Mitől olyan karcsúak a norvég nők? 3 étkezési szokás, amitől sokáig vékonyak maradnak

A norvég nők nemcsak sokáig élnek, hanem még vékony testalkatukat is hosszan megőrzik - mi a titkuk?

GettyImages-1146088694
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Norvég Királyság a skandináv országok egyike, a messzi északon terül el, pompás hegyeiről és kristálytiszta fjordjairól híres. 872-ben alapították a vikingek, azaz közülük is Széphajú Harald, aki egyesítette az ott élő népeket. 

Amiről már kevesebb szó esik, az az, hogy lakói remek egészségnek örvendenek. A norvég nők átlagosan több mint 83 évig ének, és elhízás tekintetében is kiemelkedő mutatókkal rendelkeznek, kevesebb mint 25%-uk túlsúlyos. Titkuk életmódjukban, étrendjükben és a fizikai aktivitásukban rejlik.

A norvég nők fogyása

A norvég diéta hasonlít a mediterrán diétához, rostokban, fehérjékben és esszenciális zsírokban bővelkedik, és mellőzi a feldolgozott, cukor hozzáadásával készült élelmiszerek fogyasztását. A különbség abban rejlik, hogy a térségen a földrajzi adottságok miatt olívaolaj helyett repceolajat használnak, illetve másik fontos omega-3 és omega-6 zsírsavforrásukat pedig az olajos halak, a lazac, makréla és hering jelentik. 

GettyImages-517357739

Az alább látható szokások segítik őket abban, hogy sokáig karcsúak maradjanak.

Sok zöldséget és vadhúst fogyasztanak, kenyér helyett gyakran a Knekkebrødot, azaz a norvég lapkenyeret választják. Ez a kenyérhelyettesítő tele van rostokkal és vitaminokkal, változatos alapanyagokból készül. A közös étkezés nagyon fontos számukra, általában délután 4-kor ebédel a család, mivel a legtöbben reggel 7 és délután 3 óra között dolgoznak. Ezután nagyjából este 8 körül kerül sor könnyed vacsorára.

Az éttermekben - ahova egyébként ritkán járnak - jelentősen kisebb adagot szolgálnak fel, mint más országokban. Inkább otthon főznek, jellemzően lassan étkeznek, nem sietnek. Nagyon fontos számukra a pihenés, ők tényleg azért dolgoznak, hogy élhessenek, gyakran egy egész hónapot kivesznek nyáron szabadságként. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezenkívül odafigyelnek a rendszeres testmozgásra még az esetleges zord időjárás ellenére is. A túrázások, kocogások és nagy séták mindennapjaik részét képezik, emellett viszonylag kevesen használnak autót, a legtöbben tömegközlekedési eszközzel utaznak - ami szintén hozzájárul a fizikai aktivitásukhoz.

Népszerű sportnak számít Norvégiában a síelés, a focizás, a kézilabdázás és az atlétika. Olyannyira szeretnek a szabadban időt tölteni, hogy külön szavuk van rá, a friluftsliv, mely azt jelenti, hogy a "szabad ég alatti élet." Az alább látható ételeket pedig nagyon szeretik fogyasztani. 

GettyImages-678480720

Norvég lapkenyér

A norvég lapkenyér igazi rostforrás, napraforgómagból, zabpehelyből, szezámmagból, lenmagból, repceolajból és rizskorpaolajból áll. Tartalmaz még ezen kívül mézet, vizet és egy kis sót, de másfajta olajos magok is belekerülhetnek, például a tökmag. Emiatt kiemelkedő rosttartalma mellett esszenciális zsírokban is bővelkedik. Norvégiában gyakran fogyasztják reggeli gyanánt egy szelet sajttal és friss zöldségekkel. 

A norvég lazac

Az óceánból fogott norvég lazac az egyik legjobb omega-3 zsírsavforrás, ezen kívül magas fehérjetartalma támogatja az izmokat és jóllakottságérzetet okoz. Norvégiában a halak antibiotikumozását is nagyon szigorúan szabályozzák, 1990 óta már 97%-al csökkentették a használatát. Ez az atlanti lazacféle közkedvelt étel a skandináv országban, 1,4 tonnát fogyasztanak belőle évente a lakók. Számos formában készítik el: grillezik, párolják, főzik, de nem ritkán vékony sózott szeletekben árulják, és nyersen fogyasztják feltét gyanánt vagy salátákba dobálva.

Olvass tovább: ettől olyan karcsúak az izraeli nők

Az izraeli nők karcsúságának kulcsa egészséges, kiegyensúlyozott étrendjükben és rendszeres testmozgásukban rejlik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük