Ennyi időt tölthetsz a napon bőrkárosodás nélkül
A naptej faktorszámától függ
Így válaszd ki a megfelelő naptejet a strandoláshoz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán te is álltál már bizonytalanul nyaralás vagy hétvégi strandolás előtt a drogéria polcaival szemben. A számtalan márkájú és faktorszámú naptej közül nehéz kiválasztani a bőrödnek megfelelőt.

Hogy segítsünk kicsit a döntésben, megkérdeztük a témában Tugyi Márta kozmetikus szakértőnket.

Mit jelent a fényvédő faktor számértéke?

Az SPF az angol Sun Protecting Factor - napvédő faktor - rövidítése, melyet számokkal szokás jelölni. A szám a fényvédő azon tulajdonságát jelöli, hogy mennyire képes a készítmény a nap okozta bőrpír kialakulását késleltetni a nem fényvédett bőrhöz képest.

Ez a védelem tehát az UVB-sugárzásra vonatkozik. Egy 15-ös fényvédővel például 15-ször hosszabb ideig tartózkodhat az ember a napon anélkül, hogy a bőrén pirosság alakulna ki, mint az, aki egyáltalán nem használ naptejet.

Ha például a bőrödön 10 perc elteltével jelentkezik pír a napon, úgy optimális esetben a 15-ös SPF-fel rendelkező naptej hatására ez az idő 15x10, azaz 150 percre kitolódik. Természetesen ha időközben csobbansz egyet a vízben, akkor csak újbóli krémezés esetén áll fenn a védelem.

Egy mondatban: a dobozon lévő apró számocska azt mutatja meg, hogy a saját bőröd védekezőképessége hányszorosára nő a napozás ideje alatt, ha naptejjel vagy bekenve.

Milyen magas faktorszámút válassz?

Érdemes azért legalább két különböző faktorszámú napozókészítményt magaddal vinni a nyaralásra: egy magasabbat a nyaralás első napjaira, illetve egy alacsonyabb faktorszámút a többi napra.

Ha világos bőrű vagy, magasabb faktorszám szükséges: a nyaralás első napjaiban mindenképp a maximális 50-es faktorszámot válaszd. Ha bőröd sötétebb, elegendő a 30-40-es is, amennyiben pedig kreol vagy, akár ennél alacsonyabb faktorszám is megfelelhet. Fontos továbbá, hogy minél közelebb van a tenger vagy az Egyenlítő, illetve minél magasabb hegyen tartózkodsz, annál magasabb faktorszámú napozókrém használata ajánlott.

Nemcsak a faktorszám fontos

Ha vízpartra mész, érdemes vízálló naptejet vagy napolajat vásárolnod. A napolaj felszívódásához nagyjából húsz perc szükséges, tehát érdemes még otthon, indulás előtt bekenni magad. Az sem mindegy, hogy a bőrtípusodra milyen naptejet kensz fel. A legjobb választás zsíros bőrűeknek a spray vagy gél állagú napvédő, míg arcra kifejezetten csak krémet szabad használni.

Két típusú fényvédő közül választhatsz

A fizikai fényvédők visszaverik a napsugarakat a bőrödről. A leggyakoribb fizikai fényvédő a titanium dioxid és a cink oxid - ezek lényegében nem szívódnak be a bőrbe, hanem a bőr felszínén maradva szórják szét a napsugarakat.

A fizikai fényvédők az UVA- és az UVB-sugarak ellen is védenek, hátrányuk viszont, hogy kozmetikailag kellemetlenek: fehér réteget hagynak az arcon.

Velük szemben a kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat. Ezek általában beszívódnak a bőrbe, esetleg a véráramba is, ezért kisgyerekeknek a fizikai fényvédők az ajánlottak. A kémiai fényvédők egy része az UV-sugarak hatására lebomlik.

Mit használj az arcodra?

Tugyi Márta kozmetikus szakértőnk azt ajánlja, hogy az arcodra más fényvédőt használj, mint a testedre. Az arcnál ugyanis sok olyan probléma alakulhat ki, ami a testen nincs, így például zsíros, pattanásos vagy éppen túl száraz bőr, ráncok, esetleg ekcéma. Arcra ajánlott a magasabb faktorszámú - esetleg érzékeny bőrre való - naptejet választanod.

Te hányas faktorszámban bízol?

Ezt is szeretjük