Leégés elleni kapszula: működik, vagy csupán átverés?
Ismerd meg dr. Siklós Krisztina bőrgyógyász szakorvos véleményét a napégés elleni kapszuláról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A napozás ártalmaira történő figyelmeztetés ellenére sem kell, sőt, nem is szabad a napfürdőzés öröméről teljesen lemondanod - persze megfelelő fényvédelem mellett. Talán hallottál már a leégés elleni kapszuláról is, amivel kapcsolatban kérdések merülhetnek fel benned.

Saját magad és egészséged érdekében érdemes megszívlelni a bőrgyógyász szakorvosok - így dr. Siklós Krisztina, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyászának - tanácsait.

Leégés elleni kapszula

A lokális fényvédelmet a napozókrémek, naptejek biztosítják, melyeknek eltérő hatásmódja a különböző aktív komponensekben rejlik.

A szisztémás fényvédelem - vagyis szájon át szedhető leégés elleni kapszula - előnye a lokálissal szemben, hogy könnyen kivitelezhető, például az izzadás és a fürdőzés nem befolyásolja a termék hatékonyságát, és fényvédelmet biztosít az egész testfelszín számára.

Nem nyújt tökéletes védelmet

Hátránya viszont, hogy egyik szájon át szedhető szer sem nyújt tökéletes, minden tekintetben kielégítő fényvédelmet. A legismertebb leégés elleni, szájon át szedhető szerek a karotinoidok, közülük is a klinikai gyakorlatban a béta-karotin vált be - hazánkban Carotaben kapszula néven ismert.

Így fokozhatod a természetes fényvédő faktorodat

Bizonyos tápanyagok is hozzájárulhatnak mérsékelt fokú fényvédelem kialakításához. Például napi 2,5 dl sárgarépalé négy hét elteltével négyesre tornázhatja fel a szervezet természetes fényvédő faktorát, hasonló hatást érhetsz el napi egy evőkanál sűrített paradicsommal is - mondja dr. Siklós Krisztina bőrgyógyász szakorvos.

Maradj a naptejnél!

Naptej nélkül azonban nem lesz teljes a fényvédelem, vagyis nélkülözhetetlen, hogy nyaralás előtt beruházz egy megfelelő faktorszámú termékbe. A naptejeken látható SPF - sun protectiv factort - jelzés azt fejezi ki, hogy a fényvédő használatakor hányszor hosszabb idő szükséges a bőrpír kialakulásához.

Az SPF alapján jelenleg három csoportba szokás sorolni a készítményeket: minimálisan védő termékek - SPF 2-12 -, mérsékelten védő termékek - SPF 12-30 -, intenzíven védő termékek - SPF 30 felett.

Maximum: 50+

A legmodernebb fényvédőkrémek maximális SPF-ét korábban általában 60-nak, sőt 100-nak adták meg a gyártó cégek. Az újabb értékelés szerint a védőfaktor maximuma 50+. Ha világos bőrű vagy, ajánlott a lehető legmagasabb faktorszámú terméket választanod, amennyiben sötétebb a bőröd, illetve már többször napoztál az idén, elegendő a 30-as faktorszám is.

Ezt is szeretjük