Tovább élhetnek a cukorbetegek ezzel a diétával: nem a szénhidrátot veszi figyelembe

Egy új kutatás szerint a cukorbetegségben szenvedők élettartama növelhető ezzel az étrenddel.

Növényi étrend cukorbetegeknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy friss tanulmány szerint a megfelelő növényi alapú étrend követése hosszabbá teheti az életet azok számára, akik cukorbetegségben, szívbetegségben vagy elhízásban szenvednek. Az Amerikai Kardiológiai Kollégium (ACC) éves tudományos konferenciáján (ACC.25) bemutatott kutatás megállapította, hogy a tápanyagokban gazdag növényi étrend csökkentheti a halálozás kockázatát, míg egy egészségtelen növényi étrend épp ellenkezőleg, növelheti azt.

Növényi étrend cukorbetegeknek

A kutatás közel 78 000 résztvevő adatainak elemzésével készült, akiket az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Kínában végzett átfogó tanulmányokból választottak ki. Az eredmények szerint akiknél szigorúan betartották az egészséges növényi étrendet – zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben, teában és kávéban gazdag –, akár 24%-kal alacsonyabb halálozási kockázat jött ki. Ezzel szemben azoknál, akik magasabb arányban fogyasztottak finomított gabonákat, cukrozott italokat és feldolgozott növényi élelmiszereket, 28–36%-kal nagyobb kockázatra jött ki az idő előtti elhalálozás.

Növényi étrend cukorbetegeknek
Fotó: Fertnig / Getty Images Hungary

Az egészséges és az egészségtelen növényi étrend közötti különbség

A kutatók egy úgynevezett növényiétrend-indexet hoztak létre, ami két kategóriába sorolta az étrendeket: egészséges és egészségtelen. Az egészséges növényi étrend magas rost-, egészséges zsír- és antioxidáns-tartalmú ételeket tartalmazott, míg az egészségtelen változat sok feldolgozott élelmiszert, finomított szénhidrátot és cukros italt foglalt magában.

Dr. Zhangling Chen, a kutatás vezetője kiemelte, hogy a teljes értékű növényi étrend különösen fontos lehet a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében, az inzulinérzékenység javításában és a gyulladások csökkentésében. A növényi alapú étrend előnyei közé tartozik:

  • Koleszterinszint javítása: a telítetlen növényi zsírok és rostok csökkentik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, miközben növelik a „jó” HDL-koleszterint.
  • Vércukorszint szabályozása: a teljes értékű növényi élelmiszerek elősegítik az inzulinérzékenységet, csökkentve a diabéteszes komplikációk kockázatát.
  • Gyulladáscsökkentés: az antioxidánsok és fitonutriensek enyhíthetik a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásokat.
  • Érrendszeri egészség javítása: a növényi tápanyagok segítik az erek rugalmasságát, csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

Ám nem minden növényi étrend egyforma: az ultrafeldolgozott növényi élelmiszerek fogyasztása növelheti az egészségügyi kockázatokat. A szakértők olyan fenntartható diéták követését javasolják, mint a mediterrán vagy a MIND-étrend , amikben nagy hangsúlyt kapnak a tápanyagokban gazdag növények.

A hosszabb, egészségesebb élet érdekében érdemes főleg teljes értékű, tápanyagokban gazdag növényi alapú ételeket fogyasztani.

Kiderült, hogy mennyi a normális vércukorérték: ez a WHO ajánlása

Nem mindegy, hogy mennyi cukor kering a vérben! Mutatjuk, milyen vércukorszintek számítanak normálisnak a WHO szerint, és mikor kell elkezdeni aggódni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük