5 hibásan működő hormon, ami túlevést, hízást okozhat: érdemes megnézetni, ha keveset eszel, mégis hízol

A hormonrendszer kisebb változásai is elegendőek az anyagcsere lelassuláshoz, a súlyingadozáshoz és a sikertelen fogyókúrához.

GettyImages-1144942548

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyás sikeressége nem csak a testmozgáson és megfelelő táplálkozáson múlik. Számos tényező szerepet játszhat a pluszkilók létrejöttében, mint például a stressz, a nem megfelelő minőségű alvás, a genetika, de a hízást hormonváltozások is okozhatják. 

Bizonyos hormonok szerepet játszanak az éhség- és jóllakottságérzés kialakulásában, részt vesznek a fehérje- és zsíranyagcserében, így a hormonrendszer kisebb változásai is elegendőek az anyagcsere lelassuláshoz, a súlyingadozáshoz és a sikertelen fogyókúrához. 

Hormonok, amelyek hízást okozhatnak

Ha úgy érzed, bármilyen igyekezeted ellenére sem mozdul a mérleg nyelve, vagy akkor is növekszik a súlyod, ha közben alig eszel, valószínű, hogy bizonyos hormonok felborulása állhat a sorozatos kudarcok hátterében. Ha erre gyanakszol, érdemes endokrinológus szakember, belgyógyász, hormonspecialista vagy dietetikus segítségét kérned, hogy időben segítsenek a probléma megoldásában és a kezelésben. 

GettyImages-892955986

Ghrelin és leptin

A ghrelint más néven éhséghormonnak nevezik, és két fontos feladata van. Elsősorban, hogy üres gyomor esetén üzenetet küld az agynak, ami kiváltja az éhségérzetet, másodsorban az energia zsírszövetben glikogénként való raktározásában vesz rész. Amennyiben a ghrelinszint - mondjuk egy étkezés kihagyása miatt - csekély mértékben, de csökken, a hippotalamusz nem kap elég jelet ahhoz, hogy megálljt parancsoljon a szervezetnek, és olyan sóvárgás törhet rád, ami miatt sokkal több kalóriát viszel be a szükségesnél, ez pedig pluszkilókat eredményezhet. 

A jóllakottságért felelős hormont, a vérben keringő leptint a fehér zsírsejtek gyártják, fő feladata az, hogy az étvágy- és jóllakottságközpontnak információkat szolgáltasson a zsírkészletekről, vagyis a test energiatartalékairól. Minél vékonyabb valaki, annál kevesebb leptint termel a szervezete, és ez fordítva is igaz. Ugyanakkor a túlsúlyos embereknél gyakori, hogy hiába termel sokat a szervezetük, mégsem reagálnak megfelelően, mert rezisztenssé válnak rá. A hormon magas szintje miatt azonban az agy mégis annyi táplálék fogyasztására ad ki utasítást, mint éhező üzemmódban, amikor a testnek minél több vésztartalék kell, így az éhségérzet fokozódik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogy érheted el, hogy a fogyókúra során szervezetedben magas legyen a leptin hormon szintje, illetve javuljon a testben a leptinválasz - vagyis agyad érzékenyebben reagáljon a jóllakottsághormonra? Egy kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban bővelkedő halak javítják a szervezet leptinválaszát, de a gyakoribb étkezés is segíthet. Napi három helyett ötször egyél, kisebb adagokat, így megakadályozod, hogy túlságosan lecsökkenjen a vérben a leptinszint, és nehezebben alakuljon ki a jóllakottságérzet. 

Inzulin

Ha szinte már egy almától is hízol, érdemes inzulinrezisztenciára gondolni. Az IR során a sejtek rezisztenssé válnak a hasnyálmirigy által termelt inzulinnal szemben, melynek fő feladata a glükóz sejtekbe való beépítése lenne, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a zsír a raktárakban maradjon. A rezisztenica hatására a szervezet még több inzulint kell, hogy termeljen, így minél több az inzulin, annál nagyobb a zsírok felhalmozása is. 

GettyImages-1095343416

Pajzsmirigyprobléma

A pajzsmirigyhormonok hatással vannak a szervezet folyadék- és sóháztartására, az izmok és az ízületek működésére, valamint befolyásolják a testsúlyt is. A pajzsmirigy alulműködése okoz hízást azzal, hogy lassítja az anyagcserét, és csökkenő étvágy mellett is súlygyarapodást eredményez. Ha a pluszkilókhoz fáradékonyság, magas vérnyomás vagy hangulatingadozás társul, valószínű ez a hormon lehet a ludas. Gyógyszerterápiával az alulműködést okozó thyroxine hormont pótolják. 

Neuropeptid Y 

Túlzott stressz, valamint ételmegvonás hatására az agy és az idegrendszer Neuropeptid Y-t termel, amelynek feladata, hogy serkentse a szénhidrátok felvételét, és növelje az irántuk való sóvárgást, ezáltal könnyen túlevéshez és hízáshoz vezethet. A rendszeres táplálkozás, a megfelelő pihenés és a stressz redukálása segít abban, hogy a pluszkilók is hamarabb eltűnjenek. 

5 hétköznapi dolog, amitől észrevétlenül hízol

Az alábbiakban olyan hétköznapi dolgokat és szokásokat sorakoztatunk fel, amelyek hosszú távon megnövelik a testkörfogatot, így ezekre is érdemes figyelni.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük