A megelőzés a cél, de sokan akkor mennek szűrésre, ha már baj van – Kiderült, miért

Sokan még laborvizsgálatra sem járnak rendszeresen, fogorvosra viszont tízezreket költenek évente - érdekes adatok derültek ki az új kutatásból.

magánkórház nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új kutatásból kiderült, hogy minden tizedik embernek van magánegészségügyi biztosítása, további 18%-uk pedig gondolkozik ennek lehetőségén. A biztosítással rendelkezők 42%-a évi 50 ezer forint alatt, minden harmadik válaszadó pedig 50 és 100 ezer forint között költ egészségügyi biztosításra.

A megkérdezettek több mint felének nem ad a munkahelye egészségmegőrzésre irányuló juttatást. A friss kutatásból az is kiderült, hogy milyen jellegű problémák esetén választanak inkább magánorvost, és milyen gyakran mennek szűrővizsgálatokra az emberek.

Még háziorvoshoz sem jár mindenki rendszeresen

A kutatásban részt vevők 30%-a évente, 28%-a félévente keresi fel saját háziorvosát - 31%-uk pedig csak baj esetén fordul orvoshoz, 5% magánintézményben végezteti el az általános szűrővizsgálatot - ez derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital 2020 januárjában végzett felméréséből.

Évente egy laborvizsgálat minden felnőttnek javasolt. Államilag támogatott szűrővizsgálatra évente legalább egy alkalommal a válaszadók 64%-a látogat el, miközben 12% magánellátás keretében veszi igénybe ezt a szolgáltatást. A 25-29 év közöttiek még ennél is nagyobb arányban mondtak nemet a szűrésnek erre a formájára: 60%-uk csak akkor megy államilag támogatott szűrővizsgálatra, ha valamilyen problémát észlel.

Ha fogorvos vagy nőgyógyász, akkor irány a magánorvos

A felmérés szerint a magánegészségügyi ellátásként a legtöbben fogászati, szemészeti, optikai és nőgyógyászati szűrővizsgálatot vesznek igénybe, jellemzően ezeken a területeken választanak fizetős szolgáltatásokat. Nőgyógyászatra magánellátásban a válaszadók 61%-a jár legalább évente egyszer, míg az állami ellátást mindössze 36veszi igénybe ilyen gyakorisággal. Nőgyógyászati magánszűrésre egy év alatt a legtöbben 10 és 30 ezer forint között költöttek, fogászatra minden harmadik válaszadó 50 ezer forintnál is többet költ évente. 

Állami versus magánellátás

A legtöbb válaszadó azért nem vesz igénybe minden esetben állami egészségügyi szolgáltatásokat, mert nagyon sokára kapna csak időpontot. Második leggyakoribb távolmaradási ok a rendelőben tapasztalható hosszú várakozási idő, 41%-uk pedig már csalódott vagy rossz tapasztalatot szerzett az állami szolgáltatások színvonalával kapcsolatban.

A magánegészségügyi ellátás színvonalának legfontosabb mércéje a vizsgáló orvos szaktudása, szakmai hozzáállása ez 79 %-uk  számára bizonyul döntőnek. Fontos emellett a várakozási idő rövidsége, ezt a válaszadók kétharmada tartja fő szempontnak. Tényező még az ár és a gyors időpontadás is. 

Elégedettség az egészségügyi ellátással

Eltérőek a válaszok az állami és a magánegészségügyi szolgáltatásokkal való elégedettség terén: ami a személyzet kedvességét, segítőkészségét illeti, az állami ellátásban tapasztaltakkal 24%-uk volt elégedetlen, míg a magánszolgáltatók esetén mindössze 2%-uk. A személyzettel az állami ellátásban 17, a magánellátásban 58volt nagyon elégedett. 

A várakozási idővel az állami ellátásban 62% volt elégedetlen, míg a fizetős ellátás esetén 5% bizonyult elégedetlennek, 84%-uk elégedettnek. A vizsgáló orvos szaktudásában már nem mutatkozik ekkora különbség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az állami ellátás időpontjaival 55% elégedetlen, míg a magánellátásban mindössze 4% érzi úgy, hogy sokára kapott időpontot. 

Sztárok rossz fogakkal

Bizony-bizony, a csillogó hollywoodi sztárok sem kivételek, ők sem tökéletes fogsorral születtek. De a fogorvosoknak hála, ma már bátran mosolyoghatnak a kamerák előtt.

(Képek forrása: Bónusz Brigád, Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük