Milyen erős a kézfogásod? Szakértők szerint súlyos betegségről árulkodhat, hogy nyújtasz kezet

Kevesen tudják, de a kézfogás erőssége árulkodhat bizonyos betegségekről.

Miről árulkodik a kézfogás?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kézfogás mindennapos üdvözlő gesztus, mégis számos dologról árulkodhat, többek között a személyiségtípusról, az önbizalomról, sőt ezeken kívül az éppen aktuális egészségi állapotról is. Az utóbbi időben megjelent kutatások szerint az erőssége akár súlyos betegségekre is utalhat.

Miről árulkodik a kézfogás?

Szakértők szerint a kézfogás egy egyszerű, de hatékony módja a fizikai állapot felmérésének, hiszen különböző egészségügyi kockázatokra lehet következtetni belőle. A kézfogás erőssége ugyanis szoros összefüggést mutathat az izomzattal és az általános fizikai állapottal.

Miről árulkodik a kézfogás 1
Fotó: Jamie Grill / Getty Images Hungary

Az elmúlt években végzett kutatások alapján azok az emberek, akiknek gyenge a kézfogásuk, nagyobb valószínűséggel szenvednek krónikus betegségektől, és az életéveik száma is kevesebb. A szívbetegség figyelmeztető bőrtüneteiről itt olvashatsz többet. 

Egy 2018-as tanulmány szerint a gyenge kézfogás és a szívbetegségek közötti összefüggés olyan jelentős, hogy a kézfogás ereje alkalmas lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának becslésére. A kutatók szerint ez a teszt egyszerű, olcsó és gyors módszer a kardiovaszkuláris egészség megítélésére. Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségekkel függ össze a kézfogás erőssége, egy 2012-es kutatás szerint a gyenge kézfogás összefüggést mutathat a daganatos megbetegedéssel kapcsolatos alacsonyabb túlélési aránnyal is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kézfogás erejének vizsgálata azonban nem csak a betegségek korai felismerésében lehet hasznos, a fizikai erőnlét szintjét is tükrözheti. Fontos azonban megjegyezni, hogy az erőssége csak egy tényező a sok közül, amelyek indikátorként jelezhetik a romló vagy épp javuló egészségi állapotot. Összességében elmondható, hogy a kézfogás értékes információkkal szolgálhat az egészségi állapotról és a potenciális kockázatokról. 

8 hétköznapi tünet, ami súlyos betegség első jele lehet: fontos időben felismerni

Akár a kézírásod megváltozása is jelentheti azt, hogy valami nincs rendben legbelül.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük