15-ször nagyobb náluk a bőrrák kockázata: ők a legveszélyeztetettebb csoport
Nem csak a fehér bőrűeknek kell naptejet használniuk a nyári napsütésben!

napozás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári időszakban mára természetessé vált, hogy óvjuk a nap káros sugaraitól a bőrünket, magas faktorszámú naptejet használunk, és nem tartózkodunk a napon 11 és 15 óra között.

Különösen veszélyeztetettek a világos bőrtípusúak, akik könnyen leégnek, a hajszínük pedig vörös vagy szőke. Az ilyen alkati tulajdonsággal bíró embereknél 15-ször nagyobb lehet a bőrrák kialakulásának kockázata - hívja fel a figyelmet Dr. Smolcz Katalin, a Budai Magánorvosi Centrum bőrgyógyásza. 

A napfénynek számos jótékony hatása van, ajánlott minél több időt tölteni a szabadban, a friss levegőn, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bőrt védeni kell a káros sugarak ellen. A fokozatosság és a fényvédelem is fontos, emellett érdemes a szokottnál is többször önvizsgálatot végezni, és minden gyanús elváltozást megmutatni a szakorvosnak.

A legveszélyeztetettebb csoport

- Születésünktől vagy kisgyermekkorunktól viselünk anyajegyeket, a világosabb bőrűek általában többet, mások kevesebbet, és életünk során bármikor kialakulhatnak újabb, változatos megjelenésű növedékek.  Nagyon fontos évente egyszer részt venni az anyajegyszűrésen, de még ennél is sokkal nagyobb jelentősége van a rendszeres önvizsgálatnak. A mindennapos tisztálkodás során nagy eséllyel feltűnik, ha anyajegyeink színe, alakja, nagysága megváltozik, hámlik, vérzik, vagy valamelyik esetleg nagyon viszketni kezd. Ilyenkor nem szabad megvárni a következő éves szűrővizsgálatot, soron kívül orvoshoz kell fordulni. 

shutterstock 188183414

- Ugyanezt az eljárást kellene alkalmaznunk akkor is, ha felfedezünk egy újabb anyajegyet testünkön. Inkább feleslegesen menjünk orvoshoz, minthogy túl későn forduljunk segítségért. Ez azért is lényeges, mert a melanoma az egyik legrosszindulatúbb daganattípus - mondja Dr. Smolcz Katalin. Melanomának nevezzük a festéktermelő sejtek rosszindulatú burjánzását. Nagyon könnyen képez áttétet a nyirokcsomókban, a májban, agyban, tüdőben. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknek sok anyajegyük van, melyek között esetleg több atípusos is előfordul, vagy világos bőrtípusúak, könnyen leégnek, a hajszínük vörös vagy szőke. Az ilyen alkati tulajdonsággal bíró embereknél 15-ször nagyobb lehet a bőrrák kialakulásának kockázata, és ezt csak tovább növeli a családi halmozódás. De a korai stádiumban felfedezett bőrdaganat majdnem 100%-ban gyógyítható.15-ször nagyobb kockázat 

A cikk az ajánló után folytatódik

A melanoma és más bőrráktípusok előfordulási esélye az életkor előrehaladtával nő. Mivel a nem melanoma típusú, rosszindulatú bőrdaganatok képződésében kulcsszerepe van a napfénynek és a káros ultraibolya sugárzásnak, az életük során sok időt napon töltő emberek, például a mezőgazdasági munkát végzők esetében sokkal magasabb a betegek aránya.

- Védjük bőrünk DNS-ét a megfelelően magas faktorszámú naptej használatával, illetve 11 és 15 óra között kerüljük a közvetlen, erős napsugárzást, és csak árnyékos helyen tartózkodjunk - mondja a szakorvos.

Anyajegyvizsgálat otthon

Ha ilyet tapasztalsz, azonnal fordulj bőrgyógyászhoz, mert az atípusos anyajegyek komoly kockázatot jelenthetnek.

Ezt is szeretjük