3 meglepő dolog, amit nem tudtál a marihuánáról
Úgy gondolod, mindent tudsz már a kannabisz hatásairól és káros vagy épp hasznos következményeiről? Talán tudunk újat mondani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kannabiszt sok használó ártalmatlanabbnak tartja az alkoholnál. Ennek ellenére lehetnek olyan káros hatásai, melyekkel nem vagy tisztában. A szakértők szerint tévedés, hogy a marihuánára nem lehet rászokni, vagy, hogy fogyasztása megúszható káros következmények nélkül. Ugyanakkor egyes kutatások eredményei arra mutattak rá, hogy hasznos lehet például a cukorbetegség során kialakuló látásromlás ellen.

Rá lehet szokni

Vannak, akik csak hébe-hóba szívnak el egy szál füves cigit, míg másoknál napi rutin a marihuánafogyasztás. Gyakran hallható, hogy a kannabiszra nem lehet rászokni. A szakemberek véleménye szerint valóban kisebb valószínűséggel alakul ki addikció - függőség - a marihuána esetében, mint a keményebb drogoknál vagy az alkoholnál és a cigarettánál.

Másrészről viszont a napjainkban termesztett marihuána körülbelül háromszor olyan erős, mint két évtizeddel korábban. A kannabisztermesztők egyre jobban figyelnek arra, hogy a növény THC-tartalma - mely nemcsak eufóriát okoz, hanem függőséget is kialakít - magas legyen. Ha valaki genetikailag hajlamosabb a függőségre, ehhez az erősebb marihuánához könnyebben hozzászokik. Egyes szakértők szerint elvonási tünetek jelentkezése is mind gyakrabban alakul ki a fogyasztás következtében. Az alvászavar, az agresszív viselkedés vagy az étvágytalanság már 24 órán belül jelentkezhet, és hét-tíz nap múlva éri el a csúcspontot.

Marihuána szembetegség ellen

A kezeletlen, illetve nem megfelelően kezelt cukorbetegség következtében kialakuló úgynevezett diabéteszes retinopátia a munkaképes korú lakosság körében a vakság egyik leggyakoribb oka világszerte. A megemelkedett vércukorszint miatt a szem ideghártyájának - a retinának - csökken az oxigénellátása. Az oxigénhiányos területeken védekezésképpen új erek képződnek, ezek azonban kóros szerkezetűek, folyadék szivárog belőlük, mely végül látásromláshoz vezet.

A Georgia-i Orvosi Egyetem egyik kutatója, Dr. Gregory I. Liou azt vizsgálta, hogyan lehetne beavatkozni ebbe a kóros folyamatba. Kísérletei alapján úgy tűnik, a marihuána - kannabisz - egyik alkotóeleme, a kannabidiol képes megvédeni az ideghártyát a károsodástól. Ez a vegyület - ellentétben a THC-vel - nem vált ki eufóriát, viszont hatékony antioxidáns.

Az emberi szervezet maga is előállít kannabinoidokat - melyek a kannabiszban lévő vegyülethez hasonló hatásúak, ám eltérő szerkezetűek. A test ezeket a vegyületeket az úgynevezett kannabinoid-receptorokon keresztül veszi fel. Az anyag a központi idegrendszerben az ingerületátvitel sebességét befolyásolja. Diabétesz esetében viszont a kannabinoidok szabályozó hatása gyengül, az ingerületátvitel sebessége fokozódik, valamint szabadgyökök termelődnek.

Mindezek miatt a retina idegsejtjei pusztulásnak indulnak. A folyamat az idő előrehaladtával visszafordíthatatlan látáskárosodáshoz vezet. Dr. Liou kutatása szerint a marihuána hatóanyaga, a kannabidiol megvédi a retinát a káros szabadgyökök támadásától, vagyis megakadályozhatja a diabéteszes látáskárosodás kialakulását. A szakemberek a kutatási eredményektől azt várják, hogy a marihuána ezen összetevőjéből előállított gyógyszer az inzulinnal együtt a diabéteszkezelés része legyen, és megakadályozhassa a látásromlás kialakulását.

Vizeletből kimutatható drogok

A DrogKontrol 10 teszt egy egyszerű egylépéses otthoni gyorsteszt, mely 10 fajta drog gyors, kvalitatív kimutatására alkalmas.

Még több információt itt találsz.

Promóció

Memóriazavart okoz

A kannabisz a szervezetbe jutva hatást gyakorol az agy tanulási képességeit szabályozó területre, a hippokampuszra. A marihuána hatóanyagai a THC és a CB1 nevű specifikus agyi receptorokhoz kötődve negatívan befolyásolják az idegsejtek összeköttetéseinek minőségét.

Ennek következtében a rendszeres marihuánafogyasztás memóriakárosodáshoz és a gondolkodás lelassulásához vezethet.

Hosszú távú hatás

A barcelonai Pompeu Fabra Egyetem munkatársai, Rafael Maldonado és Andres Ozaita kutatásai szerint a kannabisz hatóanyagai az érintett agyi területeken megváltoztatják a fehérjeszintézist. Ez az eredmény arra utal, hogy nem csupán rövid távú hatásról van szó. A marihuánafogyasztás tehát hosszútávon befolyásolhatja a memóriaműködést. A szakemberek szerint azonban ez a károsodás nem olyan súlyos, mint a krónikus alkoholfogyasztás következtében kialakuló intellektuális képességek romlása.

Cikkünk elkészítéséhez az alábbi forrásanyagokat használtuk fel.

HVG: Öt tévhit a marihuánafogyasztásról
Origo: Szembetegség megelőzésére alkalmas összetevő a marihuánában
Index: Rájöttek, hogyan okoz feledékenységet a marihuána hatóanyaga

Ezt is szeretjük