Amikor nem tudni, mi a baj, de fáj: mi az a góckutatás, és mikor van rá szükség?
A szervezetben rejtetten elhelyezkedő gócok sokáig megkeseríthetik az emberek életét.

sad woman
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakran előfordul, hogy az ember hosszú hetekig, hónapokig fennálló panaszokkal küzd, látszólag ok nélkül. Ezek nem is mindig kibírhatatlanok: hajhullás, fáradékonyság, bőrpanaszok jelentkezhetnek.

Az sem ritka, hogy az érintett azt tapasztalja, újra és újra ugyanazokon a betegségeken megy keresztül, ugyanazokat a kellemetlenségeket éli át. Úrrá lesz rajta a tehetetlenség, az érzés, hogy nem tud meggyógyulni. A háttérben ilyenkor sok esetben egy, a szervezeten belül megbúvó, felderítetlen gyulladás, a góc áll.

Mi fán terem a góc?

A gócok a test egy kis területén meghúzódó mikroorganizmusok, általában baktériumok, amelyeket a védekezőrendszer nem tud legyőzni. Az elhúzódó, látszólag ok nélküli panaszok felderítése összetett folyamat, éppen azért, mert a gócok a szervezet számos pontján kialakulhatnak, az esetek többségében helyileg fájdalom- és tünetmentesek.

páciens doktor
Fotó: dardespot / Getty Images Hungary

A gyulladás sokáig jelen van, az immunrendszer próbálkozik a legyőzésével. A baktériumok által termelt toxinok a vérárammal a szervezet különböző pontjaihoz juthatnak el, megbetegítve a szerveket. Tehát a gyulladt szövettől sokszor távolabb okoznak problémákat, elváltozásokat, amelyek adott esetben fájdalommal is járhatnak.

Fáradékonyság és hajhullás is lehet a tünet

A tartósan fennálló állapot számos panaszt okozhat. Gyakran nem specifikus tüneteket tapasztalnak a betegek, amelyeket a rohanósabb mindennapok, illetve a megnövekedett stressz számlájára írnak. Ilyenek a fáradékonyság, az általános levertség és az alvászavar. Enyhe hőemelkedés is jelentkezhet, sokan pedig hajhullás miatt keresik fel a kezelőorvosukat.

hajhullás
Fotó: Doucefleur / Getty Images Hungary

Nem ritkák az ízületi panaszok, például a fájdalom, a szemmel kapcsolatos eltérések és a bőrelváltozások, így az ekcéma megjelenése sem, olykor a nemi szervek is érintettek lehetnek. Az arcüreg nem múló gyulladása esetén is felmerülhet a góc gyanúja.

Gyakran fogászati eredetű

A problémát okozó gócok testszerte sokfelé megbújhatnak, a leggyakrabban a fogak, a mandulák, az arcüregek, a középfül, illetve a belső nemi szervek, a petefészek és a prosztata környékén keresik őket. A fogászati típusú problémák nagyon gyakoriak, szuvasodás, fogkő, gyökér környéki folyamatok, fogágybetegségek és bölcsességfogak miatt is kialakulhat gyulladás, ami a szervezet egy másik pontján is tüneteket produkál.

fogorvos
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images Hungary

A mandulák eltávolítása utáni maradvány is viselkedhet gócként, a szem esetében a pirosság, a bakteriális vagy vírusos fertőzés és a fájdalom lehet intő jel. A vesekő és a hólyagkő szintén gondokat okozhat. Fontos tudni, hogy bizonyos operációk esetében kontraindikációt jelent, ha a páciens szervezetében gyulladás található, protézisműtét is elmaradhat így.

Mi a teendő?

A krónikussá váló panaszok esetén mindenképp szakember felkeresése javasolt, aki eligazítja, szükség esetén góckutatásra küldi a betegeket. A góckutatás része a laboratóriumi vizsgálat, ahol például a C-reaktív protein (CRP) emelkedett értéke jelezheti a gyulladás jelenlétét, ám annak helyéhez további kutakodás szükséges. Az alapos fogászati, fül-orr-gégészeti felmérés mellett nőgyógyászati és urológiai kivizsgálásra, képalkotó diagnosztikai eljárások (röntgen, CT) bevetésére is szükség lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Nagyon fontos, hogy a prevenció ilyenkor is sokkal egyszerűbb, mint a már fennálló baj kiderítése, a rendszeres szűrővizsgálatokon, fogorvosi viziteken korán fény derülhet az eltérésre. A már gyökérkezelt fogak potenciális veszélyforrásnak tekintendők, ellenőriztetésük elengedhetetlen. Amennyiben a panaszokat valóban góc okozta, annak eltávolítása megoldhatja a problémát. 

Melyik bőrprobléma milyen betegségre utal? Az arcon mutatjuk az elváltozásokat

A bőr, mintegy indikátorként, jelezhet különböző betegségeket. Milyen jelekre kell odafigyelni az arcon? Vannak tünetek, amiket nem érdemes félvállról venni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük