1 óra 6 perc: az átlagnő eddig bírja

Kitalálod, miről van szó?

Egy új kutatás kiderítette, mennyi ideig bírják a nők kényelmetlenség nélkül a magassarkú viselését.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kétféle nő létezik: az egyiknek mindene a kényelem és a lapos talpú cipő, még akkor is, ha az a divattal éppen nincs összhangban, a másiknak viszont lételeme a magassarkú viselése, mert jól tudja, ettől az egész megjelenése nőiesebbé válik.

Nyilván vannak átmenetek a kettő között, hiszen egy-egy alkalom megköveteli a topánváltást - például egy kirándulás a hegyekben vagy egy esküvő -, de azért nagy általánosságban elmondható, hogy a nők vagy ezt, vagy azt részesítik előnyben.

Egy kutatás ennek kapcsán arra kereste a választ, hogy miért hajlandóak elviselni a hölgyek a magassarkú okozta kényelmetlenséget és fájdalmat, ha egyszer ők is megtehetnék, hogy kényelmes surranóba bújnak? Ugyanazt a válasz, amit mi is kikövetkeztettünk: mert ebben jobban mutatnak, mint ha lapos talpút hordanának.

1 óra 6 perc magassarkúban

A Podiatriai Főiskola kutatói kétezer brit férfit és nőt, valamint 60 ortopéd szakorvost és pedikűröst kérdeztek meg a témában. A hosszas vizsgálódás, a résztvevők elmondása, valamint a szakemberek véleménye alapján arra jutottak, hogy egy nő átlagosan egy 1 óra 6 perc 48 másodpercig bírja magassarkúban anélkül, hogy elfáradna. A megkérdezetteknek azonban a fele azt mondta, hogy nem bánja a fájdalmat és a fáradtságot, ha ettől jobban néz ki.

A tanulmány egyébként más részletekre is kitért, többek között kiderítette, hogy amíg a nők 17 pár saját cipőt birtokolnak átlagosan, addig a férfiak csupán hetet. Azt is kiderítették, hogy a kor és a sarok magassága ellentétesen aránylik egymáshoz: minél fiatalabb egy nő, annál magasabb sarkú topánt választ.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kellemetlen következmények

Mike O'Neill, a kutatás vezetője arra figyelmezteti a hölgyeket, hogy a kisebb, szorosabb cipő hosszú távú károsodást okozhat a lábban, beleértve az ízületi gyulladást, a gyakoribb töréseket és az idegi rendellenességeket, melyeket sokszor csak műtéti úton vagy szteroidinjekcióval lehet helyrehozni.

A szakember azt is elmondta, kétség sem férhet hozzá, hogy a magas sarkú cipők szebben formálják a lábat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minél magasabb a sarok, annál jobban megdől a test előre, aminek következtében egyre erősebben kell hátradőlni, hogy a testtartás kiegyenlítődjön. Ez azonban kibillentheti a medencét az eredeti pozíciójából, így gerincet is deformálhatja.

Kiropraktika: a segítség

A kisebb ízületi fájdalmak nem csupán gyógyszerekkel gyógyíthatóak. Ismerkedj meg a kiropraktikával!

Arról nem is szólva, hogy a lábak méretes sarkakon jobban előrecsúsznak, amitől a lábujjak is deformálódhatnak, a köröm belenőhet a bőrbe, ráadásul bőrkeményedés, rosszabb esetben tyúkszem és bütyök is kialakulhat. Ha pedig még meg is izzad a láb a cipőben, az remek táptalajt nyújt a gombának.

A férfi úgy fogalmazott, minden olyan cipő viselése, aminek a sarka két hüvelyknél magasabb, aggodalomra ad okot. Ennek tudatában tekintsd át a legveszélyesebb nyári viseleteket!

Ezt is szeretjük