3 meglepő dolog, amit nem tudtál a marihuánáról

Úgy gondolod, mindent tudsz már a kannabisz hatásairól és káros vagy épp hasznos következményeiről? Talán tudunk újat mondani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kannabiszt sok használó ártalmatlanabbnak tartja az alkoholnál. Ennek ellenére lehetnek olyan káros hatásai, melyekkel nem vagy tisztában. A szakértők szerint tévedés, hogy a marihuánára nem lehet rászokni, vagy, hogy fogyasztása megúszható káros következmények nélkül. Ugyanakkor egyes kutatások eredményei arra mutattak rá, hogy hasznos lehet például a cukorbetegség során kialakuló látásromlás ellen.

Rá lehet szokni

Vannak, akik csak hébe-hóba szívnak el egy szál füves cigit, míg másoknál napi rutin a marihuánafogyasztás. Gyakran hallható, hogy a kannabiszra nem lehet rászokni. A szakemberek véleménye szerint valóban kisebb valószínűséggel alakul ki addikció - függőség - a marihuána esetében, mint a keményebb drogoknál vagy az alkoholnál és a cigarettánál.

Másrészről viszont a napjainkban termesztett marihuána körülbelül háromszor olyan erős, mint két évtizeddel korábban. A kannabisztermesztők egyre jobban figyelnek arra, hogy a növény THC-tartalma - mely nemcsak eufóriát okoz, hanem függőséget is kialakít - magas legyen. Ha valaki genetikailag hajlamosabb a függőségre, ehhez az erősebb marihuánához könnyebben hozzászokik. Egyes szakértők szerint elvonási tünetek jelentkezése is mind gyakrabban alakul ki a fogyasztás következtében. Az alvászavar, az agresszív viselkedés vagy az étvágytalanság már 24 órán belül jelentkezhet, és hét-tíz nap múlva éri el a csúcspontot.

Marihuána szembetegség ellen

A kezeletlen, illetve nem megfelelően kezelt cukorbetegség következtében kialakuló úgynevezett diabéteszes retinopátia a munkaképes korú lakosság körében a vakság egyik leggyakoribb oka világszerte. A megemelkedett vércukorszint miatt a szem ideghártyájának - a retinának - csökken az oxigénellátása. Az oxigénhiányos területeken védekezésképpen új erek képződnek, ezek azonban kóros szerkezetűek, folyadék szivárog belőlük, mely végül látásromláshoz vezet.

A Georgia-i Orvosi Egyetem egyik kutatója, Dr. Gregory I. Liou azt vizsgálta, hogyan lehetne beavatkozni ebbe a kóros folyamatba. Kísérletei alapján úgy tűnik, a marihuána - kannabisz - egyik alkotóeleme, a kannabidiol képes megvédeni az ideghártyát a károsodástól. Ez a vegyület - ellentétben a THC-vel - nem vált ki eufóriát, viszont hatékony antioxidáns.

Az emberi szervezet maga is előállít kannabinoidokat - melyek a kannabiszban lévő vegyülethez hasonló hatásúak, ám eltérő szerkezetűek. A test ezeket a vegyületeket az úgynevezett kannabinoid-receptorokon keresztül veszi fel. Az anyag a központi idegrendszerben az ingerületátvitel sebességét befolyásolja. Diabétesz esetében viszont a kannabinoidok szabályozó hatása gyengül, az ingerületátvitel sebessége fokozódik, valamint szabadgyökök termelődnek.

Mindezek miatt a retina idegsejtjei pusztulásnak indulnak. A folyamat az idő előrehaladtával visszafordíthatatlan látáskárosodáshoz vezet. Dr. Liou kutatása szerint a marihuána hatóanyaga, a kannabidiol megvédi a retinát a káros szabadgyökök támadásától, vagyis megakadályozhatja a diabéteszes látáskárosodás kialakulását. A szakemberek a kutatási eredményektől azt várják, hogy a marihuána ezen összetevőjéből előállított gyógyszer az inzulinnal együtt a diabéteszkezelés része legyen, és megakadályozhassa a látásromlás kialakulását.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Memóriazavart okoz

A kannabisz a szervezetbe jutva hatást gyakorol az agy tanulási képességeit szabályozó területre, a hippokampuszra. A marihuána hatóanyagai a THC és a CB1 nevű specifikus agyi receptorokhoz kötődve negatívan befolyásolják az idegsejtek összeköttetéseinek minőségét.

Ennek következtében a rendszeres marihuánafogyasztás memóriakárosodáshoz és a gondolkodás lelassulásához vezethet.

Hosszú távú hatás

A barcelonai Pompeu Fabra Egyetem munkatársai, Rafael Maldonado és Andres Ozaita kutatásai szerint a kannabisz hatóanyagai az érintett agyi területeken megváltoztatják a fehérjeszintézist. Ez az eredmény arra utal, hogy nem csupán rövid távú hatásról van szó. A marihuánafogyasztás tehát hosszútávon befolyásolhatja a memóriaműködést. A szakemberek szerint azonban ez a károsodás nem olyan súlyos, mint a krónikus alkoholfogyasztás következtében kialakuló intellektuális képességek romlása.

Cikkünk elkészítéséhez az alábbi forrásanyagokat használtuk fel.

HVG: Öt tévhit a marihuánafogyasztásról
Origo: Szembetegség megelőzésére alkalmas összetevő a marihuánában
Index: Rájöttek, hogyan okoz feledékenységet a marihuána hatóanyaga

Ezt is szeretjük