Hüvelygomba, depresszió
A munkahelyi stressz okozta betegségek
Tudtad, hogy a munkahelyi stressz a nőket jobban érinti? Rád milyen betegségek várnak?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A stressz kifejezés Selye János nevéhez fűződik, aki először fogalmazta meg, hogy mi a stressz, hogy milyen helyzetekben lehet rá számítani, illetve azzal is foglalkozott, hogy rövid, illetve hosszú távon milyen következményekkel járhat.

A stressz a szervezet nem specifikus válasza bármilyen igénybevételre. A stressz riadó, melyet testünk fúj saját magának, mert úgy érzi veszélyhelyzetbe került. A stressz felfokozott idegi és testi állapot, melyet környezetből érkező ingerek váltanak ki.

A stressz jó, mert életben tart, mert inspirál, mert segíti a koncentrációt és növeli a teljesítményt. Az ember gyorsabban fut, jobban vizsgázik, könnyebben tanul, vagy éppen hajnalig képes egy prezentációt írni. A stressz azonban rossz, ha tartóssága révén nem engedi a testet megnyugodni, ha állandó riadókészültségben tartja, ébren tart és pörget még akkor is, ha energiatartalékainkat már régen feléltük.

A munkahelyi stressz

A munkahelyi stressz az általános stressznek egy igen speciális fajtája, mely csak a 20. század végén ütötte fel a fejét. Okai igen egyszerűek: a mai munkaerőpiac jellemzői egytől-egyig létbizonytalanságban tartják a dolgozót. A piac telített, a kínálat jóval nagyobb, mint a kereslet, túlképzettség van, arról nem is beszélve, hogy egyre több nyugdíjas eltartását kellene a nehezen munkát szerző fiataloknak biztosítaniuk. Így tehát a dolgozó nem érzi magát még a munkahelyén sem biztonságban, hiszen pontosan tudja, hogy bármikor pótolható. Ha pedig nem érzi magát biztonságban, túlzottan lojálissá válik és elveszíti a helyes ítélőképességét. A munkaadók többsége pedig kihasználja a túlzott hűséget, és nem egyenes arányban emeli a dolgozó munkáját és a bérét. A feszültség és a kihasználtság érzése folyamatosan nő, ám a bátorság, hogy lépjen a dolgozó, pedig egyre csökken.

A munkahelyi stressz és a nők

A munkahelyi stressz másik jellemző vonása, hogy sokkal nagyobb mértékben érinti a nőket – különösen tekintettel azokra a nőkre, akik már nem a ranglétra legalsó fokán helyezkednek el. A felelősség és a hatalom növekedésével a nőkben egészségtelen mértéket ölt a megfelelni vágyás. Ennek hatására állandóan gyanakvó, elégedetlen, és még magasabb színvonalon szeretne teljesíteni. A stressz magas szintjének a nők esetében azonban vannak reális alapjai. A WHO – Egészségügyi Világszervezet – szerint egy nőnek mind a mai napig sokkal nagyobb teljesítményen kell dolgoznia ahhoz, hogy magasabb beosztásba kerüljön, mint egy férfinek. A legtöbb esetben pedig hiába kerül egy adott pozícióba, fizetése akkor sem éri el az ugyanazt a munkát ellátó férfiét.

Azoknál a nőknél, akik gyakori hüvelyi élesztőgomba – Candida - fertőzésektől szenvednek, biokémiailag kimutatható, hogy krónikus stressznek vannak kitéve. A kutatók 35 olyan nőt vizsgáltak tanulmányuk során, akiknek az előző évben legalább négyszer volt élesztőgomba fertőzésük, és 35 egészséges kontrollszemélyt, hogy kimutassák fertőzés kapcsolatát a stresszel. Nyálmintákat gyűjtöttek a résztvevőktől, és mérte a mellékvesekéreg hormon szintjüket. A mellékvesekéreg hormonszintek általában reggel emelkednek, de megállapítható volt, hogy ez az emelkedést kisebb volt a visszatérő élesztőgomba fertőzésben szenvedő betegek között, mint a kontrollszemélyekkel. A mellékvesekéreg hormon kis emelkedése némileg paradox módon a kutatók szerint jelzi a folyamatos stressz állapotát.
Forrás: Glanz J., www.informed.hu

A munkahelyi stressz hatásai

A stressz egy darabig inspirálja az embert, segíti az agyműködést és egy egészséges izgalmi állapotban tartva, folyamatos gondolkodásra és fejlődésre késztetni. Tudni kell azonban, hogy ilyenkor a test felfokozott állapotban van és felfokozott teljesítményt nyújt. A pulzus gyorsabb, a szív terhelés alatt áll, az idegek megfeszülnek, a koncentráció pedig erős. A szervezet tehát szó szerint túlteljesít. A kiemelkedő teljesítmény után azonban pihenésre van szüksége, hiszen nem bírja erővel az állandó fokozott állapotot. A stressz azonban, ha a stressz helyzet nem szűnik meg, nem engedi a testet pihenni. Még akkor is megtartja felfokozott állapotát, amikor alszol, vagy pihenni próbálsz. Egész egyszerűen képtelen megállni, melynek eredménye a teljes kimerülés, az alkoholizmus vagy az idegösszeroppanás is lehet.

A stressz ásik nagy csapdája, hogy egy idő után érzékelhetetlenné válik. Ha tartósan jelen van az életedben, akkor egy idő elteltével nem érzed már felfokozottnak az állapotod, ezáltal elveszítve realitásérzékedet.

A folyamatos idegeskedés eredménye az érzelmi halál. A stressz hatására elveszíted érzelmeid, és akármi is történik veled, semmi nem vált ki belőled semmit. A minden mindegy állapota. A döntést igénylő helyzetek már nem hoznak lázba, és képtelen vagy érzelmi alapon dönteni, nem érdekel egyik alternatíva sem, a szerelem eltűnik az életedből, az elkötelezettséget felváltja a teljes közöny és a barátok sem villanyoznak fel igazán. Összességben elgondolkozol azon a kérdésen, hogy mégis mit csinálsz ezen a világon, ha semmi nem érdekel. És szép lassan depresszióba esel.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük