Minden idők legerősebb rákellenes tápláléka

Íme, a brit szuperbrokkoli

Egy új nemesítésnek köszönhetően olyan brokkolit dobtak piacra, amely erős daganatellenes hatással bír.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a vörös húsok túlzásba vitt fogyasztása nem kimondottan egészséges, addig zöldségek melegen ajánlottak, ha el akarod kerülni a daganatos megbetegedéseket. A zöldségek közül elsősorban a keresztesvirágúakat érdemes beiktatni étrendedbe. Ebbe a családba tartozik a karfiol, káposzta, kelbimbó és brokkoli is. Ez utóbbi nemesítésével a britek nemrégiben megalkották minden idők legerősebb rákellenes táplálékát, az úgynevezett szuperbrokkolit, amely a Beneforte nevet kapta.

Keresztesvirágúakkal a rák ellen

A keresztesvirágúak - latinul Brassicaceae - családjába tartozó növényeknek komoly szerepe van a rákmegelőzésben. A bennük lévő glükorafanin, szulforafán és indol-3-karbinol olyan vegyületek, melyek hatékonyan lépnek fel a daganatos - elsősorban az emésztőrendszert érintő - betegségekkel szemben. Képesek megakadályozni, hogy a rákot megelőző állapotban lévő sejtekből rosszindulatú daganat fejlődjön.

Minden idők legerősebb rákellenes tápláléka

A britek azonban nem elégedtek meg azzal, hogy a brokkoli már önmagában is rákellenes, továbbfejlesztették a zöldséget. Nemrégiben dobtak piacra egy olyan brokkolifajtát, amelyet hagyományos nemesítéssel - nem génmódosítással - állítottak elő, és hatékony védelmet nyújthat a daganatos betegségek, valamint a szív- és érrendszeri problémák ellen is.

Beneforte, a brit szuperbrokkoli

A Beneforte névre keresztelt szuperbrokkolit a kelet-angliai Norwich városában működő Élelmiszer Kutatóintézet - IFR -, valamint a John Innes Központ szakemberei fejlesztették ki. A zöldség külsőre teljesen megegyezik a hagyományos brokkolikkal, ám kétszer-háromszor annyi glükorafanin nevű vegyületet tartalmaz. Ez az anyag a brokkolicsírában található, és rákellenes hatású.

A Daily Telegraph című brit lap információ szerint a szuperbrokkoli idén csak az egyik nagy brit áruházláncban kapható, 2012-ben azonban a szigetország más üzleteiben is megvásárolható lesz.

Még egy hasznos vegyület!

A glükorafanin mellett szulforafánt is nagy mennyiségben tartalmaz a szuperbrokkoli. Ez a bioaktív vegyület csökkenti a szervezeten belüli krónikus gyulladásokat - ennek köszönhetőn pedig rákellenes és szívvédő hatású. A hagyományos brokkolihoz képest a Beneforte kettő-négyszeresére képes növelni a szervezet szulforafánszintjét.

Így fogyaszd a brokkolit!

Bár nálunk még nem kapható a szuperbrokkoli, azért hagyományos formáját érdemes beiktatnod az étrendedbe. Elkészítése során arra figyelj, hogy ne főzd forrásban lévő vízben. A forrástól ugyanis elpusztulhatnak a hasznos vegyületek - köztük a szulforafán. Legjobb, ha lefedve párolod pár percig, esetleg hirtelen sütöd ki wokban, egy kevés olívaolajon.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Figyelj a forrásra!

Természetesen az sem mindegy, hogy honnan származnak azok a zöldségek, melyeket rendszeresen fogyasztasz. Érdemes biotermékeket választanod, illetve olyan őstermelőtől vásárolnod, akiben megbízol.

Te milyen gyakran eszel brokkolit?

Ezt is szeretjük