Magas vérnyomással élőket különösen érinti a probléma: a vérnyomáscsökkentők a légutakat is beszűkíthetik
Magas vérnyomás esetén bizonyos dolgokra jobban oda kell figyelni.

GettyImages-71417934 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megfelelően kezelt asztma különösen fontos, ha magasvérnyomás-betegségben is szenvedünk.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell nagyon figyelni.

Vérnyomáscsökkentő szedése asztma mellett

Bizonyos vérnyomáscsökkentő készítmények a légutakat beszűkíthetik, köhögést, légzési problémát okozhatnak, ezáltal fokozzák az asztmás panaszokat.

GettyImages-1282277246

A kezelőorvost ezért minden esetben tájékoztatni kell az egyéb betegségeinkről, rendszeresen szedett gyógyszerekről is, így ezek figyelembevételével tudja a számunkra megfelelő készítményt felírni.

Az asztmagyógyszerek is befolyásolják a vérnyomást

A tüdőgyógyásszal is fontos tudatni, ha egyéb betegségünk van, például vérnyomáscsökkentőt szedünk. Ezek nem befolyásolják jelentősen a vérnyomást, kivéve, ha az asztma kezelése nincs megfelelően beállítva.

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy alapesetben az asztmagyógyszereket elsősorban inhalálják, így azok célzottan a tüdőbe jutnak, nincs jelentős, az egész szervezetet érintő hatásuk. Probléma akkor jelentkezik, ha az asztma nincs megfelelően kezelve, a betegnek tünetei vannak, emiatt gyakrabban használja a rohamoldót. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A rohamoldó, rövid hatású belégző gyógyszerek túladagolása megemelheti a vérnyomást. Ha a beteg tünetei fokozódnak, a mielőbbi javulás reményében előfordulhat, hogy egyszerre több puffot is használ a rövid hatású rohamoldóból, vagy a megengedettnél gyakrabban használja. A magasabb dózis miatt ilyen esetben jelentkezhet vérnyomás-ingadozás és szívdobogásérzés, magasabb szívfrekvencia.

A szájon át szedett, szisztémásan tartósan alkalmazott szteroid is okozhat többek között magas vérnyomást, ezért nem szabad az előírtnál több gyógyszert szedni vagy időben a javasoltnál tovább alkalmazni.

GettyImages-172262789

Így előzhető meg a túladagolás

Megfelelően beállított asztmaterápia mellett panaszmentesen kezelhető a magasvérnyomás-betegség is. Ha panaszaink vannak, tájékoztassuk kezelőorvosunkat, és a gyógyszer cseréjével vagy szükség esetén a dózis módosításával elkerülhetjük a kellemetlen tüneteket.

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék

A gyulladáscsökkentő étrend nem tartalmaz merev szabályokat, jó minőségű, egészséges ételekben gazdag, többnyire az antioxidánsokban bővelkedő gyümölcsökre és zöldségekre fókuszál, ezeknek a szempontoknak a mediterrán diéta többnyire megfelel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük