Te milyen gyakran cseréled a fogkefédet? Meglepő adatok születtek a magyarok fogápolási szokásairól

Tudatosnak vallják magukat a magyar emberek, mégsem járnak eleget fogorvoshoz

Magyar fogápolási szokások kutatás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarok harmada évente mindössze egyszer megy fogorvoshoz, a fogkeféjét pedig csak negyedévente cseréli - derült ki egy friss kutatásból.

A felmérés szerint a szájhigiénés kérdéseikkel a válaszadók ugyan jellemzően szakemberekhez fordulnak, ennek ellenére fogorvosi rendelőbe sokan csak akkor mennek, amikor már nagy a baj. A kutatás arra is rámutatott, hogy a kitöltők közel harmada még sosem volt fogkőleszedésen, a leggyakoribb fogászati probléma pedig a fogszuvasodás, a fogínyvérzés, valamint a rossz lehelet.

A fogorvos és a Google a barátunk

A magyar emberek fogápolási szokásait és tájékozottságát vizsgálta a LACALUT online felmérése1. A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, mennyire tartják magukat tudatosnak a magyarok a fogápolás terén, milyen gyakran járnak fogorvoshoz, és mit tesznek napi szinten a megfelelő szájhigiénia megtartásáért.

fogápolás-kutatás2
Fotó: wragg / Getty Images Hungary

A kérdőívet kitöltők jelentős része, vagyis több mint 40% tudatos fogápolónak vallotta magát, kétharmaduk pedig nemcsak a mindennapi tisztításra, hanem az étkezésre is figyel, hogy hosszú távon megőrizze fogai egészségét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az életkor szempontjából az 55 év felettiek tartják magukat a legtudatosabbnak, miközben a korcsoportba tartozó kitöltők közül csak 2% használ az alapos tisztításhoz szükséges kiegészítő eszközöket, mint fogselymet, szájvizet vagy nyelvtisztítót. Utóbbit Karácsonyi Henrietta dentálhigiénikus is megerősíti, tapasztalata szerint az életkor változásával a fogápolás terén is tudatosabbak lesznek az emberek, ugyanakkor a fogorvoshoz fordulók kevés százalékánál jellemző, hogy a fogkefe mellett több kiegészítő szájápolási terméket is használnak, pedig ezekre nagyon is szükség lenne. A szakember szerint a szájvíz és a fogselyem mellett a nyelvtisztító és a fogköztisztító is sokat segít az egészséges szájhigiénia megtartásában.

fogápolás-kutatás1
Fotó: Commercial Eye / Getty Images Hungary

Szájhigiénés kérdéseivel a kitöltők több mint 70%-a a fogorvost keresné, ugyanakkor mindössze 20% vallja, hogy kizárólag szakembereknél érdeklődik, ha problémája van. A megkérdezettek 67%-a ezzel szemben az interneten is keresgél, ha elbizonytalanodik, sőt ismerősök véleményét is gyakran kikéri fogápolási kérdésekben, mielőtt fogorvoshoz fordulna.

Mikor, mennyit és mivel mos fogat a magyar?

A kitöltők 63%-a vallotta, hogy napi kétszer mos fogat - ez a gyakoriság a szakértő szerint ugyan elegendő lehet, ha megfelelő technikával és legalább két percen keresztül történik, azonban az ideális a napi háromszori fogmosás, melyet jellemzően az emberek kevés százaléka tart csak be.

fogápolás-kutatás3
Fotó: Siri Stafford / Getty Images Hungary

A megkérdezettek majdnem 80%-a biztos volt abban, hogy helyes technikával mos fogat, miközben az így válaszolók fele még sosem kért segítséget szakembertől a helyes fogápolási rutin elsajátításához. A válaszadók több mint 70%-a hagyományos, 25%-uk pedig elektromos fogkefét használ. Karácsonyi Henrietta hangsúlyozza, hogy a fogkefe típusánál fontosabb, hogy megfelelő időt fordítsunk a folyamatra, valamint, hogy az összes fog minden látható felszínét alaposan megtisztítsuk, ínytől a fog felé, söprögető mozdulattal. A szakember továbbá kiemelte, fontos, hogy fogmosás közben csak az adott műveletre koncentráljunk, hiszen ha elkalandozunk, kevésbé lesz hatékony a tisztítás.

A magyar ember addig vár, amíg nagy lesz a baj

Ugyan a válaszadók harmada évente csak egyszer vagy annál is kevesebbszer jár fogorvosnál, a magyarok több mint fele, vagyis 65%-a, ha problémát vagy fájdalmat észlel, legkésőbb pár nappal a panasz kezdete után kér időpontot szakemberhez. Karácsonyi Henrietta tapasztalata szerint azonban jellemző, hogy túl sokáig várunk, mielőtt felkeresnénk a fogorvost, pedig a lyukas fog nem gyógyul meg magától.

fogápolás-kutatás6
Fotó: LightFieldStudios / Getty Images Hungary

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók közel harmada sosem vett részt még fogkő-eltávolításon, akik pedig rendszeresen járnak, azok legnagyobb százalékban évente mennek csak el. Pedig Karácsonyi Henrietta szerint évente legalább kétszer tanácsos elmenni ellenőrzésre, adott esetben fogkőleszedésre, más panaszokkal pedig minél előbb fogorvoshoz kell fordulni. Ennek ellenére a kitöltők nagy többsége csak akkor megy szakemberhez, amikor már nagy a baj: 80%-uk fogtömés miatt fordulna csak orvosához, fogínyfájdalommal - 50% -, ínyvérzéssel - 40% -, valamint rossz lehelettel - 23% - már jóval kevesebben keresik fel a szakembert.

fogápolás-kutatás4
Fotó: PyvovarPavlo / Getty Images Hungary

A kérdőív arra is rákérdezett, hogy milyen fogászati problémát tapasztaltak már magukon a magyarok: legnagyobb százalékban a fogszuvasodást jelölték meg - 72% -, melyet a szakember tapasztalatai is megerősítenek. Ezt követi a fogínyvérzés 64%-kal, valamint a fogfájdalom, amit 62%-ban jelöltek meg. A kitöltők fele jelenleg is küszködik fogínyvérzéssel, majdnem 90%-uknak volt már fogtömése, 64% pedig már gyökérkezelésen is átesett.

1 A nem reprezentatív online kutatás június 29. és július 12. között két héten keresztül zajlott, összesen 1828 fő részvételével.

3 szupererős fogmentő étel, amit minden boltban megkapsz: az ínyt is erősítik

Mindenki szép, egészséges fogakról álmodozik, ebben pedig pár étel is nagy segítség lehet.

3 szupererős fogmentő étel, amit minden boltban megkapsz: az ínyt is erősítik

Mindenki szép, egészséges fogakról álmodozik, ebben pedig pár étel is nagy segítség lehet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük