Mennyi cukros üdítőt iszol egy nap? Ekkora esélyed van a szívbetegségre!
Egy friss kutatás szerint elsősorban a nők szívére jelent veszélyt a cukros üdítők rendszeres fogyasztása.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára tisztában vagy vele, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása veszélyt jelenthet az alakodra, a fogaidra, illetve növeli a diabétesz kialakulásának esélyét. Egy új kutatás szerint azonban a szívbetegségek kockázatát is fokozhatja - akár anélkül is, hogy elhízással járna.

A kísérlet tükrében

Az Oklahomai Egyetem és Egészségtudományi Centrum szakemberei egy átfogó kutatást végeztek a cukros üdítők egészségre gyakorolt hatását illetően. Christina Shay és kollégái 4166, 45 és 84 év közötti embert vontak be a vizsgálatba.

Elsősorban a nők veszélyeztettek

A vizsgálatok során arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása - a keringés szempontjából - elsősorban a nőkre jelent veszély. Hatásukra ugyanis megemelkedett a nők szervezetében a trigliceridszint - ugyanez a férfiaknál nem volt megfigyelhető. Arra azonban nem tért ki a kutatás, vajon mire vezethető vissza a nemek között megfigyelhető különbség.

Hirtelen emelkedő vércukorszint

Ezeknek az italoknak a fogyasztása azért jár komoly egészségügyi kockázattal, mert hirtelen emelik meg a vércukorszintet - a magas vércukorszint pedig számos módon jelent veszélyt a szervezetre. Növeli a trigliceridek mennyiségét, gyulladást idéz elő a testben, ily módon fokozza a szívbetegség és a diabétesz kialakulásának esélyét.

Két vagy több üdítő: négyszeres kockázat

Azoknál a nőknél, akik napi két vagy több cukros üdítők ittak, négyszer nagyobb volt a szívproblémák kialakulásának kockázata. A kutatást vezető Shay szerint ezeknek az italoknak a fogyasztása akkor is rizikót jelent, ha nem jár együtt elhízással.

Különösen veszélyes a hasi zsír

Az Oklahomai Egyetemen végzett kutatás is megerősítette a tényt, hogy a szív- és keringési betegségek kialakulása szempontjából elsősorban a hasi zsír jelent kockázatot. Szakértők szerint ebből a hastájékon lerakodó - úgynevezett viscerális - zsírból gyulladáskeltő fehérjék és hormonok szabadulhatnak fel, melyek az artériákban lerakódva növelik a keringési rendellenességek kockázatát.

Ezt is szeretjük