Nem csak a faktorszám fontos! Így válaszd ki a megfelelő naptejet

A bőrgyógyász tanácsai

Cikkünkből kiderül, más tényezők is lényegesek a naptej kiválasztásánál.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A naptej vásárlásnak is vannak szabályai, amit érdemes betartanod, hogy megfelelő védelmet nyújtson a krém, amit vettél. Dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvos tanácsai segítenek, hogy jól dönthess.

Fontos a bőrtípus!

Több egyéni paramétertől függ, hogy melyik naptej a leghatásosabb számodra, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy melyik bőrtípushoz tartozol. A legmagasabb faktorszámú krémekre az egyes és a kettes típus tagjainak van szükségük, illetve azoknak, akiknek sok anyajegy található a testén. Közép-Európára az egyes, kettes, hármas, illetve négyes bőrtípus a jellemző.

Egyes és kettes típus

Az egyes csoportba azok az egészen világos bőrűek tartoznak, akiknek vörös vagy világosszőke a hajuk, világos, általában kék színű a szemük, erősen szeplősek. A kettes típust szintén világos bőrűek alkotják. Ebbe a csoportba tartozol, ha világos- vagy középszőke a hajad, kék, zöld vagy szürke a szemed, valamint szeplősödésre hajlamos vagy. A két csoport közös jellemzője, hogy rögtön leégnek, ha tehát az egyes vagy a kettes típusba tartozol, az 50 faktoros naptej a legjobb választás.

Hármas és négyes típus

A harmadik leggyakoribb típusra jellemző, hogy az alapszín halványbarna, csak intenzív napsütésben égnek le, könnyen barnulnak. Valószínűleg ebbe a csoportba tartozol, ha hajszíned szőkésbarna vagy barna, szemed úgyszintén barna. Számodra nem szükséges az extrém védelem, legfeljebb a nyaralás első napjain.

A legjobb napozószerek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha hajad sötétbarna, bőröd kreol, a negyedik típusba tartozol: gyorsan és könnyen barnulsz, nem szeplősödsz. Megfelelő védelem mellett a leégésre csak kicsi esélyed van. Amennyiben a hármas vagy a négyes típusba tartozol, elegendő az alacsonyabb, 30-40-es faktorszámú naptej is.

A jó naptej

Fontos a faktorszám

A fényvédő krém vásárlásakor a leggyakoribb és sokszor az egyetlen tulajdonság, amit figyelembe vesznek, a faktorszám, ami a csomagoláson fel van tüntetve. Ez az SPF, azaz Sun Protection Factor a fényvédő hatékonyságát jellemzi. Az érték megmutatja, hogy a fényvédő használatával hányszor hosszabb időt tölthetsz a napon anélkül, hogy leégnél. A számozást a közelmúltban egységesítették, így a legmagasabb értékű naptej jelenleg az 50-es, ami maximálisan véd.

Lassítsd a bőr öregedését!

Ahhoz, hogy bőröd ne kezdjen idő előtt öregedni, fontos, hogy ne vidd túlzásba a napozást. És hogy még mit tehetsz? Videónkból kiderül!

Fotostabil naptej

Dr. Fáy Andrea azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy vannak más kritériumok is, amelyeknek a naptejnek meg kell felelnie. A választás során érdemes olyan terméket keresned, ami fotostabil.

Ezek lassabban bomlanak le, mint nem fotostabil társaik, így hatékonyabban védenek a nap káros hatásai ellen.

Fizikai és kémiai fényvédők

A fényvédők mechanizmusuk alapján két csoportot alkotnak, a fizikait és a kémiait. A fizikai fényvédők nem érzékenyítenek, a bőrön megtapadva visszaverik a sugarakat, hátrányuk, hogy kozmetikailag kevésbé kellemes a használatuk. A fizikai fényvédők bőrbe beszívódó kémiai anyagot nem tartalmaznak, ezért kisgyermekek - egyéves kor alatt mindenképpen -, valamint a fényvédőkre túlérzékeny felnőttek számára ajánlottak.

A kémiai fényvédők a felszívódás után elnyelik a sugarakat. Előnyük, hogy kozmetikailag kellemesebbek, nem színezik a bőrt, ugyanakkor gyakrabban okoznak allergiás reakciót. Használatuknál fontos kiemelni, hogy a napozás előtt fél órával be kell kenni a bőrt.

Krém, tej vagy olaj?

Hogy a fényvédők kozmetikai szempontból is megfelelőek legyenek, illetve az adott terméket minél könnyebben vihesd fel a bőrödre, különböző formákban: olaj, krém, naptej állnak rendelkezésre.

A napolaj a leginkább zsíros, ezért csak száraz bőrön szabad alkalmazni. A krémek olaj a vízben emulziók, könnyebben beszívódnak a bőrbe, a legkevésbé zsíros forma pedig a naptej. Így az is fontos, hogy a bőröd minőségének megfelelő változatot vásárolj, hogy ne ronts a gyakori krémezéssel az állapotán.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A helyes használat

Bármilyen körültekintően is választasz a naptejek közül, ha nem tartod be a napozásra vonatkozó szabályokat, sérülhet a bőröd. Délelőtt tizenegy és délután négy között nem szabad napoznod, közvetlen fénynek kitenni magad. Strandolásnál, fürdés közben se feledkezz meg a védelemről: használj vízálló terméket, és miután kijöttél a vízből, újból kend be magad.

Ezt is szeretjük