8 rostokban és fehérjékben gazdag vacsora kevés kalóriával: a mediterrán diétába is beillenek

A mediterrán diéta az egyik legnépszerűbb fogyókúrás módszer, ami könnyen beilleszthető a mindennapokba, és segítségével sokkal egészségesebb életmódra lehet áttérni.

GettyImages-1203988859

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mediterrán diéta rostdús zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban és esszenciális olajokban bővelkedő étrendje nemcsak a zsírpárnákat apasztja le, hanem elősegíti az egészségmegőrzést is.

Ennek az életmódnak nincsenek kőbe vésett szabályai, helyette általános irányelvek követendőek, amik beépíthetőek a mindennapi rutinba. Hagyományosan olyan ételeken alapszik, amik a Földközi-tengerrel határos országokban honosak.

A mediterrán diéta hatása

Kutatók felfigyeltek arra, hogy az előbb említett térség lakói kivételes egészségnek örvendenek, és a krónikus betegségek zöme is messze elkerüli őket. Nem csoda, hiszen a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás alapját képezi a feldolgozott, transzsírokat tartalmazó élelmiszerek, hozzáadott cukrok és a finomított gabonák korlátozása vagy teljes kizárása az étrendből, és ez a követendő irányelv a mediterrán diétában is. Így amellett, hogy elősegíti a fogyást, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívroham, a stroke és a demencia kockázatát is jelentősen csökkenti.

GettyImages-528087277

Az előírt ételek között szerepelnek javarészt a zöldségek, a gyümölcsök, a diófélék, az olajos magvak, a hüvelyesek, a burgonya, a teljes kiőrlésű gabonák, a fűszerek, a halak, a tenger gyümölcsei és az extra szűz olívaolaj, mértékkel engedi a baromfihús, a tojás, a sajt és a joghurt fogyasztását. Rendszeres étkezést javasol, napi háromszori főétkezést, kiegészítve tízóraival és uzsonnával, és napi szintű testmozgást, ami lehet 30 perc mérsékelt, vagy 15 perc intenzív edzés - előbbihez tartozik a séta vagy a túrázás, utóbbihoz azok a mozgásformák, amik alaposan megdolgoztatják a testet, mint a kardioedzések vagy az erősítések, ideális esetben ezeknek ötvözete. Mutatunk pár vacsoraötletet, ami azok számára is beilleszthető, akik követik a mediterrán diétát, életmódot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük