Kiderült, hogy mi az a módszer, ami tényleg beindítja a fogyást: az időszakos böjtölésnél is jobb

Megvizsgálták, melyik módszer segíthet igazán a fogyásban, és minden eredmény ugyanazt mutatja.

GettyImages-1059166908
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megannyi kutatás vizsgálódott már a fogyás témakörében, de még nem vizsgálták meg átfogóan azt a kérdést, hogy mégis mi lehet az a módszer, ami tényleg megszabadítja az embert a felesleges kilóktól. 

A Journal of the American Heart Association szaklapban megjelent tanulmány szerint az ételek adagja szorosabb összefüggést mutat a fogyással vagy épp az elhízással, mint az étkezések között eltelt idő, amit ha kitolnak az emberek, időszakos böjtölésnek hívnak.

Mitől lehet fogyni?

A kutatás során 550 felnőtt, azaz 18 éves vagy annál idősebb személyt vizsgáltak meg, nekik követték le a súlyváltozásukat a magasságukhoz mérten. 

GettyImages-1167244587

A résztvevők átlag-BMI-je 30,8 volt, ami már a túlsúlyos kategóriát jelenti, és átlagosan 6,3 éven át rögzített adataikat vették górcső alá a kutatók. 

Azok az alanyok, akik magasabb testtömegindexszel rendelkeztek, nagyobb valószínűséggel szenvedtek 2-es típusú cukorbetegségben, magas vérnyomásban, és kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, mindemellett mozgásszegény életmódot éltek. Megfigyelték az étkezési és alvási szokásaikat egyaránt a Daily24 nevű mobilapplikáció segítségével. Így le tudták követni, hogy mennyi idő telt el az első és az utolsó étkezés között, hogy az ébredés után milyen hamar került elfogyasztásra a reggeli, és hogy mikor ettek utoljára az adott nap folyamán. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az időzítés egyáltalán nem befolyásolta a testtömegindexet, ebbe beletartozik az is, hogy vacsora után mikor tértek nyugovóra, vagy hogy mikor fogyasztották a reggelijüket. Ezzel szemben a nagyobb adagok fogyasztása, melyek becslések szerint 1000 kalóriások, vagy annál többek voltak, és a közepes adagok, amik 500-1000 kalória közöttiek voltak, már szoros kapcsolatot mutatott az elhízással. Azoknak sikerült fogyniuk, akik átlagosan 500 kalóriát vittek be egy-egy főétkezés alkalmával. 

Annak ellenére, hogy korábbi kutatásokban az pedzegették, hogy az időszakos böjtölés, tehát az étkezések között meghosszabbított időablak jótékony hatást gyakorol a biológiai ritmusra, és serkenti az anyagcserét, ez a többszáz ember bevonásával készült kutatásban egyáltalán nem mutatkozott meg. 

GettyImages-1302494539

Ettől függetlenül ennek a tanulmánynak is ugyanúgy vannak korlátjai, mint a többinek, mivel megfigyelés jellegű volt, így nem tudtak ok-okozati következtetéseket levonni. A jövőben olyan vizsgáltokra lenne szükség, ami sokszínűbb populáció bevonásával készül. Mindenesetre a jelenlegi felfedezés azt sugallja, hogy az étkezések gyakoriságának a megváltoztatása nem feltétlenül okoz testsúlycsökkentést, ahogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében sem segít. Ellenben az adagok nagyságára, egyúttal kalóriatartalmára érdemes odafigyelni.

Olvass tovább: 5 betonbiztos módszer a zsírégetésre

A szakértők szerint ez az öt dolog vezet eredményre a fogyásban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük