Ezekben az országokban már jár menstruációs szabadság a nőknek: követendő példa, vagy újabb ok a diszkriminációra?

A menstruációs szabadság megosztó téma, olvasóink véleményét is kikértük róla.

menstruációs görcs
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Menstruációs szabadnapot biztosítanak a fájdalmas menstruációtól szenvedő nőknek Terézvárosban az önkormányzati cégeknél, jelentette be szeptember 1-jén Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere. A hír - ahogyan az várható is volt - nagy hullámokat vetett a közbeszédben.

A fájdalmas menstruáció kérdését a témában nem érintettek hajlamosak bagatellizálni, holott a probléma világszerte nők tömegeinek mindennapjait nehezíti meg, hatékony munkavégzését lehetetleníti el. A fizetett menstruációs szabadság már több országban, illetve cégnél bevezetésre került. A kezdeményezés becsülendő, számos nőnek hozhat könnyebbséget, illetve sokan érezhetik úgy, hogy legalább valamilyen szinten foglalkoznak az általában még ma is tabunak számító, szőnyeg alá söpört bajukkal. Ugyanakkor az is vitathatatlan, hogy a téma összetett, nem csoda, hogy vegyes érzelmeket vált ki az emberekből. 

A menstruációs szabadság megosztó téma

A helyzet látszólag egyszerűnek tűnhet, kiindulópont gyanánt érdemes lehet átgondolni néhány kérdést: hogyan várható érdemi munkavégzés attól a munkavállalótól, aki épp olyan erős görcsöket él át, hogy az ágyból sem tud kikelni, esetleg a vécé felett görnyedve tölti a napot? Amennyiben egy meghatározott időközönként, „törvényszerűen” jelentkező kellemetlenségről van szó, valóban a szűkösre szabott, jó eséllyel nem is elegendő szabadságot, betegszabadságot kéne felhasználnia az érintettnek? 

Ugyanakkor sokakban felmerül, hogy mi a helyzet az egyéb egészségügyi problémáktól, például migréntől szenvedőkkel, nem lesznek-e visszaélések az engedménnyel, van-e orvosi kapacitás az igazolások kiállítására, amennyiben pedig elterjed, hogyan formálja majd mindez a nők munkaerőpiaci helyzetét. A témával felületesen foglalkozók pedig kételkednek benne, hogy ellenőrizhető-e egyáltalán a szubjektív panasz, illetve aggályosnak tartják, hogy az érintetteknek az orvosi igazolások beszerzésével rendszeresen foglalkozniuk kell. Ez utóbbi két elképzelés - amint az látható lesz - alaptalannak bizonyul, amint kicsit jobban utánajárunk a kérdésnek, akár a terézvárosi példán keresztül. 

Kíváncsiak voltunk az olvasóink véleményére is, így Facebook-oldalunkon a következő kérdést tettük fel: „Jó ötletnek tartod, hogy orvosi igazolás ellenében itthon is járjon szabadság a fájdalmas menstruációtól szenvedőknek?”

Jó ötletnek tartod, hogy orvosi igazolás ellenében itthon is járjon szabadság a fájdalmas menstruációtól szenvedőknek?

Közzétette: Femina.hu – 2022. szeptember 6., kedd

Azt, hogy mennyire mozgatja az embereket a téma, jól mutatja, hogy a poszt alatt több ezer hozzászólás született. Sokan a személyes vagy a környezetükben lévő személyek tapasztalatairól számoltak be, akadtak támogató, ellenző, valamint a kérdést elviccelő válaszok is. 

- Persze. A fájdalom simán tudja olyan helyzetbe hozni az embert, hogy nem munkaképes. Teljesen indokoltnak látom - írta egy kommentelő. 

- Igen. Borzalmas fájdalmaim voltak, volt, mikor elájultam, néha hánytam is. Ezt csak az tudja, aki átéli - fűzte hozzá egy érintett.

- Nekem nem kibírhatatlan, de a családban van, aki fel sem bír állni, így az ilyenek miatt mindenképpen támogatom! Mellesleg van, akinek a vérzés mennyisége miatt kiakasztó a munka ilyenkor.

A hozzászólásokból az is jól látszik, hogy többen, tekintve, hogy nem érintettek, nem érzik át a helyzet súlyosságát, és gyakori érvnek számít a minden helyzetben bedobható „régen is túléltük” is. 

- Ekkora butaságot! Ez nem betegség! Mindig vannak kényeskedők! Görcsoldásra görcsoldót, és kész! Vannak az életben nagyobb gondok, fájdalmak is, amit el kell viselni! Örülj annak, hogy van, majd ha kimarad, akkor az lesz a bajotok - tette hozzá egy olvasó. 

Akadtak, akik hozzászólásukban a lehetséges munkaerőpiaci hatásokat érintettek:

- Szerintem ez egy plusz tényező lehet a munkáltató szempontjából, hogy miért nem választ majd női munkaerőt.

Ez a kérdés egyébként a nemzetközi diskurzusokban is felmerül az ellenérvek között. Több szakember attól tart, hogy az intézmény széleskörű bevezetése okot ad a diszkriminációra, tovább növeli azt a mai napig fel-felbukkanó előítéletet, miszerint a nők kevésbé eredményesek, kompetensek a munkahelyeken, mint a férfiak. Az ellenérvek sorát gyarapítja az is, hogy a nem menstruáló, például korai menopauzán átesett dolgozók kellemetlenül érezhetik magukat a gyakorlat alkalmazásától. 

Országok, ahol van menstruációs szabadság

Bár a legtöbb országban nem védi törvény a menstruáló munkavállalókat, vannak azért kivételek is. Spanyolország az első európai ország, ahol él a gyakorlat. A kormány májusban fogadta el a törvényt, amely szerint az erős menstruációs fájdalommal élők havonta három, maximum öt napot vehetnek ki orvosi igazolás ellenében, a szabadságot az első naptól a társadalombiztosító fizeti. 

Dél-Koreában havi egy nap fizetés nélküli szabadságot vehetnek ki a menstruáló nők, amennyiben a munkáltató azt nem adja ki, borsos bírsággal számolhat. Tajvanban havi legfeljebb egy, évi maximum három nap illeti meg a munkavállalókat, ez idő alatt a fizetésük felét kapják. Indonéziában a menstruáció első, illetve második napjára jár fizetett szabadság. Zambiában havi egy napot vehetnek ki a nők, ehhez orvosi papírok bemutatására sincs szükségük. A szabadnapot, amire anyák napjaként hivatkoznak, nem minden munkáltató adja ki szívesen.

Japánban már 1947 óta él a menstruációs szabadság intézménye. Itt a munkáltatóknak mérlegelési joguk van, szabadságot adhatnak egy naptári napra, fél napra vagy akár egy órára is. Szintén ők döntik el, hogy a szabadság fizetett-e. Egy 2022 márciusában publikált felmérés szerint Japánban a nők  kevesebb mint 10 százaléka  él a lehetőséggel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Itthon a terézvárosi önkormányzat tulajdonában álló cégeknél dolgozó, erős menstruációs fájdalommal élő nőknek havi egy nap fizetett szabadság jár, ehhez orvosi igazolás bemutatása szükséges. A papírt kétévente kell megújítani, tehát a közvélekedéssel ellentétben nem havonta, a menzesz idején. 

A fájdalmas menstruáció nem játék!

A menstruációt ki jobban, ki rosszabbul éli meg, azonban az erőteljes fájdalom nem számít normálisnak, betegségeket jelezhet. Jellemző, hogy a panasztól szenvedők gyakran éveken át járnak különféle szakemberekhez, mire kézhez kapják a diagnózist. A betegek körében előfordulhat rendszertelen menstruáció, és többnyire a fájdalmuk nem csillapodik elviselhető mértékűre a görcsoldó készítmények hatására. A fájdalom mellett pedig egyéb kellemetlenségek is jelentkezhetnek náluk, ilyenek például a hányinger, a híg széklet, a fejfájás, a gyengeség és a szédülés is. A rendkívül intenzív görcsöket dysmenorrhoeának nevezik, több betegség tünete is lehet. 

A dysmenorrhoea hátterében állhat endometriózis, a méh izomzatának simaizomsejtjeiből kiinduló jóindulatú daganata, vagyis mióma, a méhizomzat rostjai között kialakuló adenomiózis, baktérium által okozott kismedencei gyulladás, illetve méhnyakszűkület. Fontos, hogy erőteljes görcsök esetén az érintettek orvoshoz forduljanak! Az endometriózis termékenységi problémákat okozhat, a kismedencei gyulladás hegessé teheti a petevezetéket, és így növelheti a méhen kívüli terhesség kockázatát. A kórképek ronthatják az életminőséget, akadályozhatják a munkavégzést és a tanulást is.

8 tünet, ami a hormonháztartás problémájára utal

Az endokrin problémák a betegek mindennapjait erőteljesen befolyásolják, a látható elváltozások mellett az érintetteknek gyakran hangulatingadozással, levertséggel és fáradtsággal kell megküzdeniük, ez pedig nehezítheti a helytállást az élet minden területén.

8 tünet, ami a hormonháztartás problémájára utal: a hízástól a túlzott szőrnövekedésig

Nézegess képeket!

Elolvasom

 (Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük