A laborleleten ezek a fehérjék mutathatják meg a daganatos elváltozást: melyek a legfontosabb női tumormarkerek?

A tumormarkerek segíthetnek a daganatok felderítésében, ám önmagukban nem diagnosztikus jelentőségűek.

GettyImages-1413996597
beauty and style
Top olvasott cikkek

A daganatos megbetegedések általában a korai stádiumban még nem okoznak panaszokat, éppen ezért sajnos sokszor már csak előrehaladott állapotban kerül diagnosztizálásra az elváltozás.

A kezelés sikerességét viszont nagyban befolyásolja, hogy mikor sikerült felfedezni a problémát. A korai detektálásban a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, az önvizsgálat, illetve bizonyos laborvizsgálatok is segíthetnek - utóbbiakhoz tartozik például az úgynevezett tumormarkerek szintjének meghatározása. Fontos leszögezni, hogy a tumormarkerek magas szintje még nem feltétlenül árulkodik daganatról, nem elegendő a diagnózis felállításához.

Mik azok a tumormarkerek?

A tumormarkerek olyan anyagok, többnyire fehérjék, amelyek szintje daganat esetén megnő a szervezetben. Származhatnak a tumorsejtekből, de a szervezet daganatos elváltozásra adott válaszreakciójaként is keletkezhetnek. Egy részük közvetlenül a daganatsejtekből mutatható ki, a másik részük a testnedvekből. A laborvizsgálatok során a tumormarkerek szintjét a testnedvekből, például a vérből, a vizeletből vagy a székletből vizsgálják. Számos különböző tumormarker van használatban a gyakorlatban, ezek némelyike specifikus, míg mások többféle ráktípushoz is kapcsolódhatnak.

Bár ezeket az anyagokat rákjelzőkként is emlegetik, fontos megjegyezni, hogy a keringő emelkedett szintjük önmagában nem elég a diagnózishoz, már csak azért sem, mert más, jóindulatú elváltozások esetén is nőhet. Szövetsérülések, gyulladások miatt szintén pozitív lehet a vizsgálat. Így aztán a pozitív eredmény nem jelent feltétlenül daganatos elváltozást, és ennek a fordítottja is igaz: a negatív eredmény nem zárja ki teljes mértékig a tumor lehetőségét. Gyanú esetén biopsziára, illetve képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra is szükség van.

A tumormarkerek mérése fontos lehet a már diagnosztizált betegek terápiája előtt és alatt az állapot nyomon követésére, továbbá a kezelést követően a betegség kiújulásának vizsgálatára. A terápia során a változatlan szint például jelezheti, hogy a daganat nem reagál a kezelésre.

Női tumormarkerek

A rendszeres szűrővizsgálatok mellett a tumormarkerek ellenőrzése akkor lehet kifejezetten hasznos, ha a családban már előfordult valamilyen rákos megbetegedés, ami fokozott kockázatot jelenthet az egyénre nézve.

Így van ez például a családi halmozódást mutató nőgyógyászati daganatoknál is. Nők esetében különösen fontosak a következő tumormarkerek:

CA 125: a CA 125 egy fehérje, amelyet a petefészek tumormarkerének is neveznek. Ugyanakkor nemcsak rákos elváltozás, hanem endometriózis, terhesség, menstruáció és medencegyulladás következtében is magasabb lehet a szintje.

CA 15-3: a CA 15-3 fehérjét az emlő sejtjei termelik, a daganatos sejtekben fokozódik a szintézise. Kifejezetten a terápia alatt, a kezelés hatásosságának megállapítása, valamint azt követően a kiújulás vizsgálata miatt lehet hasznos a szint meghatározása.

A cikk az ajánló után folytatódik

AFP (alfa-fetoprotein): az AFP szintje többnyire petefészek-, máj- és hererák esetén emelkedik meg jelentősen, egészséges személyeknél alacsony marad. Májgyulladást és májzsugorodást is jelezhet, illetve más daganatos elváltozásokhoz is kapcsolódhat.

Petefészekrák esetén a CEA és a HE4 nevű tumormarkerek szintje is emelkedett lehet. Utóbbi méhnyakrák miatt is magas lehet. Az emlődaganatoknál a HCG-szint is megemelkedhet. A HCG szintje a várandós nőknél magas, férfiaknál és nem terhes nőknél különböző daganatos elváltozásokat jelezhet.

9 hétköznapi tünet, ami daganatra utalhat

A szakemberek szerint vannak olyan jelek, amiket semmiképp sem ajánlott szem elől téveszteni, mert bár a legkülönfélébb betegségek velejárói lehetnek, rákos elváltozás is meghúzódhat a hátterükben, jobb tehát orvossal konzultálni róluk.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük