Hüvelygomba, depresszió

A munkahelyi stressz okozta betegségek

Tudtad, hogy a munkahelyi stressz a nőket jobban érinti? Rád milyen betegségek várnak?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A stressz kifejezés Selye János nevéhez fűződik, aki először fogalmazta meg, hogy mi a stressz, hogy milyen helyzetekben lehet rá számítani, illetve azzal is foglalkozott, hogy rövid, illetve hosszú távon milyen következményekkel járhat.

A stressz a szervezet nem specifikus válasza bármilyen igénybevételre. A stressz riadó, melyet testünk fúj saját magának, mert úgy érzi veszélyhelyzetbe került. A stressz felfokozott idegi és testi állapot, melyet környezetből érkező ingerek váltanak ki.

A stressz jó, mert életben tart, mert inspirál, mert segíti a koncentrációt és növeli a teljesítményt. Az ember gyorsabban fut, jobban vizsgázik, könnyebben tanul, vagy éppen hajnalig képes egy prezentációt írni. A stressz azonban rossz, ha tartóssága révén nem engedi a testet megnyugodni, ha állandó riadókészültségben tartja, ébren tart és pörget még akkor is, ha energiatartalékainkat már régen feléltük.

A munkahelyi stressz

A munkahelyi stressz az általános stressznek egy igen speciális fajtája, mely csak a 20. század végén ütötte fel a fejét. Okai igen egyszerűek: a mai munkaerőpiac jellemzői egytől-egyig létbizonytalanságban tartják a dolgozót. A piac telített, a kínálat jóval nagyobb, mint a kereslet, túlképzettség van, arról nem is beszélve, hogy egyre több nyugdíjas eltartását kellene a nehezen munkát szerző fiataloknak biztosítaniuk. Így tehát a dolgozó nem érzi magát még a munkahelyén sem biztonságban, hiszen pontosan tudja, hogy bármikor pótolható. Ha pedig nem érzi magát biztonságban, túlzottan lojálissá válik és elveszíti a helyes ítélőképességét. A munkaadók többsége pedig kihasználja a túlzott hűséget, és nem egyenes arányban emeli a dolgozó munkáját és a bérét. A feszültség és a kihasználtság érzése folyamatosan nő, ám a bátorság, hogy lépjen a dolgozó, pedig egyre csökken.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A munkahelyi stressz és a nők

A munkahelyi stressz másik jellemző vonása, hogy sokkal nagyobb mértékben érinti a nőket – különösen tekintettel azokra a nőkre, akik már nem a ranglétra legalsó fokán helyezkednek el. A felelősség és a hatalom növekedésével a nőkben egészségtelen mértéket ölt a megfelelni vágyás. Ennek hatására állandóan gyanakvó, elégedetlen, és még magasabb színvonalon szeretne teljesíteni. A stressz magas szintjének a nők esetében azonban vannak reális alapjai. A WHO – Egészségügyi Világszervezet – szerint egy nőnek mind a mai napig sokkal nagyobb teljesítményen kell dolgoznia ahhoz, hogy magasabb beosztásba kerüljön, mint egy férfinek. A legtöbb esetben pedig hiába kerül egy adott pozícióba, fizetése akkor sem éri el az ugyanazt a munkát ellátó férfiét.

Azoknál a nőknél, akik gyakori hüvelyi élesztőgomba – Candida - fertőzésektől szenvednek, biokémiailag kimutatható, hogy krónikus stressznek vannak kitéve. A kutatók 35 olyan nőt vizsgáltak tanulmányuk során, akiknek az előző évben legalább négyszer volt élesztőgomba fertőzésük, és 35 egészséges kontrollszemélyt, hogy kimutassák fertőzés kapcsolatát a stresszel. Nyálmintákat gyűjtöttek a résztvevőktől, és mérte a mellékvesekéreg hormon szintjüket. A mellékvesekéreg hormonszintek általában reggel emelkednek, de megállapítható volt, hogy ez az emelkedést kisebb volt a visszatérő élesztőgomba fertőzésben szenvedő betegek között, mint a kontrollszemélyekkel. A mellékvesekéreg hormon kis emelkedése némileg paradox módon a kutatók szerint jelzi a folyamatos stressz állapotát.
Forrás: Glanz J., www.informed.hu

A munkahelyi stressz hatásai

A stressz egy darabig inspirálja az embert, segíti az agyműködést és egy egészséges izgalmi állapotban tartva, folyamatos gondolkodásra és fejlődésre késztetni. Tudni kell azonban, hogy ilyenkor a test felfokozott állapotban van és felfokozott teljesítményt nyújt. A pulzus gyorsabb, a szív terhelés alatt áll, az idegek megfeszülnek, a koncentráció pedig erős. A szervezet tehát szó szerint túlteljesít. A kiemelkedő teljesítmény után azonban pihenésre van szüksége, hiszen nem bírja erővel az állandó fokozott állapotot. A stressz azonban, ha a stressz helyzet nem szűnik meg, nem engedi a testet pihenni. Még akkor is megtartja felfokozott állapotát, amikor alszol, vagy pihenni próbálsz. Egész egyszerűen képtelen megállni, melynek eredménye a teljes kimerülés, az alkoholizmus vagy az idegösszeroppanás is lehet.

A stressz ásik nagy csapdája, hogy egy idő után érzékelhetetlenné válik. Ha tartósan jelen van az életedben, akkor egy idő elteltével nem érzed már felfokozottnak az állapotod, ezáltal elveszítve realitásérzékedet.

A folyamatos idegeskedés eredménye az érzelmi halál. A stressz hatására elveszíted érzelmeid, és akármi is történik veled, semmi nem vált ki belőled semmit. A minden mindegy állapota. A döntést igénylő helyzetek már nem hoznak lázba, és képtelen vagy érzelmi alapon dönteni, nem érdekel egyik alternatíva sem, a szerelem eltűnik az életedből, az elkötelezettséget felváltja a teljes közöny és a barátok sem villanyoznak fel igazán. Összességben elgondolkozol azon a kérdésen, hogy mégis mit csinálsz ezen a világon, ha semmi nem érdekel. És szép lassan depresszióba esel.

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük