Használhatod a tavalyi naptejet? A bőrgyógyászt kérdeztük
Meddig nyújthat hatékony védelmet a naptej? Ezeket kell tudnod a szavatosságáról.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A naptejek flakonján általában a felbontástól számított 12 hónapos szavatossági idő olvasható, ennek lejárta után kérdésessé válik, hogy felhasználhatóak-e.

A termékek szavatossági idejéről dr. Csernus Krisztina bőrgyógyászt kérdeztük.

A naptej lejárati idejét komolyan kell venni?

A szakértő szerint minden kozmetikai termék esetében komolyan kell venni a lejárati időt, máskülönben nem lehetünk biztosak abban, hogy úgy fog hatni, ahogyan kellene. Azonban hozzátette azt is, hogy a legtöbb fényvédő hatékonysága körülbelül három évig tart.

Fizikai és kémiai fényvédők

Megkülönböztetünk fizikai és kémiai fényszűrőket tartalmazó naptejeket, amelyek közül az utóbbiak szavatosságára fokozottan figyelni kell.

- A kémiai fényszűrőket tartalmazó naptejek fényszűrő hatóanyagai alapvetően instabilak, de a gyártók stabilizáló hatóanyagokat is tesznek a termékekbe. Ugyanakkor a termék lejárati idejét követően semmi garancia nincs, hogy ezek a stabilizáló hatóanyagok kellőképpen ki tudják fejteni hatásukat.

Gyógynövények leégés kezelésére

A leégés okozta fájdalmakat nem csupán kereskedelmi forgalomban lévő napozás utáni termékekkel csillapíthatod, hanem ezekkel a gyógynövényekkel is!

Lejárt naptej

Több árulkodó jele is van annak, ha egy naptej már nem használható fel: amennyiben a terméknek megváltozott a színe, a szaga vagy az állaga, akkor azt ideje kidobni.

Miért veszélyes lejárt naptejet használni?

Az egyik veszélye az, hogy a termék már nem nyújtja azt a fokú védelmet a káros sugarak ellen, amit kellene, illetve ahogyan az a csomagolásán fel van tüntetve. Másrészt a naptej szerkezete a lejárati idején túl megváltozhat, ezért a bőrrel kölcsönhatásba lépve akár gyulladást, allergiás reakciókat is kiválthat.

Elnyújtható a szavatossági idő?

A szakértő szerint az a legjobb módszer, ha a naptejet hűvös helyen tárolod: napozás közben tedd az árnyékra, később pedig a hűtőbe. Bár ezek a termékek úgy lettek kifejlesztve, hogy a tűző nap se ártson nekik, meghosszabbítható a lejárati idejük, ha nem teszed aki őket forróságnak.

Ezt is szeretjük