Vörös riasztás: mit kell tenni a hatóság szerint, ha kritikus az UV-sugárzás szintje?
Kritikus szintű UV-sugárzás esetén nem túl bonyolult a protokoll.

napsutes-homerseklet-nyari-meleg-uv
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az UV-sugárzás ellen nemcsak akkor kell védekezni, amikor eljön a kritikus szint, és kiadják a vörös riasztást. Az ultraibolya sugarak felhős időben és mérsékelt fokozatú UV-index esetén is károsíthatják a bőrt és a szemet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint már mérsékelt, azaz 3-4,9-es UV-index esetén is indokolt a széles karimájú kalap és napszemüveg viselése a szem védelmének érdekében. De mit kell tenni akkor, ha a riasztás erős vagy extrém fokozatú? Az biztos, hogy nem elég a naptej használata.

Vörös riasztás esetén

Ha kiadják a vörös riasztást extrém mértékű UV-sugárzás miatt, nem elég, ha kalappal, napszemüveggel és naptejjel védett a test. Ezeken a napokon 11 és 15 óra között nem ajánlott kimenni a szabadba, ha mégis szükséges, lehetőleg árnyékos helyeket kell keresni. Emellett a bőr minél nagyobb felületét védeni kell a naptól, mégpedig lenge, jól szellőző, minél kevesebb bőrfelületet szabadon hagyó, fehér ruházattal. Széles karimájú kalap és egy jó napszemüveg viselése is fontos!

Ha vörös riasztás van érvényben, a bőr akár már 10 perc alatt is leéghet. A leégés elkerülése érdekében naptej használata kötelező, minimum 30-as faktorszámút érdemes venni, és kétóránként újrakenni a testet és az arcot, ha víz éri, akkor gyakrabban. Extrém magas, azaz 8-asnál nagyobb fokozatú UV-sugárzás esetén az OMSZ még napernyő használatát is javasolja. Magyarországon ilyen mértékű napfény csak igen ritkán fordul elő, magas hegyekben, tengerpartokon már annál inkább.

A gyengébb sugárzás is veszélyes

A vörös riasztásnál kevésbé extrém esetben is lehet nagyon erős a sugárzás, amikor szintén vannak fontos, az egészségünk érdekében betartandó szabályok. Az érzékeny bőrűek ezeken a napokon 15-20 perc alatt leéghetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ekkor is érdemes követni a fenti szabályokat, hogy elkerüljük az ultraibolya sugarak káros hatásait. Napernyő és a teljes testet fedő ruha nem indokolt, ám a többi előírás - 11-15 órás szabály, naptej, napszemüveg, kalap - követendő. Már az 5-6,9-es, azaz erős szintű UV-sugárzás is emelt kockázatot jelent a bőr számára, ilyenkor is indokolt a napszemüveg és kalap viselete.

Bőrtípustól és az UV-sugárzás aktuális erősségétől függ, ki milyen gyorsan ég le. Hogy segítséget adjunk, készítettünk az OMSZ adatai alapján egy táblázatot. A bőrtípus beazonosításához pedig itt találsz segítséget.

uv-sugarzas-erossege-tablazat

Fontos megemlíteni, hogy a kisbabák és a különlegesen érzékeny bőrűek esetében gyenge UV-sugárzás esetén is javasolt óvintézkedéseket tenni, naptejjel, kalappal, napszemüveggel. 

Az UV-sugarak durván káros hatásai

Régóta ismert tény, hogy az ultraibolya sugarak, melyek a napsütéssel érik el a bőrt, bőrrákot is okozhatnak. Ez nyilvánvalóan nem egyik napról a másikra történik, de nem is csupán ijesztgetés. Képeken mutatjuk az ultraibolya-sugarak tíz súlyos következményét.

Ezt is szeretjük