25%-kal csökkentheted a rákkockázatot: ennyi gyümölcsöt kell enned hozzá naponta
Kevés az eddig ajánlott napi öt adag zöldség-gyümölcs.
Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente mintegy 64-66 ezer ember hal meg daganatos megbetegedés következtében.
Ennek egyrészt genetikai, másrész életmódbeli okai vannak. A finomított szénhidrátokban gazdag, rostszegény táplálkozás csak egy a bizonyítottan karcinogén tényezők közül.
Veszélyes rákkeltők
A daganatos betegségek kialakulásának oka egyfelől a génekben keresendő: a BRCA1 és a BRCA2 nevű gének például növelik a mellrák kialakulásának esélyét. Az öröklött tulajdonságokon kívül azonban számos olyan rákrizikófaktor van, ami ellen tehetsz. A dohányzás abbahagyásával például jelentősen meghosszabbíthatod az életed. Erről a témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
A túlzott alkoholfogyasztás ugyancsak megnöveli számos rákbetegség kialakulásának esélyét. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente tízezer magyar hal meg alkoholfogyasztás okozta rákbetegségben. A témáról korábbi cikkünkben kaphatsz további információkat.
Szintén növeli a rákbetegség kialakulásának esélyét a félkész élelmiszerek, finomított szénhidrátban gazdag, rostszegény ételek rendszeres fogyasztása.
Érdemes tehát több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanod a megelőzés érdekében. Jelenleg az Egészségügyi Világszervezet napi öt adag zöldség-gyümölcs fogyasztását javasolja, ám egy új kutatás szerint ennél többre van szükség.
Csökkentsd a betegségek kockázatát zöldséggel-gyümölccsel
Egy, a Journal of Epidemiology and Community Health című brit szaklapban megjelent kutatás tanúsága szerint, ha naponta hét adag zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz, azzal számos betegség kialakulásának kockázatát minimalizálhatod. Összességében 42%-kal csökkentheted a korai halálozás rizikóját.
A kutatásban 65 ezer 35 év feletti felnőtt vett részt, egészségi állapotuk alakulását 2001 és 2008 között követték nyomon. A résztvevők átlagosan 3,8 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak naponta. A megfigyelések szerint elsősorban az idősebb, nem dohányzó nők fogyasztottak átlagon felüli mennyiséget. Az eredmények láttán egyértelművé vált, hogy a nagyobb mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás fordított arányban áll a testtömegindexszel. Tehát minél több rostban gazdag zöldséget-gyümölcsöt eszel, annál kisebb esélyed van az elhízásra, illetve az azzal kapcsolatban kialakuló betegségekre - többek között a diabéteszre, a rákra és a szívproblémákra.
25%-kal csökkent a rákkockázat
A kutatók nemcsak a korai halálozás kockázatát számolták ki, de külön lebontották azt a két legsúlyosabb krónikus betegségre. Arra a következtetésre jutottak, hogy napi hét adag zöldség-gyümölcs fogyasztása 25%-kal csökkenti a rákbetegségek kialakulásának rizikóját. Számításaik szerint a szív- és érrendszeri betegségek esetében pedig 31%-kal alacsonyabb halálozási kockázatot jelent a nagyobb mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mennyit is kell enned?
Sokan esnek bele abba a hibába, hogy a reggeli szendvicsbe tesznek két szelet uborkát, és úgy érzik, ezzel egy adag zöldség ki is van pipálva. A napi öt adag zöldség-gyümölcs jelentése súlyban kifejezve körülbelül fél kilót jelent. Amennyiben ezt szeretnéd hét adagra emelni, úgy csaknem háromnegyed kiló zöldséget-gyümölcsöt kell elfogyasztanod a nap során.
OLVASD EL EZT IS!
- antioxidáns
- c-vitamin
500-szor annyi C-vitamin van benne, mint a narancsban
- gyulladás
- gyógyító táplálékok