Az érzelmek testtérképét mutatták meg: máshol érzed a haragot és a szeretetet is

Az érzelmek erősen hatnak a testre. Ha megnézed a képet, egyből megérted, miért érzed a hasadban a szorongást.

bélprobléma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden agyban dől el - hangoztatják gyakran. Az agy kulcsszerepet tölt be az érzelmek feldolgozásában is: a külső impulzusra reagálva jelet küld a test egy adott pontjának, hogy a szervezet megbirkózhasson a kizökkentett állapottal.

A finnországi Aalto Egyetem kutatócsoportja az érzelmek testtérképét vázolta fel. A tudósok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek melyik érzelmet hol érzik a legintenzívebben.

Érzelmek testtérképe

A kutatást vezető Lauri Nummenmaa elmondta, a reakció automatizált rendszerként működik: ha egy kígyó láttán az ember félelmet érez, az idegrendszer ösztönösen serkenti az izmok oxigénellátását, és emeli a szívritmust, hogy legyőzhesse a fenyegetést.

(A vizsgált érzelmek és hatásuk a testre, balról jobbra, felső sor: harag, félelem, undor, boldogság, szomorúság, meglepetés, közöny. Alsó sor: szorongás, szeretet, depresszió, megvetés, büszkeség, szégyen, irigység.)

A váratlan forgatókönyv esetén szélsőséges érzelmek kerülhetnek elő: ezért a prefrontális kéreg felel. Nummenmaa szerint egy holttest váratlan képére az első zsigeri reakció a gyomorban érzett félelem, és csak másodpercekkel később történik a tényleges fogalmi megértés. Ezeket az automatikus túlélési mechanizmusokat igyekeznek a tudósok a test egyes pontjain feltérképezni.

Kutatás az érzelmek hatásáról

A tanulmány résztvevői üres sziluetteken mutatták meg, hogy a 14 érzelem, így a szorongás, a szeretet vagy az undor épp melyik testterületeket aktiválta, és melyekben nem éreztek változást. A magyarázat a régmúltban gyökerezik: az agy még mindig az ősi, ösztönösen beivódott fenyegetésekre reagál. Még, ha nem is szembesül szó szerint az ember egy vadállat támadásával, a félelemben a túlélésért folytatott harc a motiváció.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek a hasban

Dr. Peter Levine pszichológus-kutató a bolygóideg szerepét hangsúlyozta az érzelmek testi feldolgozásában az The Ancient Brain and Modern Mindfulness című lapnak. Ez az ideg az agyat a belső szervekkel, elsősorban az emésztőrendszerrel köti össze. Egyértelmű tehát, hogy egyes érzelmek befolyásolják az emésztést, míg mások a szívre és a tüdőre hatnak.

Nem véletlen, hogy az emberek a gyomor-bél területen érezték a haragot, a félelmet vagy a meglepetést is. Ez a reakció ad magyarázatot a szorongáshoz és a stresszhez kötődő megbetegedésekre, mint amilyen az irritábilis bél szindróma vagy a szívbetegség egyes válfajai.

Ezt is szeretjük