Minden nő rémálma a méhnyakrák terhesség alatt - Sok esetben ma már egészséges baba születhet

A nőgyógyász szerint terhesség alatt is nagyon fontos a méhnyakrákszűrés.

Méhnyakrák terhesség esetén
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósságnak a legboldogabb időszaknak kellene lennie egy nő életében, ám előfordulhat, hogy bizonyos dolgok beárnyékolják a babavárást. Az egyik legrosszabb hír, amit kaphat ilyenkor a kismama, az, hogy rossz lett a méhnyakrákszűrés eredménye.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ onkológiai kórképekkel is foglalkozó nőgyógyásza arról beszélt, hogy vajon miként befolyásolja a diagnózis a terhességet, és mi mindent lehet ekkor tenni.

Terhesség során is javasolt a méhnyakrákszűrés

A méhnyakrák ritka, de a megelőző állapotai (preblastoma) sokkal gyakoribbak, egyre fiatalabb életkorban fordul elő, így megesik, amikor egy fogamzókorú nőnél diagnosztizálják a betegséget. Szerencsére a gyógyulási esélyek igen jók, ám ehhez korai diagnózis szükséges - ehhez pedig elengedhetetlen a szűrés. Amennyiben valaki várandós, ez ugyanúgy elvégezhető, nem árt a magzatnak, így ha időszerű, érdemes terhesség alatt is elvégeztetni a vizsgálatot.

méhnyakrák-terhesség1
Fotó: EmirMemedovski / Getty Images Hungary

Sajnos előfordulhat, hogy a várandósság során elvégzett méhnyakrákszűrés eredménye aggodalomra ad okot. Természetes, hogy ilyenkor megrémül a kismama, hiszen lehet, hogy a babája és az ő élete is így veszélybe kerül. Szerencsére ma már olyan korszerű műtéti megoldások vannak, melyeknek segítségével általában a terhesség tovább viselhető, és egészséges baba születhet. Ez mindig egy nagyon nehéz kérdés, több szakma bevonásával közösen segítenek a szakemberek a döntéshozatalban.

Mi a teendő ilyen esetben?

Azt, hogy pontosan mi a teendő ilyenkor, sok minden befolyásolja: mi a citológiai és szövettani eredmény, milyen súlyos a kismama állapota, hányadik terhességi hétben van, a daganat stádiuma, vannak-e áttétek, mi az anyuka kívánsága.

méhnyakrák-terhesség2
Fotó: pepifoto / Getty Images Hungary

Amennyiben enyhe elváltozásról van szó (ASCUS, LSIL, AGC-NOS), úgy a szülés utáni regeneráció után (szülés utáni hat hét) ismételt citológiai és kolposzkópos vizsgálat javasolt, de a várandósság zavartalanul folytatódhat tovább (természetesen szorosabb követéssel). Súlyosabb esetben (HSIL) már bonyolultabb a megfelelő terápia meghatározása, ám a cél (az invázió kizárása) ekkor is a terhesség kihordása, a komolyabb beavatkozások szülés utánra való időzítése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kóros citológiai lelet birtokában terhesség esetén is szükségessé válhat az úgynevezett konizáció, mely a méhnyakból egy kúp alakú kimetszést jelent. Ennek során nemcsak pontosabb képet lehet kapni a páciens állapotáról, de sokszor terápiás jellegű is egyben, hiszen gyakori, amikor a beavatkozással eltávolításra kerül a kóros képlet egésze. A műtétre indokolt esetben várandósság során is sor kerülhet - ilyenkor általában cerclage (méhnyakzáró műtét) is történik, továbbá trachelektómia (a méhnyak radikális eltávolítása) és nyirokcsomósampling, amelyek a terhesség tovabbviselését célozzák.

A császármetszés a 32. héten javasolt, neonatológusokkal egyeztetve. A kemoterápia a 14. terhességi héttől mérlegelendő, a magzati toxikus hatás függvényében. Másik opció a radikális méheltávolítás vagy kemoradioterapia, de ekkor a terhesség sajnos másodlagos, nem törekszünk a megtartására - mondja dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ onkológiai kórképekkel is foglalkozó nőgyógyásza.

Mikor van szükség a terhesség megszakítására?

A terhességet nem direkt szakítják meg. A fő nehézség a terhesség megtartásának jogos vágya és az onkológiai kockázat, ami ezzel jár. Mielőbb kezelést kellene kezdeni, a legtöbb megoldás ezért kompromisszumos. Minden esetben a várandós dönt. Fontos tudni, hogy korai terhességben a kezelés a magzat elvesztését okozza.

méhnyakrák-terhesség3
Fotó: RicardoImagen / Getty Images Hungary

Ha invazív méhnyakrákot diagnosztizálnak, és a terhesség korai szakaszban van, a kezelést mielőbb meg kell kezdeni: ez magában foglalja a radikális műtétet, a nyirokcsomók eltávolítását, az esetleges kemoterápiás kezelést. Fontos a terhességi kor, a betöltött 24. hét után komoly dilemma az időzítés, amit neonatológusokkal és a várandóssal meg kell beszélni - a cél a 32. hét elérése. A szakember szerint súlyos esetekben a terhesség alatt is meg kell kezdeni a kemoterápiás és sugárkezelést.

8 tünet, ami jelezheti a nőgyógyászati daganatot

Minél korábban felismerik a problémát, annál nagyobb eséllyel gyógyítható.

Puffadás is jelezheti a nőgyógyászati daganatot: 8 tünet, amiről muszáj értesíteni az orvost

Minél korábban felismerik a problémát, annál nagyobb eséllyel gyógyítható.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük