Mi történik, ha mosatlan gyümölcsöt eszel?
Ha fogyni szeretnél, csakis így fogyaszd a gyümölcsöket!
Szigorúan tartod magad az egészséges nassolás szabályaihoz, így amikor éppen csak bekapsz valamit, máris egy almáért vagy egy fürt szőlőért nyúlsz, ám arra már nincs időd, hogy meg is mosd a gyümölcsöt. Mi történik, ha kihagyod ezt a nagyon fontos lépést?
A gyümölcsök mosatlanul is megtévesztően tisztának tűnhetnek, ám ennek ellenére egy csillogó alma héján is rengeteg bajforrás lehet, melyek egy része akár a fogyókúrában is nagyon komolyan hátráltathat. Mutatjuk, mire figyelj oda!
Hogyan hat a testsúlyra?
Ha egyszer-egyszer mosatlan gyümölcsöt eszel, de egyébként egészséges vagy, akkor nagyon valószínű, hogy az immunrendszered képes tökéletesen megbirkózni az így bevitt baktériumokkal, tehát ettől nem fogsz megbetegedni. A növényvédőszerek azonban így is komoly kockázatot jelentenek.
A gyümölcsök védelmében a termelők általában gombaölőkkel és rovarirtókkal permetezik a növényeket, amelyek méreganyagok. A problémásabbak például akár a hormonháztartásodat is befolyásolhatják, míg a többség az anyagcserét állítja kihívás elé. Mivel a szervezetednek nagyon nehéz dolga vannak a vegyszerek semlegesítésével, az emésztés lelassul, ami csökkenti a fogyókúra hatékonyságát.
A piszkos tizenkettő
Az Environmental Working Group hasznos segítségként felmérte, hogy melyek a növényvédő szerekkel legsúlyosabban szennyezett zöldségek és gyümölcsök, melyekből egy tizenkettes lista is készült. Ez a piszkos tizenkettő, melyek közt első helyen az eper szerepel. A többiek sorban az alma, a nektarin, az őszibarack, a zellerszár, a szőlő, a cseresznye, a spenót, a paradicsom, a kaliforniai paprika, a koktélparadicsom, az uborka, a chilipaprika és a kellevelek.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mivel ezek mind kiváló táplálékok a fogyókúrához, ezért egyáltalán nem javasolt, hogy lemondj róluk, ám sohase feledkezz meg arról, hogy mindegyiket nagyon alaposan mosd meg. Emellett ha csak teheted, válaszd a listában szereplő táplálékok biováltozatát, ami mentes a vegyszerektől.
Ezzel szemben egy másik listában a tiszta tizenötről olvashatsz, amelyeknél sokkal kevesebb óvatosság szükséges, hiszen a kártevők java elkerüli ezeket a növényeket, így ritkán permetezik őket. Ebbe a sorba az avokádó, a csemegekukorica, az ananász, a káposzta, a cukorborsó, a hagyma, a spárga, a mangó, a papaja, a kivi, a padlizsán, a mézdinnye, a grépfrút, a sárgadinnye és a karfiol tartoznak.
Baktériumok és a kockázat
A mosatlan gyümölcs általában csak akkor jelent kockázatot, ha az immunrendszered le van gyengülve. Ha viszont a teljesen egészséges vagy, akkor akár több száz gyümölcs elfogyasztását is képes kivédeni a szervezeted. Ennek ellenére ritkán mégis előfordulhat, hogy a héjon olyan kórokozók ólálkodnak, mint az E. coli, a listeria, a szalmonella vagy a norovírus. Ez részben annak köszönhető, hogy sok termény állati ürülékkel is érintkezik, így nagyon erősen ajánlott, hogy alaposan moss meg mindent, mielőtt beleharapsz!
- fogyasztó praktikák
- gyümölcs
- antibiotikum
- anyagcsere-lassítók
- káros ételek
- hizlaló táplálék
- elhízás okai
- Életmód