A megelőzés a cél, de sokan akkor mennek szűrésre, ha már baj van – Kiderült, miért
Sokan még laborvizsgálatra sem járnak rendszeresen, fogorvosra viszont tízezreket költenek évente - érdekes adatok derültek ki az új kutatásból.

magánkórház nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új kutatásból kiderült, hogy minden tizedik embernek van magánegészségügyi biztosítása, további 18%-uk pedig gondolkozik ennek lehetőségén. A biztosítással rendelkezők 42%-a évi 50 ezer forint alatt, minden harmadik válaszadó pedig 50 és 100 ezer forint között költ egészségügyi biztosításra.

A megkérdezettek több mint felének nem ad a munkahelye egészségmegőrzésre irányuló juttatást. A friss kutatásból az is kiderült, hogy milyen jellegű problémák esetén választanak inkább magánorvost, és milyen gyakran mennek szűrővizsgálatokra az emberek.

Még háziorvoshoz sem jár mindenki rendszeresen

A kutatásban részt vevők 30%-a évente, 28%-a félévente keresi fel saját háziorvosát - 31%-uk pedig csak baj esetén fordul orvoshoz, 5% magánintézményben végezteti el az általános szűrővizsgálatot - ez derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital 2020 januárjában végzett felméréséből.

Évente egy laborvizsgálat minden felnőttnek javasolt. Államilag támogatott szűrővizsgálatra évente legalább egy alkalommal a válaszadók 64%-a látogat el, miközben 12% magánellátás keretében veszi igénybe ezt a szolgáltatást. A 25-29 év közöttiek még ennél is nagyobb arányban mondtak nemet a szűrésnek erre a formájára: 60%-uk csak akkor megy államilag támogatott szűrővizsgálatra, ha valamilyen problémát észlel.

Ha fogorvos vagy nőgyógyász, akkor irány a magánorvos

A felmérés szerint a magánegészségügyi ellátásként a legtöbben fogászati, szemészeti, optikai és nőgyógyászati szűrővizsgálatot vesznek igénybe, jellemzően ezeken a területeken választanak fizetős szolgáltatásokat. Nőgyógyászatra magánellátásban a válaszadók 61%-a jár legalább évente egyszer, míg az állami ellátást mindössze 36veszi igénybe ilyen gyakorisággal. Nőgyógyászati magánszűrésre egy év alatt a legtöbben 10 és 30 ezer forint között költöttek, fogászatra minden harmadik válaszadó 50 ezer forintnál is többet költ évente. 

Állami versus magánellátás

A legtöbb válaszadó azért nem vesz igénybe minden esetben állami egészségügyi szolgáltatásokat, mert nagyon sokára kapna csak időpontot. Második leggyakoribb távolmaradási ok a rendelőben tapasztalható hosszú várakozási idő, 41%-uk pedig már csalódott vagy rossz tapasztalatot szerzett az állami szolgáltatások színvonalával kapcsolatban.

A magánegészségügyi ellátás színvonalának legfontosabb mércéje a vizsgáló orvos szaktudása, szakmai hozzáállása ez 79 %-uk  számára bizonyul döntőnek. Fontos emellett a várakozási idő rövidsége, ezt a válaszadók kétharmada tartja fő szempontnak. Tényező még az ár és a gyors időpontadás is. 

Elégedettség az egészségügyi ellátással

Eltérőek a válaszok az állami és a magánegészségügyi szolgáltatásokkal való elégedettség terén: ami a személyzet kedvességét, segítőkészségét illeti, az állami ellátásban tapasztaltakkal 24%-uk volt elégedetlen, míg a magánszolgáltatók esetén mindössze 2%-uk. A személyzettel az állami ellátásban 17, a magánellátásban 58volt nagyon elégedett. 

A várakozási idővel az állami ellátásban 62% volt elégedetlen, míg a fizetős ellátás esetén 5% bizonyult elégedetlennek, 84%-uk elégedettnek. A vizsgáló orvos szaktudásában már nem mutatkozik ekkora különbség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az állami ellátás időpontjaival 55% elégedetlen, míg a magánellátásban mindössze 4% érzi úgy, hogy sokára kapott időpontot. 

Sztárok rossz fogakkal

Bizony-bizony, a csillogó hollywoodi sztárok sem kivételek, ők sem tökéletes fogsorral születtek. De a fogorvosoknak hála, ma már bátran mosolyoghatnak a kamerák előtt.

(Képek forrása: Bónusz Brigád, Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük