A harag a májat, az aggódás a gyomrot gyengíti - Így befolyásolják az érzelmek az egészséget

A negatív érzelmek beteggé is tehetnek.

Negatív érzelmek megbetegítenek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olyan negatív érzelmeknek, mint például a haragnak, dühnek, félelemnek, az aggódásnak vagy a stressznek, a lelkiek mellett fizikai tünetei is vannak.  

Ugyan ezek az élet természetes velejárói, melyeket az ember nem tud egyik napról a másikra kiiktatni magában, nem mindegy, milyen mértékben, milyen hosszasan éljük meg ezeket az erős érzelmeket és gondolatokat, melyek valóban kimeríthetik az ember energiaforrásait, és negatívan befolyásolhatják az immunrendszer működését. 

Bizonyított, hogy a pozitív érzelmek és gondolatok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy megőrizd egészségedet, azonban ez  fordítva is igaz: a kutatók szerint a negatív érzelmek rosszabb egészségi állapotra utalnak.

A harag a májat, a stressz a szívet gyengíti

A hosszan fennálló vagy ismétlődő, erős negatív érzések és érzelmek mély és direkt hatást gyakorolnak a belső szervekre, szövetekre és mirigyekre, végül pedig betegségeket idéznek elő. Dr. Joseph Mercola szakorvos és író szerint a depressziós emberek gyakorta éreznek mellkasi és ízületi fájdalmat, fejgörcsöt, álmatlanságot, az emésztési problémák kialakulására pedig 60%-kal nagyobb esélyük van, mint nem beteg társaiknak.

szoveg-ok

A düh és a harag

A hagyományos kínai orvoslás is sokat foglalkozik az érzelmek és a fizikai állapot kapcsolatával. A düh és a harag, mely idegességet, ingerlékenységet vált ki, szerintük elsősorban a májat és a látást gyengítheti, nem hiába mondják, hogy „nem látsz a dühtől.” A negatív érzelem hatására a máj több glükózt állít elő, hogy növelje a vészhelyzetben felhasználható energiát. Hosszabb távon a tartósan emelkedett vércukorszint a diabétesz kialakulását is elősegíti.

Stressz

A stressz lassíthatja az emésztőrendszer működését, székelési zavarokat okozhat, de a szívet is gyengítheti: a tartósan magas pulzus és a stresszhormonok magas szintje növeli a vérnyomást, ami szív- és érrendszeri problémákhoz vezet.

vérnyomás-4

Aggódás és szorongás

Az aggódás és szorongás leköti az energiákat, gyomor- és bélpanaszokat idézhet elő, de még a tüdőt is megtámadhatja, eltorlaszolva a légutakat, és gátolva a légzést.

Félelem vagy rettegés

A félelem a húgyhólyagot gyengíti, a gyermekek ágybavizelési problémái a félelemből és ijedtségből eredeztethetőek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyász

Bár az élet természetes velejárója a halál, egy szerettünk elvesztése pokoli fájdalommal, ürességgel, esetleg lelkiismeret-furdalással jár, amit rövid, de talán hosszabb időn belül sem lehet feldolgozni. A mellékvesék által termelt stresszhormon, a kortizol szintje a halálesetet követő hat hónapban megemelkedik a szervezetben, ami az egész testre hatással lehet. A krónikus gyásszal küzdők a szakemberek szerint gyomorbántalmakban szenvednek, nehezen koncentrálnak, és memóriazavarral küzdhetnek.

Mit lehet tenni probléma esetén?

Egy pszichológus nagy segítséget jelenthet egy hirtelen jött, drasztikus hatású életesemény feldolgozásában. Emellett nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy az alvás hiánya, a huzamos ideig tartó fáradtság gyengítheti az immunrendszert, így mindenképp célszerű sok pihenést beiktatni. 

Jóleső érzést tud továbbá biztosítani egy új hobbi, sportolás, egy séta a friss levegőn vagy már önmagában a társaság jelenléte is.  Akár téli zord, hideg időjárás és a sötétség esetén, akár a szervezetet megterhelő nyári kánikulában is érdemes egy-egy kímélő, kellemes testmozgást beiktatni, ilyenkor már heti egy óra is csodát tesz a szervezettel.

Ez történik a szervezetben a betegség esetén

A röntgenképek jól szemléltetik azt, hogy mi történik pontosan a szervezetben, ha megtámadja a rák.

Így néz ki a rák a röntgenfelvételen: képeken mutatjuk, milyen, ha nagy a baj

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük