Súlycsökkentő, rákellenes diéta
Ha karcsú vonalaidat és egészségedet egyaránt szeretnéd megőrizni, térj vissza a természethez!
A makrobiotikus étrend szigorúnak tűnhet, ám tény, hogy a szervezet általános méregtelenítésén túl számos rákbeteg gyógyulásában is szerepet játszott, illetve preventív hatású. Nem kell minden előírását szó szerint venned, illetve az általa ellenjavallt táplálékot egy az egyben tiltólistára tenned. Már az is sokat jelent, ha néhány makrobiotikus alapelvet - például a zöldség- és gabonafogyasztást - beilleszted az étrendedbe.
Ősi, gyógyító táplálkozás
Étrendedben harmóniában kell lenniük a nagyobb víztartalmú jin- és a szárazabb jang-táplálékoknak. Előbbiekhez sorolandók a gyümölcsök és a levelek, utóbbiakhoz a szárak, a gyökerek és a magvak. A mérsékelt égövön az optimális összetétel a következő: 50-60% gabona, 5-10% leves, 25-30% zöldség, 5-10% hüvelyes.Levesek
A hozzávalókat első lépésben zsiradék és víz nélkül, nagyon kis lángon, kevés tengeri sóval párold. Csak akkor önts rá vizet, amikor ez már elkerülhetetlen. Ezzel a módszerrel a zöldségekben lévő vitaminok és tápanyagok kevésbé sérülnek, és az ízeket is sokkal intenzívebben érzed majd. Így kevesebb fűszert is kell használnod. A kész levest ízesítheted kevés szójaszósszal vagy miszóval.Gabonák, magvak
Ide sorolandó a barnarizs, a hajdina, a rozs, az árpa, a búza, illetve az egyéb, teljes értékű gabonák.Eredeti formájukban fogyaszd őket; a darák, pelyhek már kevésbé értékesek. A barnarizst főzd rozsdamentes acélból készült kuktában, hogy a benne lévő tápanyagok ne sérüljenek.
Zöldségek
Párolva, főzve, sütve, blansírozva, illetve nyersen egyaránt fogyaszthatod őket. A makrobiotika e téren viszonylag engedékeny. A zöldségek harmadrészét fogyaszd nyersen, salátaként, ám kerüld a majonézt és a készen kapható dresszingeket. Öntetként szezám-, kukorica- vagy mustármagolajat, illetve balzsamecetet használhatsz. A makrobiotika nem javasolja a trópusi vagy szubtrópusi éghajlatról származó zöldségeket, úgymint burgonya, padlizsán, paprika, paradicsom, spárga, spenót, mivel ezek enyhén savasítanak.Gyümölcsök
A makrobiotika szerint elég heti egy-két alkalommal gyümölcsöt fogyasztani, akkor is csak kis mennyiségben és főve. Esetenként ehetsz olyan nyers gyümölcsöket is, melyeknek éppen szezonjuk van.Hüvelyesek és tengeri zöldségek
Napi fogyasztásra javasolt a csicseriborsó és a lencse, alkalmankénti fogyasztásra pedig a különféle babok, a sárgaborsó és a szójabab. Tengeri növényeket - például agar-agart, algát vagy norit - kis mennyiségben naponta fogyaszthatsz. Ezeket legcélszerűbb a levesbe keverni.Édesség, nass
A makrobiotika nem ellenzi az időnkénti édességfogyasztást, ám alapanyagként csak a fentiek használhatók. Nassként engedélyezi a magvakat és a dióféléket, serpenyőben olaj nélkül megpirítva, esetleg szójaszósszal ízesítve.Ital
A szükséges folyadékot forrás- vagy kútvíz, illetve tisztított víz formájában vidd be a szervezetedbe. Javasoltak még a gyógyteák is.A szükséges fehérjéknek, szénhidrátoknak, zsíroknak, vitaminoknak növényi forrásból kell származniuk, bár heti egy-két alkalommal kevés hal fogyasztása is engedélyezett. Tiltólistán szerepelnek azonban az édesítőszerek, a finomított cukor, a méz és a tejtermékek. Fontos, hogy naponta háromszor egyél, és minden falatot alaposan, akár ötvenszer is megrágj. Mindemellett, még a teltségérzet jelentkezése előtt állj fel az asztaltól. Melegben fogyassz több nyers táplálékot, használj kevesebb fűszert, a nyersanyagokat pedig vágd kis darabokra - hidegben épp fordítva járj el.
Ízelítő a tartalomból:
- Sav-bázis egyensúly
- Mit ehetünk - mit ihatunk?
- A 10 legegészségesebb étel
- Nanoszómás készítmények
- Fájó ízületek szorításában
- Spirituális intelligencia
Ideál Magazin 2008. október »