Tényleg olyan egészséges a chiamag vagy az avokádó? Íme, a a dietetikusok véleménye a superfoodokról
Szuperhősök korszakát éljük a mozivásznon, és táplálkozásunk megmentőiként is superfoodokat hívunk segítségül - de vajon mi az igazság ezekről az egészséges ételekről?

szuperétel nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A superfood megjelölés olyan élelmiszerekre vonatkozó marketingfogalom, amelyekről egyesek azt állítják - így fogalmaz az Oxford Dictionary -, hogy tápanyagsűrűségük, makro- és mikroelem-tartalmuk kiemelkedő, ebből adódik kivételes egészségügyi előnyük.

A kifejezés gazdasági eszközként jelent meg, először egy jamaikai lapban, mint egy bor neve, majd 1949-ben egy kanadai újság hasábjain, akkor egy muffinra hivatkoztak így. Azóta rendszeresen használják reklámfogásként étrend-kiegészítőkön, hogy azzal gazdasági versenyelőnyre tegyenek szert - áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közleményében.

A superfood-koncepció magyarázat nélkül ártalmas is lehet

A kifejezést nem definiálta sem az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, az FDA, sem az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA, továbbá dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek sem tudományos kontextusban használják, hisz a superfood a tudomány eszközeivel és módszereivel nem értelmezhető fogalom, noha mindannyian értjük, hogy mire irányulna.

GettyImages-1290463623
  • A superfood név miatt megkérdőjelezhetetlennek tűnik a nekik tulajdonított hatás, pedig olykor egyenesen valótlant állítanak róluk.
  • Esetenként nem is igazán szuperek, pláne nem olyan egyeduralkodó módon, mint állítják, hogy másból ne lehetne fedezni az adott tápanyagbevitelt.
  • A superfood jelenséggel párhuzamosan egyes élelmiszerek árnyékba kerülnek, és láthatatlanná válnak a félrevezető, hangzatos információk miatt, például a sárgarépa jótékony hatásait ritkán hangsúlyozzák.
  • Egyes superfoodok felkapottsága a helyi gazdaságot, élővilágot és lakosságot is tönkreteheti, illetve a nagy kereslet miatt olyan termelésre kényszerülnek, ami az ökoszisztémát károsítja, mint ami a quinoa esetében is történt, ami az Andok szegényebb lakosainak fő tápláléka volt, majd a nemzetközi kereslet miatt megnőtt ár számukra nehezen megfizethetővé vált.

Bár tudományos bizonyítékok nem állnak rendelkezésre hogy igazolják a hirdetett és kivételes tápanyagtartalmat, mégis újabb és újabb, eddig ismeretlen, egzotikus és távolról érkező termények, nyersanyagok bukkannak fel a nyugati piacokon.

2007-re a superfood-helyzet úgy elharapódzott, hogy az ételek, nyersanyagok “szuperélelmiszer”-ként való forgalomba hozatalát egy Európai Uniós jogszabály betiltotta mindaddig, amíg az egészségnyereségre vonatkozó állítás valamilyen hiteles, tudományos kutatással igazolást nem kapott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi tartozik globálisan a superfoodok közé?

Spirulina, chiamag, gojibogyó, avokádó, lazac, quinoa, gránátalma, kókusz, kakaó, kendermag, gyömbér, szója, acaibogyó. Láthatjuk, hogy állati és növényi források egyaránt helyet kaptak a felsorolásban, és ahány listát olvasunk, mindben lesz eltérés.

Van-e a superfoodoknak mellékhatása?

Aminek hatása van, annak mellékhatása is lehet. A superfoodhullámra felültek az antioxidánsok is, és elképesztő magasságba repültek velük az ezzel kapcsolatos étrend-kiegészítők. Fontos, hogy ezek a jótékony szabadgyök-kötő vegyületek egyben szabad gyökök, tehát amikor a megfelelő ellátottságot hangsúlyozzuk, ott nem csupán az alacsony bevitel ellen kampányolunk, hanem a túldozírozástól is óva intjük a fogyasztót.

GettyImages-907852350

A túlzott antioxidáns-bevitel során érvényre juthat prooxidációs, azaz ártalmas képességük is. Jó hír azonban, hogy a természetes formában elfogyasztott növényi hatóanyaggal a túladagolás elkerülhető, fogyasztásuk jótékony és biztonságos.

Az oxidatív stressz, mely során a szervezetünkben szabad gyökök keletkeznek, számtalan civilizációs betegség - daganatok, krónikus gyulladás, szív- és idegrendszeri betegségek, felgyorsult demencia - hátterében áll a kiváltó okok között. Bár a szervezet saját maga is generál szabadgyök-kötő mechanizmusokat, intenzív terhelés miatt ez önmagában nem teljesen elegendő. Szükség van a szervezet javító folyamatainak támogatására, többek közt egészséges táplálkozás által.

8 szuperétel, aminél sokkal jobb a hazai

Szinte mindennap felfedezünk egy új szuperélelmiszert, ami sokszor messziről érkezik. Pedig a közelben is van hasonló.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük