6 tünet, ami a szervezetben lévő gyulladást jelzi: a laboreredményben is megmutatkozhat

A szervezetben lévő gyulladásra a magas CRP-érték is felhívhatja a figyelmet, de vannak panaszok, amikre szintén jó felfigyelni.

hőemelkedés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas CRP-érték arra utal, hogy valahol gyulladás van a szervezetben. Jelezhet éppen fennálló fertőzést, de krónikus betegséget is.

Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán javasolt a vizsgálat elvégzése.

Tartósan is magas lehet

A CRP, vagyis a C-reaktív protein a májban termelődő fehérje. A termelődése csak akkor kezdődik, ha valahol gyulladás van a szervezetben. Akut, például légúti fertőzés esetén értéke mindössze pár óra alatt is akár százszorosára is emelkedhet, majd ahogyan a gyógyulás üteme halad, fokozatosan lecsökken.

A CRP-érték azonban tartósan is megemelkedhet a szervezetben, ilyenkor pedig mindenképp fontos a kiváltó ok felderítése. A tartós emelkedés jelezhet például autoimmun betegséget, daganatos elváltozást, de megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

A krónikusan magas CRP-szint tünetei

A szervezetben zajló gyulladás változatos tüneteket okozhat. Az alábbi panaszok jelezhetik:

  • erős fáradtságérzet,
  • hőemelkedés,
  • fej- és izomfájdalom,
  • hányinger, emésztési zavarok,
  • álmatlanság,
  • súlyvesztés.

Önmagában nem mérvadó

Dr. Kádár János elmondta, hogy a felsorolt tartós panaszok esetén fontos az orvosi kivizsgálás. Vérvétellel a CRP-értéket meg lehet határozni. A referenciatartomány laboratóriumonként eltérhet, de a szakemberek általánosságban 10 mg/l érték alatt beszélnek normál, felette pedig emelkedett CRP-értékről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A laboreredményeket azonban minden esetben a tünetekkel és a többi vizsgálati lelettel együtt kell értékelni! Önmagában a CRP értéke nem mérvadó az egészségi állapotra nézve, már csak azért sem, mert több tényező - például ösztrogéntartalmú gyógyszerek szedése, terhesség - is növelheti a mennyiségét a szervezetben.

Gyulladáscsökkentő ételek

A gyulladáscsökkentő étrend nem tartalmaz merev szabályokat, jó minőségű, egészséges ételekben gazdag, többnyire az antioxidánsokban bővelkedő gyümölcsökre és zöldségekre fókuszál, ezeknek a szempontoknak a mediterrán diéta többnyire megfelel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük