Magas vérnyomással élőket különösen érinti a probléma: a vérnyomáscsökkentők a légutakat is beszűkíthetik
Magas vérnyomás esetén bizonyos dolgokra jobban oda kell figyelni.

GettyImages-71417934 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megfelelően kezelt asztma különösen fontos, ha magasvérnyomás-betegségben is szenvedünk.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell nagyon figyelni.

Vérnyomáscsökkentő szedése asztma mellett

Bizonyos vérnyomáscsökkentő készítmények a légutakat beszűkíthetik, köhögést, légzési problémát okozhatnak, ezáltal fokozzák az asztmás panaszokat.

GettyImages-1282277246

A kezelőorvost ezért minden esetben tájékoztatni kell az egyéb betegségeinkről, rendszeresen szedett gyógyszerekről is, így ezek figyelembevételével tudja a számunkra megfelelő készítményt felírni.

Az asztmagyógyszerek is befolyásolják a vérnyomást

A tüdőgyógyásszal is fontos tudatni, ha egyéb betegségünk van, például vérnyomáscsökkentőt szedünk. Ezek nem befolyásolják jelentősen a vérnyomást, kivéve, ha az asztma kezelése nincs megfelelően beállítva.

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy alapesetben az asztmagyógyszereket elsősorban inhalálják, így azok célzottan a tüdőbe jutnak, nincs jelentős, az egész szervezetet érintő hatásuk. Probléma akkor jelentkezik, ha az asztma nincs megfelelően kezelve, a betegnek tünetei vannak, emiatt gyakrabban használja a rohamoldót. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A rohamoldó, rövid hatású belégző gyógyszerek túladagolása megemelheti a vérnyomást. Ha a beteg tünetei fokozódnak, a mielőbbi javulás reményében előfordulhat, hogy egyszerre több puffot is használ a rövid hatású rohamoldóból, vagy a megengedettnél gyakrabban használja. A magasabb dózis miatt ilyen esetben jelentkezhet vérnyomás-ingadozás és szívdobogásérzés, magasabb szívfrekvencia.

A szájon át szedett, szisztémásan tartósan alkalmazott szteroid is okozhat többek között magas vérnyomást, ezért nem szabad az előírtnál több gyógyszert szedni vagy időben a javasoltnál tovább alkalmazni.

GettyImages-172262789

Így előzhető meg a túladagolás

Megfelelően beállított asztmaterápia mellett panaszmentesen kezelhető a magasvérnyomás-betegség is. Ha panaszaink vannak, tájékoztassuk kezelőorvosunkat, és a gyógyszer cseréjével vagy szükség esetén a dózis módosításával elkerülhetjük a kellemetlen tüneteket.

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék

A gyulladáscsökkentő étrend nem tartalmaz merev szabályokat, jó minőségű, egészséges ételekben gazdag, többnyire az antioxidánsokban bővelkedő gyümölcsökre és zöldségekre fókuszál, ezeknek a szempontoknak a mediterrán diéta többnyire megfelel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük