Mekkora esélyed van a rákra?

Teszteld most!

Az éjszakai műszak és az elektromágneses sugárzás is veszélyezteti egészséged. Derítsd ki, mekkora kockázattal számolhatsz!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjaink egyik legrettegettebb betegsége a rák. Azzal nyilván tisztában vagy, hogy kialakulásával szoros összefüggésben áll a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és az egészségtelen életmód. Ám nem csak ezek az általánosan ismert dolgok vezethetnek a rosszindulatú daganatok kialakulásához.

Cikkünkben olyan kockázati tényezőket gyűjtöttünk össze, melyekre talán nem is gondolsz, miközben lehet, hogy nap mint nap veszélynek teszed ki magad.

Rák-rizikóteszt!
Kíváncsi vagy, vajon életmódod mekkora rákkockázattal jár együtt? Töltsd ki tesztünket, és megtudhatod, veszélyben vagy-e!

Veszélyes sütés-főzés

Főzés során a 120°C fölé melegített ételekben káros anyag, úgynevezett akrilamid képződik. A vegyület a kávéban, burgonyában, húsfélékben megtalálható, aszparagin nevű aminosav hőkezelése során keletkezik. A gyorséttermi menük és a chipsek különösen veszélyesek emiatt.

Az otthon elkészített sült krumplinál azonban elkerülheted, hogy rákkeltő anyaggal telítődjön. Egyrészt fontos, hogy az olajat csak egyszer használd, másrészt pár percig forró, sós vízben érdemes előfőznöd, blansíroznod a köretet.

A nyílt láng fölötti húskészítésnél és serpenyőben való sütésnél is keletkeznek rákkeltő anyagok. A káros, heterociklikus aminok és policiklikus aromás szénhidrogének a marha, sertés, hal és a baromfi esetében is létrejönnek, ezért mindegy, hogy milyen húst készítesz. A magas hőmérséklet miatt reakcióba lépnek egymással az aminosavak, a cukor és a kreatin - így jönnek létre a heterociklikus aminok.

Policiklikus aromás szénhidrogének pedig a tűz és a füst hatására alakulnak ki, tehát a tábortűzzel és a füstöléssel ízesített húsokkal, sajtokkal is vigyáznod kell.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Láthatatlan sugárzás

Sajnos nem tudod teljesen kizárni az életedből a káros elektromágneses vagy UV-sugárzást, de törekedned kell rá, hogy minél kevesebb veszélyes hullám érje a szervezetedet. A sugárzásnak ugyanis génkárosító hatása van, ami sejtmutálódáshoz vezet. Az egy emberre ható átlagos sugárzási mennyiség felét a földből származó radon gáz teszi ki, 11,5% az élelmiszerekből ér, 10% a kozmikus sugárzás, 14% a gammasugárzás a földből és az épületekből, illetve 14% az orvosi sugárzás.

Megpróbálhatod, amennyire csak lehet, a saját lakásodból kizárni a káros sugarakat. Például azzal, hogy kikapcsolod azokat az elektromos eszközöket, melyeket éppen nem használsz. Fontos, hogy a hálószobában lehetőség szerint ne legyen semmilyen elektromos szerkezet, azokban a helyiségekben pedig, ahol több is van, használj sólámpát. Ez negatív ionokat kibocsátva bizonyos mértékig semlegesíti az elektromos szerkezetből származó pozitív ionokat.

Elmaradhatatlan szűrővizsgálat

A rákmegelőzéshez nem csupán az tartozik hozzá, hogy megpróbálod elkerülni a karcinogéneket. Nélkülözhetetlen, hogy rendszeresen eljárj a szűrővizsgálatokra. Méhnyakrákszűrésre például évente.

Veszélyes váltott műszak

A biológiai ritmus felborulása nemcsak a közérzetedre van rossz hatással, de egészségkárosító is. Azt már régóta tudták, hogy utazásnál az időeltolódás erősen megterhelő lehet, de csak a közelmúltban kezdték vizsgálni, hogy hosszútávon milyen következményei lehetnek a hasonló hatással járó életvitelnek. Az éjszakai műszakban dolgozók esetében a fényhiány befolyásolja a melatonintermelést. Mindez azért veszélyes, mert a napfény hatására termelődő hormon testszerte bizonyos fokú védelmet biztosít a sejtek számára a káros szabadgyökökkel szemben.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Dániában már született olyan ítélet, ami elismeri, hogy foglalkozási megbetegedés miatt alakult ki a rákos megbetegedés pincérnőknél, akik ezért kártérítést is kaptak.

Ezt is szeretjük