Edzés és diéta mellett sem fogysz, ha nem vigyázol: 3 hétköznapi csapdát mutatunk

A kemény edzés önmagában kevés, ha bizonyos alapvető dolgokat figyelmen kívül hagysz, újra és újra ugyanazokat a köröket futod.

dieta buktatok 1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok fogyókúrás kísérlet idővel kudarcba fullad, mert hiába a kezdeti nagy lelkesedés, a körültekintő étkezés és a heti többszöri izzadás az edzőteremben, a mérleg nyelve mégsem akar lefelé mozdulni.

A libikóka-effektusként is emlegetett jojóeffektusról bizonyára mindenki hallott, aki valaha olvasott már táplálkozás vagy diéta témában. Ugyanakkor nem az önsanyargató étrend az egyetlen, ami szabotálhatja a fogyókúrát. Az alábbi hétköznapi csapdák legalább ennyire meghatározzák a végeredményt.

Kevés alvás

A kevés és rossz minőségű alvás nemcsak a munkahelyi teljesítményen hagy nyomot, hanem a csípőn is: erről szól a svédországi Uppsala Egyetem korábbi kutatása, melyet a Clinical Nutrition szaklapban publikáltak.

Christian Benedict, az intézmény munkatársa kollégáival együtt az alvás testműködésre kifejtett hatását vizsgálta, melynek során 14 egyetemista bevonásával teszteket végeztek alvás nélküli, minimális és normál mennyiségű alvás mellett, miközben naphosszat mérték a tanulók vércukor-, hormon- és anyagcsereszintjét, valamint az elfogyasztott ételek minőségét és mennyiségét is figyelemmel kísérték. 

Kiderült, hogy mindössze egy álmatlan éjszaka elég az anyagcsere lassulásához és a csökkent energiafelhasználáshoz még az olyan alapfunkciók esetén is, mint az emésztés vagy a légzés. Az alvásmentes éjszakák miatt a diákok reggeli vércukorszintje magasabb volt, akárcsak az étvágyszabályzó és a stresszhormon szint. Míg a Lyoni Egyetem kutatása szerint az alvászavarban szenvedők naponta átlagosan 350-500 kalóriával többet esznek, ami körülbelül egy sajtburgerrel egyenlő.

Állandó stressz

Aligha remélhetsz tartós fogyást, ha a stressz az átlagosnál nagyobb mértékben van jelen az életedben. A stresszevés lélektanáról hosszasan lehetne értekezni, elvégre minden szervezet másképp reagál a stressz okozta fenyegetésre, egy dolog azonban mindenkinél közrejátszik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez nem más, mint a kortizol, más néven stresszhormon, melynek szintje hirtelen megemelkedik, valahányszor váratlan akadállyal kell szembenézned. Mivel a hormon étvágynövelő hatású, sokan ilyenkor hajlamosabbak több, magas kalóriatartalmú ételt fogyasztani a komfortérzet növelése érdekében. Persze, ez időnként mindenkivel megeshet, ha azonban a probléma hosszútávon fennáll, mindenképp érdemes szakemberhez fordulni a testi és lelki egészségmegőrzés érdekében is.

Gyakori étkezéskihagyás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mekkora szerepe van a rendszerességnek a végleges fogyásnál. Sokan mégis teljesen belefeledkeznek a kalóriaszámolgatásba, és jó ötletnek tartják kihagyni a három főétkezés valamelyikét, mondván: ezzel rengeteg felesleges kalória megspórolható.

Nos, aki ezt az utat választja, nemcsak szabotálja a fogyást, a szervezetére is hatalmas terhet rak. Hiszen az anyagcsere megfelelő működéséhez fontos a napi többszöri étkezés - a legjobb, amit tehetsz, ha a tízórait és az uzsonnát is beiktatod a napi étrendbe.

Egészségtelen reggelik

Sok étel található a boltok polcain, amiről azt állítják, hogy ideális reggelinek, de nem érdemes mindig bedőlni a marketingnek. Ezek az egészségesnek mondott ételek sokszor annyi cukrot tartalmaznak, hogy ennyi erővel akár csokoládét vagy fagylaltot is reggelizhetnél. Mutatjuk, melyek a leggyakrabban fogyasztott egészségtelen reggelik, és miért kell vigyázni velük.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük