Elhízás, stressz, depresszió
A meddőség rejtett okai
A terhesség kudarca nem mindig egészségügyi okokra vezethető vissza.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A meddőség az egyik legszomorúbb dolog a gyermekre vágyó fiatal párok életében, és még elkeserítőbb, amikor látszólag oka sincs a terméketlenségnek. Gyakori, hogy az orvosok semmit sem, vagy egyáltalán nem meggyőző apró elváltozást találnak. A gyanútlan pár ilyenkor szinte megkönnyebbülve fogadja a meddőségipar sikerpropagandáját, és belevetik magukat a méregdrága mesterséges megtermékenyítési programok sűrűjébe.

Egy idő után, amikor a baba csak nem jön, azonban kezdenek gyanakodni és kétségbeesni. Elgondolkodtató tény, hogy a sikeres lombikbébi-program aránya éppen azok körében a legalacsonyabb, akiknél orvosi értelemben elvileg azonnali eredmény lett volna elvárható.

Sikeres kudarc

Az ember a fejlődés mámorában könnyen megfeledkezik arról, hogy a szaporodást a mai napig válozatlanul az évmilliók alatt beépült szabályozómechanizmusok irányítják. Az orvosok mindig valami „biológiai zavart” keresnek, holott talán csak arról van szó, hogy az evolúció során kialakult szabályok szerint éppen nincs ideje az utódvállalásnak, ugyanis az ok nélküli meddőség, a spontán vetélés, a koraszülés valójában mind-mind a szervezet védekező válasza a kedvezőtlennek ítélt körülményekre. Vedd számításba a természet jeleit, mert tested sokszor bölcsebb nálad!

Edd magad terhesre!

 A természeti népeknél megfigyelték, hogy ha kevés a táplálék, csökken a nők termékenysége. A világháborúk alatt, a jegyrendszer bevezetése után lecsökkent termékenységi ráta, vagyis a tartós éhezés hatására elmaradó menstruáció mind azt jelezte, hogy az agy a nemi hormonok szintjét, és ezen keresztül a szaporodás sikerességét a táplálékfelvétel függvényében szabályozza. A normál nemi ciklus feltétele, hogy tested legalább 20% zsírt tartalmazzon, úgyhogy akár egy komolyabb fogyókúra is könnyen a menstruáció elmaradásához vezethet.

Elhízott éhezők

A kórosan túlsúlyos nők ugyancsak gyakran küszködnek meddőséggel. Ennek oka, hogy elhízott embereknél az agy érzéketlenné válik a táplálékfelvételről tudósító hormonra, a leptinre, és paradox módon, az agy az elhízott állapotot tartós éhezésnek észleli, és ezért gátolja a szaporodást.

Sok nő meddőségét azonban egy egyre gyakoribb betegség, a policisztás ovárium szindróma - POSZ - okozza. A kóros hormonszint következtében a peték bár megérnek, nem képesek a tüszőkből kilökődni, lehetetlenné téve ezáltal a megtermékenyülést. Ilyen esetben a valódi megoldás a hormonszint helyreállítása, amely megszünteti a POSZ-t, illetve egyszerű túlsúly esetén egy karcsúsító diéta, ami helyrebillentheti egészséged.

Szorongás, depresszió, terméketlenség

Nem kell extrém stressz, hogy zavar lépjen fel a ciklusodban. A nők körében jól ismert jelenség, hogy izgalmak, túlmunka, félelmek hatására késhet, vagy elmaradhat a vérzés, ami kiszámíthatatlanabbá és nehezebbé teheti a teherbe esést.

Súlyosabb esetekben azonban előfordulhat, hogy a meddőségre nem található orvosi ok. Ilyenkor általában erőteljes szorongás vagy depresszió áll a háttérben, a stresszhormonok ugyanis fékezik a nemi hormonok termelődését és gátolják a megtermékenyülést, illetve a magzat méhfalon való megtapadását és kihordását is. A magas stresszhormonszint arról tudósítja az agyat, hogy a veszélyes világban élsz, tehát meg kell akadályozni a terhességet. És az agy teszi a dolgát, ahogy ez évmilliók alatt génjeinkbe vésődött.

A probléma megoldásában különösen nagy jelentősége van azoknak a vizsgálatoknak, amelyeket külföldi meddőségi centrumokban végeztek. Megállapították, hogy a lombikbébiprogramban résztvevő nőknél a megtermékenyülés sikertelenségét jó előre jelzi a nő tesztekkel mért szorongásának és depressziójának súlyossága.

Mire a meddőségi centrumba eljutsz, könnyen lehet, hogy tudat alatt már minden reményt feladtál. Sok nő már önmagában a meddőség lelki terheit is nehezen viseli, hát még, ha arra gondol, hogy „kifut az időből”. A gyermektelenség egy ponton házasságod is veszélyeztetheti, ráadásul a lombikbébiprogram során az újabb és újabb sikertelen beavatkozások hatására tovább nőhet a szorongás és a depresszió szintje, így valójában egyre távolabb kerülhetsz a vágyott terhességtől.

Segíthet a pszichológus!

Ha azonban oldod a szorongást, megszűnhet a meddőség is. Vedd igénybe szakember segítségét: állandó terápia segítségével egy képzett pszichiáter vagy pszichológus segíthet feldolgozni problémáidat. Ha újra szebb színben látod a világot, lehetséges, hogy a mesterséges megtermékenyítést is elfelejtheted, és természetes úton esel teherbe.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát.
Ízelítő a tartalomból:
  • Strandsportok
  • Hellinger-terápia
  • Hűsítő nyári koktélok
  • Fogyj matek nélkül!
  • Mérgező nyári ínyencségek
  • Prognos teszt - Tested energetikai tükre
Olvass bele a júliusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. július »

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
  • menstruáció
  • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük