Nehezek a csontjaid vagy túlsúlyos vagy?
Van alapja annak a kifogásnak, hogy nehéz a csontozatod, vagy a többlet kilókat inkább a felesleges zsír adja? Fontos kérdés!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság a túlsúlyosok közül sokan azzal mentik fel magukat a fogyókúra kínkeserve alól, hogy tulajdonképpen nem is annyira kövérek, hanem inkább „nehéz a csontozatuk”.

Tény, hogy az emberek között is léteznek eltérések a csontváz tekintetében, az összsúlyban azonban ennek nincs különösebb jelentősége!

„Súlyos” kifogás

„Különösen nehéz csontozatom van” – hallhatják az orvosok gyakorta a kifogást, amikor szóvá teszik pácienseiknek a túlsúlyukat. Tény, hogy az emberi testben található csontok mennyisége esetenként különböző.
Így például Európában a férfiak mintegy 5 százalékának van egy pluszbordája! Japánban ez az arány 7 százalék, az eszkimóknál 16. Ezen túlmenően a csontok súlyában is mutatkozhat eltérés.

Az összetétel a döntő

A testsúlyban mutatkozó eltérések esetében döntő jelentőségű a csontok összetétele. Az egészséges csont negyedrésze víz, további negyedrész szerves összetevőkből – főként kollagénrostokból – áll. A fennmaradó 50 százaléknyi mennyiség szervetlen alkotókból áll, elsősorban kalciumvegyületekből.

Szervezeted optimális csontösszetétele a 25. és 35. életéved közötti időszakra alakul ki. A negyvenedik életévtől kezdődően csonttömeged évről évre körülbelül 1 százalékkal csökken, csontjaid ezáltal könnyebbé válnak.

Minél nehezebb, annál jobb

Minél sűrűbb a csonttömeg, annál nehezebb a csontozat, és annál jobbak a kilátások arra, hogy valaki idősebb korában is egészséges csontozattal rendelkezzen. Ennek elsőrendű feltétele az, hogy elegendő mennyiségű kalciumot – tejet, tejtermékeket – fogyassz. A rendszeres mozgás is jótékony hatású a csontképződésre, késleltetheti és lassíthatja a későbbi csontleépülést.

Jegyezd meg! Azért, hogy idősebb korodban is stabil, egészséges csontozattal rendelkezz, a megelőzést már akkor meg kell kezdened, amikor csontjaid még a felépülési fázisukban vannak. Ezzel kapcsolatban egy egyetemi hallgatók körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a speciálisan összeállított, kalciumban gazdag étrendet követően megvizsgált hallgatók csontsűrűsége jelentős mértékben emelkedett!

Térjünk vissza azonban a súlyfelesleg problémájához! A megszokott képlet szerint az ideális testsúlyt úgy számoljuk ki, hogy a centiméterben kifejezett testmagasságunkból levonunk százat. Tehát ez egy 180 centiméter magas férfi esetében 80 kiló lenne. Jelentős mértékű túlsúlyról akkor beszélhetünk, ha a testsúly eléri vagy meghaladja ezen normaértéket, plusz annak 20 százalékát, tehát példánk szerint a 96 kilót.

Tehát nem a csontok a „bűnösök” akkor, ha valaki túlsúlyos. Ha a normától való lehető legnagyobb mértékű súlyeltérést is feltételezzük, akkor ez csak maximum 4 kiló többletet jelent. A fennmaradó 12 kiló felesleges zsír.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Legyünk lehengerlők!
Elvált szülők és gyerekeik...
Válóperek buktatói
Érzékelési zavarok
A hosszú élet génje
A rendetlenséghez való jog
Hiányos higiéné – otthon
Az agyvérzés felismerése életmentő lehet
Az életmód és a férfiasság

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. július »

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük