1 óra 6 perc: az átlagnő eddig bírja
Kitalálod, miről van szó?
Egy új kutatás kiderítette, mennyi ideig bírják a nők kényelmetlenség nélkül a magassarkú viselését.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétféle nő létezik: az egyiknek mindene a kényelem és a lapos talpú cipő, még akkor is, ha az a divattal éppen nincs összhangban, a másiknak viszont lételeme a magassarkú viselése, mert jól tudja, ettől az egész megjelenése nőiesebbé válik.

Nyilván vannak átmenetek a kettő között, hiszen egy-egy alkalom megköveteli a topánváltást - például egy kirándulás a hegyekben vagy egy esküvő -, de azért nagy általánosságban elmondható, hogy a nők vagy ezt, vagy azt részesítik előnyben.

Egy kutatás ennek kapcsán arra kereste a választ, hogy miért hajlandóak elviselni a hölgyek a magassarkú okozta kényelmetlenséget és fájdalmat, ha egyszer ők is megtehetnék, hogy kényelmes surranóba bújnak? Ugyanazt a válasz, amit mi is kikövetkeztettünk: mert ebben jobban mutatnak, mint ha lapos talpút hordanának.

1 óra 6 perc magassarkúban

A Podiatriai Főiskola kutatói kétezer brit férfit és nőt, valamint 60 ortopéd szakorvost és pedikűröst kérdeztek meg a témában. A hosszas vizsgálódás, a résztvevők elmondása, valamint a szakemberek véleménye alapján arra jutottak, hogy egy nő átlagosan egy 1 óra 6 perc 48 másodpercig bírja magassarkúban anélkül, hogy elfáradna. A megkérdezetteknek azonban a fele azt mondta, hogy nem bánja a fájdalmat és a fáradtságot, ha ettől jobban néz ki.

A tanulmány egyébként más részletekre is kitért, többek között kiderítette, hogy amíg a nők 17 pár saját cipőt birtokolnak átlagosan, addig a férfiak csupán hetet. Azt is kiderítették, hogy a kor és a sarok magassága ellentétesen aránylik egymáshoz: minél fiatalabb egy nő, annál magasabb sarkú topánt választ.

Kellemetlen következmények

Mike O'Neill, a kutatás vezetője arra figyelmezteti a hölgyeket, hogy a kisebb, szorosabb cipő hosszú távú károsodást okozhat a lábban, beleértve az ízületi gyulladást, a gyakoribb töréseket és az idegi rendellenességeket, melyeket sokszor csak műtéti úton vagy szteroidinjekcióval lehet helyrehozni.

A szakember azt is elmondta, kétség sem férhet hozzá, hogy a magas sarkú cipők szebben formálják a lábat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minél magasabb a sarok, annál jobban megdől a test előre, aminek következtében egyre erősebben kell hátradőlni, hogy a testtartás kiegyenlítődjön. Ez azonban kibillentheti a medencét az eredeti pozíciójából, így gerincet is deformálhatja.

Kiropraktika: a segítség

A kisebb ízületi fájdalmak nem csupán gyógyszerekkel gyógyíthatóak. Ismerkedj meg a kiropraktikával!

Arról nem is szólva, hogy a lábak méretes sarkakon jobban előrecsúsznak, amitől a lábujjak is deformálódhatnak, a köröm belenőhet a bőrbe, ráadásul bőrkeményedés, rosszabb esetben tyúkszem és bütyök is kialakulhat. Ha pedig még meg is izzad a láb a cipőben, az remek táptalajt nyújt a gombának.

A férfi úgy fogalmazott, minden olyan cipő viselése, aminek a sarka két hüvelyknél magasabb, aggodalomra ad okot. Ennek tudatában tekintsd át a legveszélyesebb nyári viseleteket!

Ezt is szeretjük