Májmegnagyobbodást is okozhat ez a tünetmentes betegség: így ismerd fel a mononukleózist

A mononukleózist nem könnyű felismerni, akár tünetmentesen is jelen lehet, és májmegnagyobbodást okozhat.

Mononukleózis tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szokásosnál fáradtabban érzed magad, és a nyirokcsomóid is megduzzadtak? Bár csókbetegségnek is hívják, nem csak a szerelmesek kaphatják el a mononukleózist. Dr. Karászi Viktória, az Infektológiai Központ nemigyógyász, bőrgyógyász szakorvosa elmondta, hogy a betegség könnyen összetéveszthető a szezonális influenzával, és akár hónapokig is érezhetjük a hatását.

A mononukleózis tünetei

- A mononukleózis általában a tinédzserek és a fiatal felnőttek betegsége, amit csókbetegségnek is hívnak. Az elnevezés onnan ered, hogy a csókbetegséget okozó Epstein-Barr-vírus testnedvekkel, többek között nyállal adható tovább, ugyanakkor más vírusok is okozhatnak a mononukleózishoz hasonló tüneteket - magyarázza dr. Karászi Viktória, és hozzáteszi, hogy a betegséget bárki elkaphatja, az emberek többsége azonban tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esik át a fertőzésen.

Mononukleózis tünetei 1
Fotó: Bsip

Komolyabb tüneteket inkább idősebb korban tapasztalhatnak az érintettek. Mivel az Epstein-Barr-vírus életre szóló immunitást biztosít a fertőzöttek számára, így aki egyszer már átesett a betegségen, a későbbiekben nem kaphatja el a mononukleózist.

- A mononukleózis többnyire a vírusfertőzésekre jellemző tünetekkel, fáradtsággal, hőemelkedéssel, gyengeséggel, erős torokfájással kezdődik. Ha megnézzük a beteg torkát, megnagyobbodott mandulákat láthatunk, amin sárgás lepedék jelenik meg. Szembetűnőek lehetnek a szimmetrikus, főleg a nyaki régióban tapintható, megnagyobbodott nyirokcsomók, illetve a testszerte jelentkező, kanyaróra emlékeztető kiütések is - sorolja Karászi doktornő.

- A tünetekhez lép- és ritkábban májmegnagyobbodás is társulhat. Ez utóbbi esetben jobb bordaív alatti kellemetlen, feszülő érzést tapasztalhatnak az érintettek. A mononukleózis általában három-négy hétig tart, és többnyire szövődménymentesen gyógyul, de az általános gyengeség, elesettség, fáradékonyság akár hónapokon keresztül is megmaradhat. A klinikai kép sokszor már önmagában is sejteti, hogy mononukleózissal van dolgunk, de a diagnózist laborvizsgálattal tudjuk megerősíteni - teszi hozzá Karászi doktornő.

Ha kíváncsi vagy, mely tünetek utalhatnak kezdődő májbetegségre, kattints ide!

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mononukleózisra jellemző, hogy a vérképben megnő a fehérvérsejtek száma, illetve a betegségre jellemző atípusos limfociták jelennek meg, emellett megemelkedhetnek a májenzimértékek is.

Mire kell figyelni mononukleózis esetén?

- A betegségnek nincs specifikus terápiája, sok pihenést és bőséges folyadékfogyasztást javaslunk a pácienseknek. Szükség esetén fájdalom- és lázcsillapító adható, de az antibiotikum alkalmazásának nincs létjogosultsága - ismerteti a szakember. A mononukleózis többnyire enyhe lefolyású, ezért orvosi ellátást sem igényel, ám ha heves hasi fájdalmak, komolyabb légzési, nyelési nehézségek és idegrendszeri tünetek jelentkeznek, haladéktalanul fordulj orvoshoz!

Tudod, mire utalhat a nyelési nehézség? A válaszért kattints ide.

Mononukleózis tünetei 2
Fotó: Science Photo Library / Getty Images Hungary

- A mononukleózis megelőzésére nincs oltás, a fertőzés ellen az alapvető higiénés szabályok betartásával védekezhet. Rendszeresen moss kezet! Ne igyál másokkal ugyanabból a pohárból vagy üvegből, és kerüld a közös evőeszköz-használatot is - tanácsolja dr. Karászi Viktória.

8 májvédő étel, ami gátolja a szerv zsírosodását: ezeket mindennap eheted

A megfelelő étrend kulcsfontosságú szerepet játszik a máj egészségének a megőrzésében.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük