A sárgabarack magja tényleg mérgező lehet: már pár szemtől veszélyes cián-hidrogén termelődik
Valószínűleg nincs ember a földön, aki ne próbálta volna kiszárítani a sárgabarack magját, feltörni, majd megenni a belsejét - de azt tudtad, hogy egyáltalán nem mindegy, mennyit eszel belőle?
A rózsafélék díszes családjába tartozó sárgabarack az egyik legzamatosabb nyári gyümölcs. Magas rosttartalma miatt híres emésztést serkentő hatásáról, emellett béta-karotin- és antioxidáns-tartalma is támogatja az egészséget. De nem csak a gyümölcs húsát lehet megenni.
Sokan régóta ismerik, hogy a kiszárított barack magjának a belseje szintén ropogós finomságot rejt, ám azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy ez a pici magocska amigdalint tartalmaz.
A barackmag hatása
A barackmag belseje tehát tele van amigdalinnal, aminek pontos mennyisége a termőhelyének milyenségétől függ. A Nébih közleménye szerint az elmúlt években egyre magasabb ciántartalmúglikozid-szintet mértek a gyümölcs magjában.
Önmagában nem lenne veszélyes ez az anyag, ám elfogyasztva a szervezetben cianid, vagy más néven cián-hidrogén szabadul fel, ami a legveszélyesebb mérgező vegyületek egyike.
Egykor az amigdalinnal kapcsolatban kutatásokat is végeztek, mert azt hitték, hogy kulcsszereppel bírhat a rákgyógyításban, ám mérgező tulajdonságai miatt végül elvetették a további kísérleteket. Érdekesség, hogy ennek ellenére még mindig forgalomban vannak rákellenes hatását hirdető laetrinkészítmények, amik a B-17 név alatt is megtalálhatóak - ezek gyakorlatilag sárgabarack- vagy mandulamag-kivonatot tartalmaznak, hatásuk kétségbevonható.
A barackmag E-vitamin-tartalmát leszámítva különösebben nem nevezhető tápanyagban gazdag ropogtatnivalónak, azonban olaja a bőrre nézve jótékony hatással bír, gyulladáscsökkentő, hidratáló tulajdonságai miatt.
Mennyi magot szabad enni?
Ne csüggedjen az se, akinek kihagyhatatlan nyári csemegéje a szárított, feltört barackmag, hiszen nem kell teljesen száműzni a menüből. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság felnőtteknek naponta maximum 3 kisebb sárgabarackmag fogyasztását javasolják, ellenkező esetben mérgezéses tünetek jelentkezhetnek. Kisgyermekeknél már akár egyetlen szárított sárgabarackmag is megnövelheti a szervezet cián-hidrogén-szintjét, számukra maximum 60 milligramm, azaz körülbelül egy fél magnyi dózis lehet ártalmatlan.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A cián-hidrogén-mérgezés tünetei: erőteljes hányás, izzadás, szédülés, ájulás, fejfájás, hányinger, szapora légzés, magas pulzusszám, idegesség és gyengeség. Nagy adagban az amigdalin akár a szív, az agy és az idegek károsodásához, sőt súlyos esetben halálhoz is vezethet. Éppen ezért tényleg fogyaszd mindig körültekintően a magokat, és tartsd be a felső határt.
Így használd a diétában a sárgabarackot
A sárgabaracklekvár szinte állandó résztvevője az ünnepi asztaloknak, de a friss sárgabarack is legalább ilyen jól beilleszthető a nyári menübe.
A nyár egyik legegészségesebb gyümölcse, ami nem csak lekvárnak jó: így használd a diétában a sárgabarackot
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!