6 tünet, ami a szervezetben lévő gyulladást jelzi: a laboreredményben is megmutatkozhat
A szervezetben lévő gyulladásra a magas CRP-érték is felhívhatja a figyelmet, de vannak panaszok, amikre szintén jó felfigyelni.

hőemelkedés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magas CRP-érték arra utal, hogy valahol gyulladás van a szervezetben. Jelezhet éppen fennálló fertőzést, de krónikus betegséget is.

Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán javasolt a vizsgálat elvégzése.

Tartósan is magas lehet

A CRP, vagyis a C-reaktív protein a májban termelődő fehérje. A termelődése csak akkor kezdődik, ha valahol gyulladás van a szervezetben. Akut, például légúti fertőzés esetén értéke mindössze pár óra alatt is akár százszorosára is emelkedhet, majd ahogyan a gyógyulás üteme halad, fokozatosan lecsökken.

A CRP-érték azonban tartósan is megemelkedhet a szervezetben, ilyenkor pedig mindenképp fontos a kiváltó ok felderítése. A tartós emelkedés jelezhet például autoimmun betegséget, daganatos elváltozást, de megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

A krónikusan magas CRP-szint tünetei

A szervezetben zajló gyulladás változatos tüneteket okozhat. Az alábbi panaszok jelezhetik:

  • erős fáradtságérzet,
  • hőemelkedés,
  • fej- és izomfájdalom,
  • hányinger, emésztési zavarok,
  • álmatlanság,
  • súlyvesztés.

Önmagában nem mérvadó

Dr. Kádár János elmondta, hogy a felsorolt tartós panaszok esetén fontos az orvosi kivizsgálás. Vérvétellel a CRP-értéket meg lehet határozni. A referenciatartomány laboratóriumonként eltérhet, de a szakemberek általánosságban 10 mg/l érték alatt beszélnek normál, felette pedig emelkedett CRP-értékről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A laboreredményeket azonban minden esetben a tünetekkel és a többi vizsgálati lelettel együtt kell értékelni! Önmagában a CRP értéke nem mérvadó az egészségi állapotra nézve, már csak azért sem, mert több tényező - például ösztrogéntartalmú gyógyszerek szedése, terhesség - is növelheti a mennyiségét a szervezetben.

Gyulladáscsökkentő ételek

A gyulladáscsökkentő étrend nem tartalmaz merev szabályokat, jó minőségű, egészséges ételekben gazdag, többnyire az antioxidánsokban bővelkedő gyümölcsökre és zöldségekre fókuszál, ezeknek a szempontoknak a mediterrán diéta többnyire megfelel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük