A magas vérnyomás 5 árulkodó tünete: a fejfájástól az orrvérzésig

A magas vérnyomást nehéz észrevenni, mert nem minden esetben vannak tünetei, de bizonyos jelekre nem árt odafigyelni.

GettyImages-949054828
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fejfájásnál sokan feltételezik, hogy a magas vérnyomásuk vagy a vérnyomás-ingadozásuk okozza a panaszt, holott nem ennyire egyértelmű az összefüggés.

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája a vérnyomás és a fejfájás kapcsolatát elemezte.

A magas vérnyomásos krízis okozhat fejfájást

Kutatások igazolják, hogy a magas vérnyomás csak ritkán okoz fejfájást, kivéve az úgynevezett hipertenzív krízis állapotát, amikor az értékek hirtelen megemelkednek. Ebben az esetben nem a vérnyomás számszerű értéke számít, hanem az, hogy gyors, hirtelen emelkedés következik be.

GettyImages-74009212

Ha valakinek rövid idő alatt 120/80 Hgmm-ről 160/100 Hgmm-re emelkedik a vérnyomása, ez is okozhat tüneteket, akár fejfájást is, ugyanakkor akár 210/120 Hgmm-es érték mellett is lehet panaszmentes a beteg, ha az stabilan magas, és lassan alakult ki.

Vagyis ha a vérnyomás kiugrik, és orrvérzés, rossz közérzet, fejfájás kíséri, várjunk öt percet, és ismételjük meg a mérést. Amennyiben nem csökken, és a panaszok is fennállnak, hívjunk mentőt. 

Ha azonban nem köthető ilyen krízishez, a fejfájás kivizsgálásánál több szakorvos vizsgálatára is szükség lehet, hiszen a kiváltó okok is különbözőek lehetnek az izomgörcstől, a fogászati és vércukorproblémákon, a pajzsmirigybetegségen át a fül-orr-gégészeti gyulladásig, a neurológiai problémákig. 

Időjárási frontok is hatással vannak ránk 

Az idősebbek és az erre érzékenyek megérezhetik magukon az időjárás változásait, bár az egyre szélsőségesebben megjelenő frontok a fiatalabbakat is megviselhetik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás, a szélerősség változásai az érzékenyeknél gyengeségérzést, szédülést, koncentrációs zavarokat, és sokaknál fejfájást okozhatnak. Ennek oka, hogy a test próbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és ehhez hangolja a hormon- és immunrendszert - és természetesen a vérnyomást is. 

Mi történik hidegfront esetén? A vérerek összeszűkülnek, ami vérnyomás-emelkedést eredményezhet, mivel a szívnek ekkor keményebben kell dolgoznia, hogy a beszűkült ereken a vér áramolhasson. Statisztikák szerint ezért hidegben akár 40%-kal is megnőhet a szív- és érrendszeri panaszok miatti halálozások száma. 

Milyen következményei lehetnek a melegfrontnak? A fentiek ellentéte játszódik le, vagyis ekkor az erek kitágulnak, aminek hatására a vérnyomás értéke csökken. Ilyenkor jelentkezhet gyakrabban fejfájás, migrén is, de nem közvetlenül a vérnyomás változása miatt, hanem a szervezetet érintő változások összességének eredményeként. 

A magas vérnyomást tünet nélkül is kezelni kell

- Bár a magas vérnyomásnak ritkán vannak árulkodó tünetei, mégis annak, aki többször is tapasztal szokatlan jeleket, mint akár a fejfájás, a rossz közérzet, a gyengeség, a szédülés, a kimelegedés, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás. Ha a családban már előfordult a magas vérnyomás, tünetmentesség esetén is fontos lenne a rendszeres orvosi ellenőrzés, ugyanis a betegségre való hajlam örökölhető - ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája.

GettyImages-904122972 (2)

- A vizsgálat természetesen nem csak a nyugalmi vérnyomásmérést jelenti, szükség lehet a 24-168 órás vérnyomás-monitorozásra, nagylaborvizsgálatra, EKG-re, esetleg arteriográfiára is. A magas vérnyomás - akár tünetek híján is - feltétlenül kezelendő a komoly szövődmények elkerülése végett. Pontosan beállított gyógyszerekkel és megfelelő életmóddal akár a stroke, a szívinfarktus és más komoly betegségek is megelőzhetők.

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea

A vérnyomás gyógyteákkal is eredményesen csökkenthető.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük