Mennyi idő alatt gyógyul be a császármetszés utáni heg? Később még halványítható a megfelelő terápiával

Régen a komoly beavatkozások nyomai örökké meglátszódtak, ma már azonban sokkal kisebb bemetszéseket alkalmaznak. Mennyi idő most egy műtéti heg gyógyulási ideje?

műtéti-heg-császármetszés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Természetesen egy-egy komolyabb műtét után még az orvostudomány fejlődése mellett is szükség van sebkezelésre ahhoz, hogy szépen hegesedjen, vagy netán heg nélkül gyógyuljon a felnyitott terület.

Ahogy anno az injekció nyomai, a műtéti hegek is jobban látszódtak. Sajnos vannak olyan beavatkozások, amiknél elég nagy felületet szükséges átvágniuk a sebészeknek ahhoz, hogy a problémás területhez juthassanak.

Szívműtét utáni hegek

Többek között nyitott szívműtét esetén kell szinte az egész mellkast kettévágni, hogy hozzá tudjanak férni az orvosok a szívhez. Egy ilyen komoly műtétet követően 3-5 napig tartanak a kórházban, de csak hat héttel utána érzi magát jobban az ember. Legalább hat hónap a gyógyulási idő.

A mellkas közepén futó vágási nyom két hónappal a műtét után gyógyul be, addig nem érheti se nedvesség, se krém. Összesen egy év a teljes gyógyulási idő, és az a 12 hónap kulcsfontosságú időszak. A műtéti heg nem éghet le, mivel sajnos azonban kettő hónapig semmilyen krémmel nem szabad bekenni, így értelemszerűen ennyi ideig nem érheti túlzott napsütés.

Nők esetében érdemes lehet sportmelltartót viselni, ez meg tudja gyorsítani a gyógyulás folyamatát. Ugyan soha nem fog teljesen elmúlni a vágás nyoma, azonban ha ezeket valaki betartja, sokkal szebben fog gyógyulni, mint egyébként. 

Jó tudni azonban, hogy a mellkasfeltáró műtéteket sok esetben tudják helyettesítenikatéteres beavatkozással is, melynek lényege, hogy nem kell akkora bemetszést ejteniük a mellkason az orvosoknak.

Császármetszés utáni hegek

Amikor csak császármetszés segítségével tud megszületni a baba, az anyának sokkal jobban oda kell figyelnie magára. A kezdeti időszakban, ami körülbelül 6-8 hetet ölel fel, nem szabad nehezebbet emelni, mint a megszületett gyermek. Furcsán hangozhat, de sajnos nem ajánlott anélkül tüsszenteni vagy köhögni, hogy ne fogná meg az anyuka a hasát, mivel könnyen megsérülhet a rázkódástól a varrat.

Attól függetlenül, hogy pihenni kell, csak az orvossal konzultált ideig tart a teljes ágynyugalom, utána már ajánlott kisebb sétákat tenni. Ha nagyon fáj valakinek a műtét helye, a kezelőorvossal konzultálva lehet különböző fájdalomcsillapítókat kérni.

császármetszés hege
Fotó: Oleksandra Troian / Getty Images Hungary

Ugyan a klasszikus császármetszés egy függőleges vágás a has közepén, ami a köldök alatti résztől egészen a szeméremdombig tart, ma már nagyon ritkán alkalmazzák ezt a változatát. 95%-ban a bikinivonal mentén ejtenek egy vízszintes vágást, ahol ki tudják emelni a picit.

A sebnek kettő héten belül jobban kell kinéznie attól függetlenül, hogy általában három hónap a teljes gyógyulási idő. Legtöbbször szinte alig észrevehető nyomot hagy az anya testén, amit később lézeres terápiával lehet halványítani.

Mellfelvarrás utáni hegesedés

A mellfelvarráshoz változatos bemetszést ajánlhat a kezelőorvos, lehet félhold, fánk, horgony vagy fordított T és nyalóka alakú. Létezik vágás nélküli is, melynek lényege, hogy ultrahanggal felmelegítik a mellben található zsírsejteket, ezáltal tudják átcsoportosítani őket a szükséges helyekre. Ez csak olyankor válhat be, ha minimális beavatkozásra van szükség.

A leggyakoribb vágás a nyalóka alakú, mely nevét arról kapta hogy kettő bemetszést végeznek a mellen, az egyiket a bimbóudvar aljától a mell aljáig, a másikat pedig a bimbó köré. Ez lényegében egy 3-4 centiméteres heg, és a saját mellállományt használva tudják formázni a kebleket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Már egy hónappal a beavatkozás előtt érdemes letenni a cigarettát, mivel kutatások bizonyították, hogy az esetleges komplikációk kialakulását lehet ezzel csökkenteni. A műtét végeztével - és előzetes orvosi konzultáció után - körülbelül két hét múlva el lehet kezdeni különböző, gyengéd masszázst végezni a heg körül. Napi tízperces masszázzsal erőteljesen lehet fakítani a színén. 12 hónapon keresztül kell egyébként szilikonos kötözőanyagot rátenni, és csak miután letelt az egy év, lehet teljesen gyógyultnak titulálni a sebet.

A hegesedés folyamatában nagy szerepet játszik az egyéves gyógyulási idő alatti sebkezelés. Fontos azonban észben tartani, hogy minden lépésről tájékoztatni kell a kezelőorvost, és a tanácsai alapján szabad csak eljárni. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy személyenként változik a sebgyógyulás folyamata.

Várólisták az egészségügyi intézményekben

A műtéteket sajnos sokszor évekig tartó várakozás előzi meg: egy adatbázis segít mindenkinek megtalálni a megfelelő opciót, amivel jelentősen lerövidíthető a szenvedés időtartama.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük