Mire figyelj a teljes kiőrlésű kenyér vásárlásakor?
Itt is átverhetnek
Ha sötétebb színű kenyeret választasz, jó nyomon jársz?

Míg nagyanyáink idejében a jómódúak szégyellték, ha nem hófehér kenyér került az asztalukra, addig az elmúlt évtizedben lassan fordul a kocka. Ma már tudjuk, hogy jóval egészségesebb a teljes kiőrlésű kenyér.

Ennek oka, hogy utóbbi rost, vitamin és ásványi anyag tekintetében veri a maghéj nélkül készült fehér kenyeret, amely majdhogynem pucér kalória csupán.

Mitől teljes kiőrlésű a kenyér?

Teljes kiőrlésűnek a kenyér akkor nevezhető, ha teljes egészében, de legalább 50%-ban tartalmazza a gabona minden alkotórészét. Vagyis nem csupán a mag belseje kerül bele a kenyérbe, hanem a gabona minden része - korpa, csíra - is.

Ezt nézd a címkén!

A kenyér címkéjén tehát első körben keresd a teljes kiőrlésű feliratot, de akkor is jó nyomon jársz, ha a purpur elnevezést látod.

Ez utóbbit ugyanis teljes kiőrlésű rozsból és teljes kiőrlésű purpurlisztből - hagyományos, fűszeresebb ízvilágú purpur búzafajtából - állítják elő, és a kenyérbe tökmag, napraforgómag, diót is kerül.

A sötétebb szín nem garancia

Sokan első ránézésre, szín alapján választanak kenyeret. Attól azonban, hogy a kenyér barna, még nem jelenti, hogy teljes kiőrlésű is.

Reggeli, reggeli, de milyen?

A jó napindításhoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű reggeli, de hogyan tudunk nap mint nap tápanyagokban dús falatokat készíteni a kicsiknek? Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és induljon vidáman a család napja!

A sötétebb színt ugyanis sok mindennek köszönheti a barna kenyér: a malátától kezdve a melaszon át a kávézaccig. Ha tehát barna kenyér elnevezést látsz a címkén, az sok esetben színezett fehér kenyeret jelent csupán.

A súly a megbízhatóság jele

Legegyszerűbben súlyuk alapján tesztelheted a teljes kiőrlésű kenyereket. Ha a méretéhez képest viszonylag nehéz a pékáru, akkor jó eséllyel valóban teljes kiőrlésű terméket választasz, amelynek nemcsak a tetejére szórtak magokat mutatóban, hanem a belsejében lévő rostanyagoknak köszönheti a súlyát.

Miért jó a magas rosttartalom?

Cukorbetegség és elhízás ellen

A rostanyagok lassítják a bevitt szénhidrát felszívódási sebességét, vagyis a teljes kiőrlésű termékek glikémiás indexe alacsonyabb.

Ez azt jelenti, hogy nem emelik hirtelen az egekbe a vércukorszintedet, gyors inzulintermelésre ösztönözve ezáltal a hasnyálmirigyedet. Vagyis a teljes kiőrlésű termékek fogyasztásával egyfelől csökkented az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának esélyét.

Búcsú a salakanyagoktól

Másfelől a magas rosttartalom - elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett - segít megszabadulni a bélrendszerben rekedt salakanyagoktól, megkönnyítve ezáltal az anyagcsere-folyamatokat, megszüntetve a puffadást, és jobb közérzetet eredményezve.

Teljes kiőrlésű gabonapelyhek

Nemcsak kenyérben, hanem más pékárukban, tésztafélékben, illetve gabonapelyhekben is érdemes a teljes étékű gabonával készült változatokat keresned. A teljes értékű gabonapelyheket fogyaszthatod reggelire tejjel, gyümölcslével, de akár magukban is jók - egy kis napközbeni nasinak. Rendelkeznek mindazon pozitív tulajdonságokkal, amelyekkel a teljes kiőrlésű kenyerek.

Ezt is szeretjük