A méhnyakrák 3 tünete

Kezelése, kiváltó okai

A méhdaganat a leggyakoribb halálozási ok a nők körében. A legtöbben mégis elhanyagolják a szűréseket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi a méh?

A méh a kismedencében, a végbél és a húgyhólyag között helyezkedik el. Belső felszínét méhnyálkahártya borítja, mely a havi ciklusok során minden hónapban megújul, a régi pedig kiürül a szervezetből.

A rosszindulatú elváltozások a méhnyálkahártyából indulnak ki, és elsősorban azokat a nőket érintik, akik közel vannak a menopauza időszakához.

Méhnyakrák

A méhnyakrák az első számú daganatos betegség, mely a nőket érinti. Jelenleg ebbe halnak bele a legtöbben – a 25 és 60 közötti nők körében. A méh felső fele a méhtest, ahol a magzat is fejlődik. Alsó fele pedig a méhnyak, mely összeköti a méhet a hüvellyel. Az első elváltozások itt mennek végbe.

A méhnyakrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló betegség. Korai stádiumban néhány sejt átalakul, melyek aztán elfoglalják a normális sejtek helyét – ezt nevezzük rákot megelőző időszaknak. Vannak olyan betegek, akikben ez egy évekig tartó folyamat, míg másokban egy fél év alatt lezajlik. Sőt, olyan betegekről is hallani, akikből kezelés nélkül eltűnnek az átalakult sejtek. Ez azonban nagyon ritka.

Mitől alakulhat ki a méhnyakrák?

Etnikai hovatartozás

A betegség népcsoportokon belül változatosan fordul elő. Vannak olyan területek és népcsoportok, ahol a betegek száma magasabb, pedig a kiváltó tényezők nem különböznek, vagy nem gyakoribbak, mint más területek és csoportok esetében.

Humán papilloma vírus (HPV)

A HPV vírus szexuális úton terjed, és bizonyítottan szoros összefüggésben áll a méhnyakrák kialakulásával. A vírussal való megfertőződés esélye arányosan nő a partnerek számával, illetve a partner volt és jelenlegi partnereinek számával. Ezért főleg fiatal korban magas a betegek száma. Különösen azok veszélyeztetettek, akiknek HIV fertőzésük van, hiszen szervezetük védekező rendszere annyira legyengült, hogy semmiképp nem képesek felvenni a harcot a HPV vírussal szemben.

Dohányzás

A dohányfüstben nem egy olyan kémiai anyag van, mely károsítja a méhnyakhám örökítő anyagát, nagyobb esélyt adva ezzel a rákos elfajulásoknak. A dohányzó nők körében kétszer annyi a megbetegedés, mint a nem dohányzók között.

Életkor

A betegség szinte soha nem fordul elő 15 éves kor alatt, bár a kutatók szerint mivel a szexuális aktivitás egyre fiatalabb korra tehető, ez a statisztika is változik a jövőben. Az ifjúkort elhagyva, különösen 35 év felett azonban egyre gyakoribb a betegség előfordulása, mely a menopauza körül csúcsosodik ki.

Tünetek

A betegség tünetei rendszerint már csak előrehaladott állapotban jelentkeznek, ám nem ártana rájuk nagyobb hangsúlyt helyezni, mert mint minden rákos betegségnél, a méhnyakráknál is annál nagyobb a túlélési esély, minél korábban megkezdik a kezelést.
Legjellemzőbb tünetei:

  • szokatlan hüvelyi folyás
  • szabálytalan hüvelyvérzés, váratlan vérfoltok megjelenése
  • hüvelyvérzés vagy esetleg fájdalom szexuális aktus közben és után.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan vizsgálják?

A kötelező szűrés során az orvos apró szövetmintát vesz, melyet aztán laboratóriumi körülmények között vizsgálnak meg. Szövetminta-vizsgálatot használnak a HPV diagnosztizálásához is. A vizsgálat nem fáj, és terhesség alatt is elvégezhető. Félévente, évente a nőgyógyászod elvégzi a szűrést, így akkor is kérj időpontot tőle, ha épp nincs semmilyen nőgyógyászati problémád.

Ezt is szeretjük