Melyik laboreredmény jelez májbetegséget? 12 érték, ami nagyobb kockázatokra utal
Szakember válaszolt arra, mit jelentenek a laborértékeknél a rövidítések, és mire utalnak.

GettyImages-1216307199
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mit jelentenek a májenzimértékek? Mindenképpen májbetegségre utalnak a magasabb számok? Csak alkoholfüggőség miatt lehet magas egy adott májenzimérték?

Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus a leggyakoribb kérdésekre válaszolt a témában. 

Melyik laboreredmény jelez májbetegséget?

Sokan hallottak már a laborvizsgálatok kapcsán a májfunkcióról, a májenzimekről, sőt a leletekben is olvashatták a GOT, Gamma-Gt, AP, ALP, GPT rövidítéseket. Az utóbbiak a májenzimek megnevezései, amelyek közül a GPT kizárólag a májban található meg, míg a többi szinte minden szervben előfordul.

GettyImages-1131168116
Fotó: jarun011 / Getty Images Hungary

Ezeket az értékeket vizsgálják a vér elemzésekor, ha azt szeretnék kideríteni az orvosok, hogyan működik a máj. Ha ezek az úgynevezett májfunkciós értékek nagyobbak, mint a laborleletben meghatározott referenciatartomány, az már elindíthatja a kivizsgálást egy bizonyos irányba.

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy az egyes laboratóriumok referenciaértékei némileg különbözhetnek egymástól, tehát azokat nem minden esetben lehet egy az egyben megfeleltetni egymással.

- Ugyanakkor az enyhén emelkedett értékek láttán nem kell megijedni, ilyen esetekben sokszor semmit nem szükséges tenni, csak kivárni és rendszeres időközönként megismételni a vizsgálatokat - ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa és gasztroenterológus.

- Más a helyzet, ha az értékek jelentősen magasabbak, mint a normál tartomány, és per vagy a páciensnek tünetei is vannak. Ilyenkor természetesen további vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

GettyImages-1216610023
Fotó: jarun011 / Getty Images Hungary

Mit lehet még figyelni a laborleletben?

A felsorolt májenzimeken túl vannak még olyan további anyagok, amelyeket szintén fontos lehet mérni. A legismertebb talán a bilirubin, az az anyag, ami a vér vörös színét biztosítja, és ami a sárgaságnak is okozója lehet.

Ha ugyanis bizonyos máj-, epe- vagy vérbetegségek miatt emelkedik a bilirubin szintje, az felszaporodik a szövetekben, és sárgásra színezi azokat - elsősorban a szemfehérjét, majd a nyálkahártyát és esetleg a bőrt. 

Ugyancsak érdemes elemezni további faktorokat, amelyek utalhatnak a máj működésére is, mint például az albumin, a protein C és S, a cholineszteráz enzim és az alvadási faktorok. A laborleletek idevágó elemzése a kezelőorvos feladata. 

Fontos tudni, hogy a máj működésének zavarát mutató eredmények nem feltétlenül utalnak alkoholfüggőségre, mert bár természetesen ez is oka lehet a májbetegségeknek, számos más, nem alkoholos eredetű betegség is érintheti a szervet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

További lehetséges vizsgálatok

- Miután alaposan kikérdeztük a beteget az ismert betegségeiről, szedett gyógyszereiről, a családban előforduló hajlamokról, esetleg alkoholfogyasztási és más életmódbeli szokásairól és tüneteiről, mindenképpen meg kell történnie egy tapintásos, fizikális vizsgálatnak. 

- Ezen eredmények és az esetleg látható tünetek, mint például a tenyéren lévő vörös foltok vagy a pók formájú értágulatok már közelebb vihetnek minket a diagnózishoz, ami természetesen elképzelhetetlen a laborleletek nélkül - hangsúlyozza Németh doktornő.

- Mindezeken túl bizonyos esetekben szükség lehet hasi ultrahangra, zsírmáj gyanúja esetén a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálatára - ami leginkább a hasi ultrahangra hasonlít -, és sokkal ritkábban májbiopsziára vagy a máj szöveteiből történő mintavételre. Mindezeket összevetve már felállítható egy pontos diagnózis, ami alapján szükség esetén elkezdődhet a kezelés. 

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük