Megdöbbentő kutatás: a mosolygás egészségtelen
A mindennapokban te is gyakran erőltetsz műmosolyt az arcodra? Íme, néhány negatív egészségügyi következmény!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Annyit hallhattál már a mosolygás életedre gyakorolt pozitív hatásairól, hogy eszedbe sem jutna: ártalmas is lehet. Persze ez is, mint a legtöbb dolog, csak akkor működik, ha igazi. Könnyen előfordulhat azonban, hogy olyan beosztásba vagy élethelyzetbe kerülsz, hogy rosszkedved ellenére mosolyt kell erőltetned magadra, ami igencsak fárasztó. Ráadásul a valódi mosolygással ellentétben az erőltetett jókedv negatív hatással bír az egészségedre.

A tettetett kedvesség ártalmas

Mindezt egy új amerikai kutatás bizonyítja. A kényszeredett mosolygás az olyan foglalkozások körében fordul elő a leggyakrabban, amelyekben alapvető elvárás, hogy mosolyogj az ügyfelekre, és kedvesen viselkedj.

Brent Scott kutató szerint ha a jókedv nem szívből jön, akkor el kell nyomnod a valós érzelmeidet, hogy megfelelhess az efféle követelményeknek.

Ha viszont így teszel, előbb-utóbb komoly következményekkel kell számolnod, mivel az érzelmek elnyomása stresszhez, kimerültséghez vezet. Mindez később motiválatlanságot, gyakoribb megbetegedéseket eredményez. Nőként fokozottan szem előtt kell tartanod mindezt, hiszen a szebbik nem tagjaként gyakrabban mutatod ki az érzelmeidet - vagyis ebben a helyzetben többször is kell elnyomnod azokat.

A Michigani Egyetem pszichológusa mindezt igazolandó buszsofőröket vizsgált. Figyelemmel követte a munkanapjaikat, kikérdezte és megfigyelte őket. Kiderült, hogy amikor magukra erőltették a jókedvet, a nap végén sokkal kimerültebbnek érezték magukat. A valós kedélyállapotuk pedig még mélyebbre süllyedt.

Mit tehetsz a műmosoly helyett?

Brent Scott megoldást is kínál az ügyfelekkel dolgozóknak. A kutatás során azt is megvizsgálták, hogy mi történik, ha a dolgozók valós jókedvre törekednek. Arra kérték őket, hogy idézzenek fel olyan pozitív élményeket, melyek során jól érezték magukat, vidám hangulatba kerültek. Amikor ez sikerült, nem kellett elrejteniük az érzelmeiket, és minden megerőltetés nélkül, őszinte jókedvvel mosolyogtak a felszálló utasokra.

Tehát ezentúl, amikor ügyfelekkel lesz dolgod, szánj arra pár percet, hogy felidézz magadban néhány kellemes emléket. Elolvashatsz egy vicces történetet, vagy nézz meg egy-két mulattató videót. Esetleg beszélj valaki olyannal, aki mindig jókedvre derít. Ezt követően úgy fogsz mosolyogni, hogy észre sem veszed, a körülötted lévők viszont annál inkább.

Hogyan tudod megkülönböztetni?

Könnyen lebuktatható, aki nem mosolyog őszintén. Ilyenkor ugyanis csak a száj és a körülötte lévő izmok vesznek részt a folyamatban. Az erőltetett mosoly ritkábban engedi látni a fogakat. A szem nem mozdul, és a szemkörnyék sem ráncolódik. Igazi mosolyt akkor látsz, ha a szem alatti arcrészt kitakarva is jól látható, hogy az illető mosolyog. A tekintet tehát árulkodó, a szemek csillogása pedig minden kétséget kizár.

Mosolyra fel!

Ha ezután megpróbálod kerülni a tettetett jókedvet, ne feledkezz meg a szívből jövő nevetés jótékony hatásairól sem. Ezen a területen is rengeteg kutatás készült már, melyek igazolják, hogy a vidámság nemcsak az élettartamodat növeli jó eséllyel, de a minőségét is emeli. Kihat a testi-lelki egészségedre, erősíti az immunrendszert, oldja a stresszt, megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a depressziót.

Ezt is szeretjük