3 dolog, amiről nem is sejted, hogy mellrákot okoz

Nem csak a dohányzás, de akár a balkezesség is kapcsolatban állhat a betegség kialakulásával.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Évente több mint egymillió nő mellében fedeznek fel valamilyen kóros elváltozást. A mellrákos megbetegedések gyakorisága nő a harmincadik életév betöltésével. Hazánkban a nőket érintő leggyakoribb daganatfajta a mellrák – ez évente több mint hatezer újabb regisztrált megbetegedést jelent. Ráadásul számtalan olyan tényező is előidézheti a kialakulását, melyről nem is sejtenéd.

A mellrák tünetei

  • Megváltozik a mellbimbók alakja.
  • Csomót vagy gyanús megnagyobbodást találsz a mellben.
  • Kidudorodások, illetve bemélyedések jelennek meg a mellbimbókon és a mellen.
  • Melled vénái is változhatnak: beeshetnek, esetleg kidudorodnak.
  • A mellbimbót összeszorítva nedv préselődik ki belőle.

A balkezesség és a mellrák kapcsolata

Holland tudósok szerint a balkezes nők között kétszer olyan gyakran fordul elő mellrákos megbetegedés, mint a jobbkezes hölgyek körében. Mindezt a magasabb ösztrogénszintre vezették vissza. Az utrechti Universal Medical Center kutatói ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy a magasabb hormonszint egyaránt felelős lehet a balkezesség kialakulásáért, illetve a mellrákra való hajlamért. Ha tehát a leánygyermek már a magzati korban magasabb ösztrogénszintnek van kitéve, a későbbiekben nagyobb eséllyel lesz balkezes, valamint nő a mellrákra való hajlama is. A magasabb ösztrogénszint veszélyeit egyébként már a változókori hormonpótlások következtében kialakuló mellrákkal is összefüggésbe hozták. Azoknál a nőknél ugyanis, akik a menopauza idején hormonpótlást kapnak, nagyobb eséllyel diagnosztizálnak daganatot. Tehát nem maga a balkezesség az ok, hanem a megemelkedett ösztrogénszint áll az emlőrák mögött.

Az éjszakai munka veszélyei

Kölni kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a váltott műszakban dolgozó nők esetében gyakoribbak a mellrákos megbetegedések. Ennek okát a nappalok és éjszakák természetes ritmusának felborulásában látják.
Szervezeted belső órája befolyásolja a hormonális folyamatokat. Az éjszakai fényhiány ugyanis akadályozza a melatonintermelést, ami azért jelent problémát, mert ez a hormon védi meg szervezeted sejtjeit a szabadgyökök által okozott károsodásoktól. Míg a kívülről érkező antioxidánsok, például vitaminok, egy-egy konkrét területen hatnak, addig a melatonin a test összes sejtjét védi.

Veszélyben a légi-utaskísérők

Megdöbbentő tény, de a kölni egyetem kutatásai alapján a szakemberek bizonyították, hogy a stewardessek között 70%-kal gyakrabban fordul elő emlőrákos megbetegedés. Ráadásul a levegőben dolgozó férfiak sincsenek biztonságban. A pilóták és stewardok esetében 40%-kal nagyobb a prosztatarák kialakulásának valószínűsége, mint bármely más szakmában dolgozó férfiaknál. A kutatók abban látják a dolog magyarázatát, hogy a tengerszint feletti magasság nagyobb ionsugárzással jár, mely káros hatással van az emberi szervezetre. Mindez pedig még inkább érvényesül a hosszabb repülőutak esetében.

Vedd észre időben a mellrákot!

Mell-önvizsgálat

A rendszeres szűrővizsgálatok mellett elengedhetetlen, hogy te magad is tarts minden hónapban – de legalább háromhavonta – mell-önvizsgálatot. A vizsgálat mindössze hat lépésből áll, és csupán pár percet vesz igénybe, viszont komoly problémát előzhetsz meg vele. A mell-önvizsgálat részletes leírásáért kattints ide.

Elengedhetetlen szűrővizsgálatok

A mellrákszűrésen részt vevő nők aránya csupán 60%-os hazánkban, ez a tény pedig nagyban növeli a halálozási rátákat.

Fontos tehát, hogy ne feledkezz meg az évenkénti mammográfiai vizsgálatról! Magyarországon jelenleg 45 helyszínen működik akkreditált emlőszűrő állomás. Ebből 35-öt megtalálhatsz, ha ide kattintasz »

Ezt is szeretjük