Ha narancsbőröd van, lehet, hogy érint ez a gyakori betegség is: nem csak az egészségtelen étkezés okozhatja

A narancsbőr kialakulására több dolog is hajlamosíthat a genetikán kívül.

narancsbőr

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A narancsbőr rendkívül elterjedt jelenség, a nők ádáz harcot vívnak ellene. A piacon számos kence érhető el, ami a probléma megszüntetését ígéri, ám tartós eredmény leginkább életmódváltással, a táplálkozási szokások megváltoztatásával és a fizikai aktivitás fokozásával érhető el.

Bár sok nőt zavarnak a főleg a comb és a fenék környékén megjelenő gödröcskék, nem árt tudni, hogy 80-90 százalékuk találkozik az esztétikai problémával. A pontos okok nem tisztázottak, ám a szakemberek úgy gondolják, hogy egyes kórképek hajlamosíthatnak rá.

Ezért gyakoribb nőknél a narancsbőr

A narancsbőr vagy cellulit a zsír helyi felhalmozódása, ami a bőrfelszín egyenetlenségével jár. Ártalmatlan elváltozás, amely főként a csípő és a has környékén jelentkezik, mivel jellemzően itt a legnagyobb a szervezet zsírtartaléka. Serdülőkor után a nők döntő többségét érinti, de férfiaknál is előfordul. Az, hogy a nőknél jóval gyakoribb, az anatómiai eltéréseknek tudható be. A nőknél a bőr alatti kötőszöveti rostok vertikálisan futnak, a közöttük kitüremkedő zsír pedig narancsbőrhöz vezet. Ezzel szemben a férfiaknál a kötőszöveti rostok keresztezettek, ez a szerkezet kevésbé enged utat a cellulitnak. 

Abban, hogy milyen mértékű az elváltozás, egyénenként jelentős eltérések mutatkoznak. Enyhe esetben még csak a bőrre gyakorolt nyomás, széthúzás esetén válik láthatóvá az egyenetlenség, olykor viszont már minden testhelyzetben, külső behatás nélkül is jól megfigyelhető. A cellulit pontos okai nem ismertek, ugyanakkor számos teória létezik a magyarázatára. A kialakulásában több faktor is szerepet játszhat, a genetikai tényezők mellett például a hormonháztartás és a szénhidrát-anyagcsere. 

Betegségek a narancsbőr hátterében

A megfigyelések szerint az inzulinrezisztencia és az ösztrogéndominancia is hajlamosíthat a narancsbőrre. Mindkét kórkép meglehetősen elterjedt napjainkban. Az inzulinrezisztencia, amelyet a 2-es cukorbetegség előszobájának is tartanak, az inzulin nevű hormon magasabb szintjével jár, ami fokozza a szervezet zsírraktározását. A tünetek közé tartoznak a menstruációs zavarok, az alma típusú elhízás, alvászavarok, fáradékonyság, valamint a fokozott szőrösödés is.

Ösztrogéndominancia során a női szervezet két kiemelt fontosságú hormonja, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlya felborul, előbbi kerül túlsúlyba. Az ösztrogén növeli a zsírraktárakat, az izomtömeget, a kollagén mennyiségét viszont csökkenti. Az állapot fejfájással, lassú anyagcserével, elhízással, menstruációs zavarokkal, vizesedéssel és alacsony libidóval járhat többek között. 

Mindkét probléma a szervezet egészére hatással van, ronthatja az életminőséget, és meddőséghez is vezethet. A tünetek tapasztalásakor tehát mindenképp orvos felkeresése javasolt, speciális étrendre, életmódváltásra és gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A táplálkozás és a fizikai aktivitás szerepe sem lebecsülendő, ha a cellulitról van szó. A mozgásszegény életmód, a szénhidráttúlsúlyú, magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag, ugyanakkor rostokban szegény étrend jócskán megnöveli a narancsbőr kialakulásának valószínűségét. Már ebből is látszik, hogy pusztán krémekkel vagy masszírozással nem szüntethető meg tartósan a panasz. 

8 tünet, ami a hormonháztartás problémájára utal

Az endokrin problémák a betegek mindennapjait erőteljesen befolyásolják, a látható elváltozások mellett az érintetteknek gyakran hangulatingadozással, levertséggel és fáradtsággal kell megküzdeniük, ez pedig nehezítheti a helytállást az élet minden területén.

8 tünet, ami a hormonháztartás problémájára utal: a hízástól a túlzott szőrnövekedésig

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük