Bajt jelez a székletváltozás és a sötét színű vér a menzesz alatt? 5 kínos kérdés, amit minden nőnek tudnia kell
A puffadás és a hasmenés sem ritka, ezért tudni kell, mikor mi áll a háttérben.

hasfajas-gorcs-menstruacio
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menstruáció alatt sok minden megváltozik a szervezetben, ezért nem csoda, ha azt érzi az ember, hogy ilyenkor kicsit másképp működik a teste.

Mivel nagyon sok furcsasággal szembesülhet az ember, nem mindig könnyű eldönteni, hogy mi ad okot valójában aggodalomra, és mi az, ami teljesen természetes. A legkínosabb kérdéseket a legtöbben fel sem merik tenni az orvosoknak, pedig fontos lenne.

Sötétebb színű vérzés

Sokan tapasztalhatják hónapról hónapra, hogy a vér színe különböző még egy menstruáció lefolyása alatt is. A sötétebb szín miatt viszont nem kell aggódni, a legtöbb esetben nem hormonális vagy szervi problémára utal, egyszerűen csak annyit jelez, hogy a vér több időt töltött a méhben, és később ürült ki, de ez teljesen egészséges és gyakori tapasztalat.

Székletváltozás a nehéz napokon

A menstruáció alatt sokan tapasztalják, hogy az emésztésük és a székletük megváltozik, ám önmagában ez sem jelent problémát. A tünetet a szervezet által termelt prosztaglandin okozza, ami a méh összehúzódásáért és a görcsökért is felel, illetve a vér és a nyálkahártya kiürülését segíti. Ez a méh mellett a bél izmaira is hatással van, ezáltal megváltoztatja az emésztést, nem ritkán hányingert, hasmenést, görcsöket és puffadást okozva.

Érzékenyebb napok

A hangulatingadozás és a felfokozott érzelmek gyakran részei a premenstruációs szindrómának, a PMS-nek. Ennek viszont van egy súlyosabb változata is, a PMDD, ami erős szorongással, falási vággyal és a PMS alatt tapasztaltnál is erősebb ingerlékenységgel jár. Ha úgy érzed, depressziós tüneteket érzel a menstruáció előtt és az első napokban, inkább keresd fel az orvosodat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fájó mellek a menzesz alatt

A menstruáció alatt sok nő érzi a mellét érzékenyebbnek, ami teljesen normális tünet, az erősebb fájdalmat viszont komolyabb probléma is okozhatja. A fibrocisztás emlőbetegség nagyon gyakori elváltozás, és, bár ritka, hogy ebből a cisztából daganat alakuljon ki, jobb, ha tud róla az orvosod. Az étrendi változtatások csökkenthetnek a panaszokon, például a koffein mérséklése és az E-vitamin pótlása.

Kellemetlen szagok

A vér önmagában teljesen szagtalan, de a távozása során furcsa szagúvá válhat, aminek oka a vér és a hüvely kémhatásában keresendő. A hüvely alapvetően savas pH-jú, ami segít a fertőzések megelőzésében, a vérzés azonban csökkenti ezt a savas kémhatást, így a baktériumokkal való érintkezés miatt kissé bűzösebbnek tűnhet a nemi szervek környéke. A nagyon erős, gyakori tisztálkodás ellenére is tartós szagok viszont komolyabb hüvelyi fertőzést is jelezhetnek, ilyen esetben az orvos véleményét kérd ki inkább.

Ezt is szeretjük