék- és elektrolitpótlás! Ezt megteheted például: szénsavmentes ásványvízzel vagy olyan gyógytea fogyasztásával, amelybe csipetnyi sót teszel. Ha súlyos a helyzet, recept nélkül juthatsz hozzá a patikákban a Normolyt porhoz, ami vízhez keverve megfelelő arányban tartalmaz ásványi anyagokat és cukrot. Előírás szerint addig idd, amíg jólesik. A tested jelezni fogja, ha a hiányaidat már pótoltad, mert erőnléted javul, és kezdesz undorodni az addig esetleg ízletesnek vélt készítménytől. Ekkor nyugodtan válts gyógyteára, ásványvízre!

Megválogatott ételek

Lehetőleg ne szedj antibiotikumot! A gyógyszerezésünket bízd fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberre, vagyis infektológusra. Az antibiotikum alkalmazása elősegítheti a hordozó állapot kialakulását, és bizonyos esetekben megnehezítheti a gyógyulást.

Fordíts viszont figyelmet a diétára, ez legyen a panaszok megszűnéséig - általában hét-tíz napig - tej- és tejtermékmentes.

Fontos, hogy könnyen emészthető, nem zsíros, nem puffasztó, de ásványianyag- és vitamindús ételeket válassz. Kifejezetten alkalmas a hasmenés kezelésére - különösképpen kezdetben - a háztartási keksz, a sárgarépa, a reszelt alma, a rizsnyák, melyeket kisgyermekek és idősebbek is bátran fogyaszthatnak. Később jöhet a pirítós, a főtt rizs vagy krumpli enyhén sózva, majd a párolt zöldségek, a híg levesek, főzelékek könnyű habarással. Lassan pedig, ahogy gyarapodik az erőd, és a gyomrod javul, szépen visszatérhetsz az eredeti étkezési szokásaidhoz.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Túl a nehezén...

Amint túljutottál a betegséged nehezén, erősítsd az immunrendszered. Így elősegítheted a védekezőrendszer mielőbbi aktiválódását és a betegség legyűrését. Hasi görcsök estén jól jön a borsmenta vagy a fodormenta tea.

Gyulladáscsökkentőként pedig bevetheted a kamillát és a körömvirágot. Szedj echinaceát, melyből elsősorban a nulla vagy minimális alkoholtartalmú készítmények jöhetnek szóba! A hasmenés során elvesztett sok bázikus bélnedv és ásványi anyag pótlására használj bázikus port , vagy lúgos gyógyvizet, mellyel a sav-bázis háztartást normalizálhatod. A szervezeted kellő roborálódása érdekében, a panaszmentesség elérése után szedj multivitamin-készítményt, de kiváló csíraölő és fertőtlenítő a nem keserű grépfrútmagcsepp is.

Ami tilos!

Mellőzd a rostos és cukrozott üdítőket, illetve az alkoholtartalmú italok fogyasztását! Gyorsítják az amúgy is élénk bélmozgást, másrészt a bennük lévő anyagok, illetve az alkohol ingerli a beteg nyálkahártyát. Ez utóbbi ráadásul vizet von el az amúgy is szomjazó szervezettől, s fokozza a hasmenést.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük