Megelőzi a rákot, égeti a zsírt és vérképző
Mi az?
A vörösbor számos egészségvédő hatással bír, melyeket maximálisan kihasználhatsz, ha helyesen fogyasztod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különböző alkoholfajták közül talán a vörösbor büszkélkedhet a legtöbb egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal. Ismerd meg, hogyan érdemes fogyasztanod a sötét nedűt, ha fogyni szeretnél, meg akarod előzni a daganatos betegségeket, esetleg vérszegény vagy. Ahhoz azonban, hogy minél jobban kihasználhasd jótékony hatásait, csak minőségi bort emelj le a boltok polcairól!

Rákellenes vörösbor

Számos kutatás kimutatta, hogy a mértékkel fogyasztott vörösbor egészségvédő hatással bír. Többféle antioxidáns vegyületet is tartalmaz, ezek egyike a resveratrol. A Journal of Applied Toxicology nevű külföldi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az anyag védelmet biztosít egy veszélyes karcinogén, a benzopyren ellen.
Az állatkísérletek tanulsága szerint a vörösbor fogyasztásával akár felére is csökkenthető a DNS-sérülések száma a szervezetben. Ha további információkra vágysz a témában, kattints ide!

Vörös hús mellé vörösbort!

A magas zsírtartalmú vörös húsok emésztése során szabadgyökök szabadulnak fel, melyek sejtszinten kezdik meg káros tevékenységüket. Egy izraeli kutatócsoport vizsgálatainak eredményei szerint azonban, ha a vörös húsokhoz egy pohár vörösbort is fogyasztasz, minimalizálhatod a káros hatást. Joseph Kanner és munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a vörösbor nem csupán a véráramba kerülve, hanem már a gyomorba jutva kifejti jótékony hatását.

A vizsgálatok rámutattak, hogy a vörös húsok fogyasztása során egy malondialdehid nevű vegyület szabadul fel, mely összefüggésben áll a daganatos betegségek, az érelmeszesedés, sőt, még a cukorbetegség kialakulásával is. A vörösborban található polifenolok - antioxidáns hatású vegyületek - azonban megakadályozzák a malondialdehid felszívódását.

Fogyj vörösborral!

Bár az alkoholos italok kalóriatartalma magas, egy átfogó amerikai kutatás arra mutatott rá, hogy a vörösbort fogyasztó nők nagyobb eséllyel maradnak karcsúak, mint absztinens társaik.

A bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársai 13 éven át kísérték figyelemmel 19 ezer - 39 évesnél idősebb - nő testsúlynövekedését. Ezen idő alatt azok a nők híztak a legtöbbet, akik egy csepp alkoholt sem fogyasztottak, azok pedig a legkevesebbet, akik napi egy-két deciliter vörösbort ittak.

A jelenség magyarázatát a kutatók a májműködés megváltozásában látják. Véleményük szerint, ha rendszeresen elfogyasztasz egy-két deciliter vörösbort, a májad egy külön módszert fejleszt ki az alkohol lebontására. Ennek következtében az alkohol nem zsírrá, hanem hővé alakul át. Ha tehát száz kalóriát viszel be a szervezetedbe egy pohár vörösborral, annak nagyobb része ég el, mint akkor, ha ugyanez a kalóriamennyiség hamburgerrel jut be.

Vörösbordiéta

Az eredmények azonban nem jelentik, hogy megoldást jelent a súlyproblémákra, ha mindennap megiszol egy fél üveg vörösbort! Ám a korábbi cikkünkben szereplő vörösbordiétát érdemes kipróbálnod.

Vérképző hatás

A vashiányos vérszegénység egyik ismert népi gyógymódja a vörösborfogyasztás. Ennek oka azonban nem a magas vastartalom: ha a borban sok vas lenne, gyorsan megromlana. Ám, ha közvetlenül nem is, közvetve jó hatással van a vérképzésre. A vörösborban található flavonoidok például segítséget nyújthatnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezáltal pedig az egész szervezetre jó hatással lehet napi egy pohár vörösbor.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Így fogyaszd a vörösbort!

Ha vashiányos vérszegénységgel küzdesz, fogyassz naponta egy deciliter vörösbort étkezés előtt. Étvágyfokozó hatása miatt közvetve segít a vérszegénység leküzdésében. Ha azonban túlsúllyal küzdesz, nem ajánlott ez a megoldást.

A vörös- vagy a fehérbort szereted?

Ezt is szeretjük