Ha narancsbőröd van, lehet, hogy érint ez a gyakori betegség is: nem csak az egészségtelen étkezés okozhatja
A narancsbőr kialakulására több dolog is hajlamosíthat a genetikán kívül.

narancsbőr
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A narancsbőr rendkívül elterjedt jelenség, a nők ádáz harcot vívnak ellene. A piacon számos kence érhető el, ami a probléma megszüntetését ígéri, ám tartós eredmény leginkább életmódváltással, a táplálkozási szokások megváltoztatásával és a fizikai aktivitás fokozásával érhető el.

Bár sok nőt zavarnak a főleg a comb és a fenék környékén megjelenő gödröcskék, nem árt tudni, hogy 80-90 százalékuk találkozik az esztétikai problémával. A pontos okok nem tisztázottak, ám a szakemberek úgy gondolják, hogy egyes kórképek hajlamosíthatnak rá.

Ezért gyakoribb nőknél a narancsbőr

A narancsbőr vagy cellulit a zsír helyi felhalmozódása, ami a bőrfelszín egyenetlenségével jár. Ártalmatlan elváltozás, amely főként a csípő és a has környékén jelentkezik, mivel jellemzően itt a legnagyobb a szervezet zsírtartaléka. Serdülőkor után a nők döntő többségét érinti, de férfiaknál is előfordul. Az, hogy a nőknél jóval gyakoribb, az anatómiai eltéréseknek tudható be. A nőknél a bőr alatti kötőszöveti rostok vertikálisan futnak, a közöttük kitüremkedő zsír pedig narancsbőrhöz vezet. Ezzel szemben a férfiaknál a kötőszöveti rostok keresztezettek, ez a szerkezet kevésbé enged utat a cellulitnak. 

Abban, hogy milyen mértékű az elváltozás, egyénenként jelentős eltérések mutatkoznak. Enyhe esetben még csak a bőrre gyakorolt nyomás, széthúzás esetén válik láthatóvá az egyenetlenség, olykor viszont már minden testhelyzetben, külső behatás nélkül is jól megfigyelhető. A cellulit pontos okai nem ismertek, ugyanakkor számos teória létezik a magyarázatára. A kialakulásában több faktor is szerepet játszhat, a genetikai tényezők mellett például a hormonháztartás és a szénhidrát-anyagcsere. 

Betegségek a narancsbőr hátterében

A megfigyelések szerint az inzulinrezisztencia és az ösztrogéndominancia is hajlamosíthat a narancsbőrre. Mindkét kórkép meglehetősen elterjedt napjainkban. Az inzulinrezisztencia, amelyet a 2-es cukorbetegség előszobájának is tartanak, az inzulin nevű hormon magasabb szintjével jár, ami fokozza a szervezet zsírraktározását. A tünetek közé tartoznak a menstruációs zavarok, az alma típusú elhízás, alvászavarok, fáradékonyság, valamint a fokozott szőrösödés is.

Ösztrogéndominancia során a női szervezet két kiemelt fontosságú hormonja, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya felborul, előbbi kerül túlsúlyba. Az ösztrogén növeli a zsírraktárakat, az izomtömeget, a kollagén mennyiségét viszont csökkenti. Az állapot fejfájással, lassú anyagcserével, elhízással, menstruációs zavarokkal, vizesedéssel és alacsony libidóval járhat többek között. 

Mindkét probléma a szervezet egészére hatással van, ronthatja az életminőséget, és meddőséghez is vezethet. A tünetek tapasztalásakor tehát mindenképp orvos felkeresése javasolt, speciális étrendre, életmódváltásra és gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A táplálkozás és a fizikai aktivitás szerepe sem lebecsülendő, ha a cellulitról van szó. A mozgásszegény életmód, a szénhidráttúlsúlyú, magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag, ugyanakkor rostokban szegény étrend jócskán megnöveli a narancsbőr kialakulásának valószínűségét. Már ebből is látszik, hogy pusztán krémekkel vagy masszírozással nem szüntethető meg tartósan a panasz. 

8 tünet, ami a hormonháztartás problémájára utal

Az endokrin problémák a betegek mindennapjait erőteljesen befolyásolják, a látható elváltozások mellett az érintetteknek gyakran hangulatingadozással, levertséggel és fáradtsággal kell megküzdeniük, ez pedig nehezítheti a helytállást az élet minden területén.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük